„Cum să slăbești și să te menții mâncând orice” cred că este cea mai controversată promisiune care se regăsește în articolele mele sau în cartea „Capcanele dietelor. Dietă pe viață sau stil de viață?”. Invariabil, a fost întâmpinată cu replici de genul „Chiar așa?”, „Este posibil așa ceva?”, „Incredibil! Nu m-aș fi așteptat niciodată”.
Nu mă pregătesc să mă dezic de această perspectivă care aduce lumină în universul întunecat al curelor drastice de slăbire. Dimpotrivă, am adunat o serie de trucuri și recomandări care te pot ajuta să pui în aplicare această strategie. În primul rând, să ne reamintim cele 2 principii care stau la baza ei:
- Nimic nu îngrașă, dacă alegi cantitatea, momentul și combinația potrivite.
- Interzis să-ți interzici. Nu-ți refuza nimic din ceea ce îți place, amână sau alege inteligent!
Jonglează cu alimentele în diverse momente ale zilei!
Dimineața fă-ți toate poftele, la prânz mănâncă pe săturate, iar seara ține dietă – așa ar putea suna un îndemn pe care să îl printezi și să îl păstrezi înrămat.
Prima parte a zilei este cel mai permisiv și cel mai potrivit moment în care să-ți faci poftele. Alege la această masă orice aliment îți face plăcere, chiar dacă nu este „dietetic“. Explicația este simplă: activitățile din timpul zilei îți vor permite să arzi caloriile acumulate.
Ține însă cont de faptul că după ora 18.00 este indicat să nu mănânci alimente ce conțin glucide – carbohidrați – zaharuri. Deși sunt bine-venite la prânz sau la micul dejun, când sunt consumate la masa de seară cresc glicemia și îngrașă.
Click aici dacă vrei să afli care sunt cei mai buni carbohidrați pentru tine!
Motivul este la fel de lesne de înțeles: activitățile de seară nu au intensitatea necesară pentru a favoriza transformarea caloriilor consumate în energie. De fapt, acestea se vor depune, sporind straturile de grăsime. Dar, dacă faci mișcare după cină, poți consuma și alimente cu amidon în cantități reduse. De exemplu, dacă iei cina la ora 18.00 și apoi mergi să alergi, poți să mănânci mai multe glucide în cadrul acestei mese.
Învață cum să mănânci pâine, paste și cartofi!
Cerealele și pâinea sunt potrivite pentru prima parte a zilei. Acum este momentul să mănânci sendvișuri cu diverse combinații de carne și brânzeturi, dar fără să uiți de verdețurile și legumele proaspete care le potențează gustul și le împachetează în cantitatea de fibre necesară.
Pâinea este adeseori privită cu maximă suspiciune atunci când vorbim despre dietă. În schimb, scăpăm aproape necontrolat la tot ceea ce înseamnă ronțăieli, de tipul covrigeilor, sărățelelor, pateurilor. De fapt, nu este nicio problemă daca simți nevoia de o felie de pâine la masă. Este absolut în regulă și de preferat ar fi să optăm pentru pâinea din făină integrală, graham sau secară, datorită beneficiilor pe care le au fibrele din compoziție.
Click aici și află dacă ai voie să mănânci pâine atunci când ții dietă!
Cartofii, pastele, pizza, orezul pot fi consumate la masa de prânz. Dar nu prăji cartofii, ci prepară-i la cuptor, în folie de copt, cu un amestec de condimente aromate. Dacă poftești totuși la cartofi prăjiți, rezumă-te la jumătate de porție. Condimentează-i cu sare, piper, usturoi, oregano, cimbru sau rozmarin, după gust. Nu adăuga brânzeturi grase sau smântână peste ei. În plus, asigură-te că îi mănânci alături de legume crude, pentru a absorbi excesul de grăsime.
Nu ocoli nici pastele, dacă se numără printre mâncărurile tale preferate, ci alege sosurile preparate din roșii proaspete sau coapte, cu legume din plin. Mănâncă atât cât ai nevoie pentru a ajunge la sațietate, fără ca stomacul să fie încărcat până la refuz. Dacă simți că nu te-ai săturat, completează cu o salată care dă volum și sațietate cu un cost caloric foarte mic.
