zahărulZahărul concentrat este un hoţ de nutrienţi. El aduce în corp numai calorii goale și, în plus, pentru metabolizarea şi eliminarea sa din circulaţie consumă din rezervele de vitamine şi minerale ale organismului.

Efectele sale asupra sănătăţii şi greutăţii sunt cu atât mai grave cu cât de cele mai multe ori zahărul este combinat în industria patiseriei şi cofetăriei cu grăsimi rele, de cele mai multe ori trans (margarine). Această combinaţie creşte riscul de a dezvolta sindrom metabolic, ficat gras, diabet zaharat, obezitate, rezistenţă la insulină, boli cardiovasculare şi chiar anumite tipuri de cancere.

Aşadar ferește-te de zahărul din cafea, fie el şi brun (are acelaşi impact în organism ca cel alb)!

Ferește-te şi de prăjituri şi produse de patiserie sau cofetărie, mai ales dacă ai probleme cu controlul greutăţii sau antecedente de diabet în familie.

Pe de altă parte, consumul de zahăr se vede și asupra pielii. Efectele sale în acest caz sunt însă indirecte. Pe de o parte prin lipsa unui aport corect de nutrienţi şi, pe de altă parte, prin deficitul pe care îl creează în corp dacă este prezent în exces în alimentaţie.

Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să slăbești!

Ce faci dacă organismul tău îți cere ceva dulce

MișcareEste posibil ca nivelul de glucoză din sânge să scadă şi să avem realmente nevoie de “ dulce”. Cu alte cuvinte să fim într-o stare de hipoglicemie, ca atunci când nu mâncăm perioade lungi de timp sau avem activităţi intense care necesită consum crescut energetic din partea organismului, în special a muşchilor.

Atenţie! Aici intră doar activităţile solicitante fizic, nu şi psihic.

Simptomele de hipoglicemie includ o stare de ameţeală, de slăbiciune, senzaţie de foame, nervozitate, ameţeli, tremurături, transpiraţii abundente, reci, etc. Dacă experimentezi acest tip de simptome, este important să verifici dacă ele trec prin administrarea de zahăr. Dacă da, înseamnă că ai avut o hipoglicemie.

De cele mai multe ori, însă, pofta de dulciuri este mai degrabă emoţională decât fizică.

Starea de oboseală resimţită de mulţi dintre noi în mijlocul zilei la serviciu este de cele mai multe ori semnul unei deshidratări. Aşadar, bea o cană mare de apă atunci când te simţi obosit sau epuizat. Eventual, apelează la o cafea înainte de a mânca clasicul desert sau „ceva dulce” pentru a-ți da energie.

Citește și Top 10 surse ascunse de zahăr!

Care este necesarul zilnic de zahăr

În general se consideră că necesarul unui adult sănătos, fără probleme de greutate, este de minim 120 grame de glucide pe zi. Aceasta înseamnă minim 50 % din totalul necesarului caloric zilnic.

Sursele sănătoase de zaharuri:

  • Fructele proaspete, care trebuie consumate minim 2/zi
  • Leguminoasele (fasolea boabe, mazărea, năutul, lintea, soia) şi cerealele integrale, pâinea integrală, de graham sau de secară, orezul sau pastele integrale, din care se recomandă minim 6 porţii pe zi, de preferat la micul-dejun şi la masa de prânz
  • Legumele verzi şi colorate care nu ar trebui să lipsească de la nicio masă principală.

Urmărește și articolul de vineri pentru a afla cum să-ți controlezi pofta de dulce!

Până atunci, nu uita: mănâncă inteligent și cu plăcere!