Astăzi este Joia Mare, numită și Joia Patimilor, ziua în care ortodocșii se pregătesc să vopsească ouă pentru Paște. De aceea, astăzi reiau un articol pe această temă despre care am discutat cu ziare.com.
Obiceiul acesta, pe care l-am învățat de la părinți și bunici și îl vom transmite mai departe din generație în generație, poate însă să devină riscant.
Este periculoasă vopseaua de ouă?
În general, toate vopselurile pentru ouăle de Paște pot fi toxice pentru organism, din simplul motiv că toate sunt obținute industrial din colorați artificiali care până la urmă sunt E-uri. Cu cât mai multe E-uri înscrise pe ambalaj sau, dimpotrivă, cu cât nu există un ambalaj pe care să fie inscripționată compoziția, cu atât sunt mai de evitat.
Toxicitatea vopselurilor este în strânsă legatură cu cantitatea care intră în contact cu organismul uman.
Asta înseamnă că ele sunt toxice în cantitate mare și doar dacă sunt înghițite, ceea ce se poate întâmpla în cazul în care, în timpul fierberii, coaja oului se crapă, iar vopseaua pătrunde și colorează albușul ouălor pe care le mâncăm. Aceste ouă crăpate în care a pătruns vopseaua în timpul fierberii sunt cu siguranță de evitat.
Suntem în pericol și în cazul în care vopseaua de pe ou se ia pe degete în timpul curățării (ceea ce înseamnă că aceasta a fost una de calitate inferioară) și continuăm să mâncăm fără să ne spălăm pe mâini. În acest fel, organismul poate fi afectat.
Totusi, pericolul de intoxicație cu vopseaua de ouă este mic, deoarece aceasta poate să apară doar în cazul în care mâncăm foarte multe, peste 3-4 ouă pe zi.
Recomand însă prudență la consumul de ouă contaminate cu vopsea în cazul copiilor și al celor cu probleme hepatice severe.
Câte ouă putem consuma de Paști
Ne putem asigura că nu suntem în pericol, optând pentru metode naturale de vopsit ouăle, cu foi de ceapă, varză roșie, suc de sfeclă, șofran, vin roșu, paprika etc.
Pe de alta parte, nu este nici un pericol dacă folosiți vopsea de la producători consacrați, dacă respectați modul de preparare inscripționat pe ambalaj, evitați ouăle crăpate în care s-a scurs vopseaua și, bineînțeles, nu depășiți doza maximă recomandată de două ouă pe zi în cele două zile de sărbătoare a Sfintelor Paști.
Cât timp păstrăm ouăle deja fierte
După ce ne-am lămurit cum trebuie să vopsim ouăle, urmează să aflăm și câte zile putem să le păstrăm deja fierte.
Nu este indicat să le păstrăm mai mult de 5-7 zile, și asta cu condiția să fie ținute în frigider.
Mai mult, copiilor și femeilor însărcinate sau care alăptează li se recomandă consumul ouălor fierte doar în primele 2-3 zile.