Pentru că tot am menționat sosurile, îți recomand să alegi o variantă de maioneză dietetică „de casă“ din smântână cu conținut scăzut de grăsimi și muștar. Folosește acest sos pentru salata de boeuf, pentru salata de vinete sau într-o cantitate mică unsă pe pâine, atunci când îți pregătești un sendviș cu carne slabă. Dacă vrei să dai mai multă savoare salatelor, prepară un dressing din iaurt cu conținut scăzut de grăsime amestecat cu suc de lămâie, verdețuri și mirodenii.
Variante de consum pentru brânzeturile grase
Mănâncă parmezan, cașcaval, mozzarella sau telemea numai după ce le-ai mărunțit pe răzătoare, pentru a da impresia de volum unor cantități mai mici. Brânzeturile cu mucegai conțin prea multă grăsime și sare ca să le poți mânca frecvent. O idee ar fi să le consumi ocazional la desert, tăiate cubulețe și însoțite de o varietate de fructe.
Cum să îți satisfaci pofta de „ceva dulce”
Există o categorie de dulciuri de la care nu mă abțin niciodată. Este vorba despre cele tradiționale, pe care le pregătim și le servim de obicei de sărbători. Ideal ar fi să mâncăm de dimineață o felie de cozonac, de pască, o porție de tort, o bucată de plăcintă cu mere sau cu dovleac.
Dacă simți nevoia de un desert și nu l-ai mâncat de dimineață, atunci când arderile sunt cele mai intense, alege un fruct, un biscuite, câteva pătrățele de ciocolată sau o jumătate de prăjitură după masa de prânz. Cu condiția ca în acea zi să faci mai multă mișcare decât de obicei sau să reduci alimentele pe care le consumi la masa de seară. De asemenea, poți transforma desertul pe care în mod obișnuit îl consumi la finalul mesei într-o gustare delicioasă pe care să o iei între mesele principale.
Vrei să mănânci dulciuri și să slăbești în același timp? Click aici!
Dacă ți-e poftă de o prăjitură cu ciocolată, optează pentru una care conține pudră de cacao în loc de ciocolată topită, pentru că vine cu mai puține calorii la pachet. În locul tartelor cu creme, încearcă-le pe cele cu multe fructe sau savurează o porție de înghețată tip sorbet.
Dar cel mai bun sfat pe care îl am pentru fanii dulciurilor este să le prepare chiar ei înșiși, acasă. Așa poți să deții controlul asupra ingredientelor pe care le folosești.
Adaugă cât mai puțin ulei sau untură și pregătește frișca din smântână cu conținut redus de grăsime. Fă o plăcintă cu iaurt, care are de trei ori mai puține calorii decât plăcintele din comerț. Pune câteva mere la cuptor și condimentează-le cu scorțișoară, apoi asezonează-le cu felii proaspete de portocală și vei obține un înlocuitor delicios și sănătos pentru o felie de tort.
Abia a început sezonul fructelor din abundență, de aceea îți recomand salatele de fructe. Dulceața fructelor amestecate cu iaurt degresat poate concura la gust cu cele mai rafinate delicatese. Vestea bună este că nu îți aduce nici un sfert din bagajul caloric impresionant al acestora.
Șșșt, va fi secretul nostru…
Alege o zi pe săptămână în care să îți permiți să îți faci orice poftă, fie că este vorba despre o pizza, despre prăjitura preferată, o porție de paste carbonara sau un burger cu cartofi prăjiți. Atenție, însă, o poftă nu trebuie să se transforme într-un exces de jumătate de zi! Îți faci pofta, o încadrezi cu alimente corecte și pleci mai departe pe drumul sănătos pe care te afli.
Pentru ca modul în care jonglezi cu tentațiile în acest joc al poftelor în care intrăm zilnic să nu îți afecteze silueta și starea de sănătate, amintește-ți mereu de semnificația motto-ului „Sănătate, te iubesc!”.