Cu toții ne-am dorit la un moment dat o baghetă de magician cu care să ne îndeplinim cele mai arzătoare dorințe. Recunosc, și eu mi-am dorit o astfel de baghetă pe când mă luptam cu kilogramele în plus.
Îmi doream să găsesc o formulă magică prin care să slăbesc fără să simt că îmi este mereu foame. Voiam să slăbesc și să nu mă mai îngraș niciodată. Voiam să mănânc orice, dar kilogramele să stea departe de mine.
După îndelungi căutări și experimentări, pot spune că am reuşit să găsesc această formulă. Și pentru că am testat-o pe mine și văd cum de mai bine de 10 ani funcționează fără greșeală, vreau să ți-o dezvălui și ție. Mai mult, vreau să te învăț să o aplici pentru ca rezultatul să fie cel scontat.
Este o formulă simplă, care conţine doar 10 paşi, pe care îmi place să-i numesc butoane de reset ale metabolismului. Această formulă de-a dreptul magică te va ajuta să spui adio curelor de slăbire și să faci pasul decisiv către o viață sănătoasă. Și ca să înțelegi mai bine despre ce este vorba, astăzi îți voi dezvălui o părticică din această formulă complexă, și anume cum să combini corect alimentele astfel încât ceea ce mănânci să răspundă nevoilor nutriționale ale corpului tău.
Pentru că nu este suficient să ţii o dietă de 1000 de Calorii pentru a slăbi. Ai nevoie de o împărţire corectă a caloriilor şi a macronutrienţilor (adică glucide – zaharuri sau carbohidraţi, lipide – adică grăsimi şi proteine) pe fiecare masă în parte.
Principiul este simplu: trebuie să mănânci o cantitate suficientă de calorii în prima parte a zilei (40%) cât să-ţi ajungă până la prânz, alege să mănânci potrivit la prânz (40%), cât să-ţi ajungă până la cină şi, nu în ultimul rând, ai grijă să mănânci atât cât trebuie la cină (20%), astfel încât să nu te culci nici flămând, dar nici cu burta plină.
Este deosebit de important să avem grijă nu doar CÂTE CALORII MÂNCĂM ci şi din ce sunt ele alcătuite, altfel spus CE ANUME MÂNCĂM – din ce sunt aceste calorii formate, ÎN CE COMBINAŢIE le mâncăm şi LA CE ORĂ. Asta deoarece modul în care alegem alimentele la fiecare masă în parte ne poate accelera sau, dimpotrivă, submina şi încetini eforturile de a slăbi.
Hai să vedem așadar cum ar trebui să arate farfuria ta la fiecare masă principală în parte.
Ce trebuie să conțină farfuria de mic dejun
Pentru a începe ziua plin de energie, împarte-ți farfuria în două. Jumătate umple-o cu energie, iar cealaltă jumătate cu sațietate.
ENERGIA o iei din CARBOHIDRAŢI complecşi (glucide cu absorbţie lentă) – adică pâine sau cereale integrale ori leguminoase – şi rapizi – fructe proaspete sau uscate.
Click aici și află care sunt carbohidrații buni pentru organism!
Pentru SAȚIETATE îţi recomand PROTEINE de calitate sărace în grăsimi saturate – carne, peşte, ou, produse lactate cu un conţinut redus de grăsimi, seminţe, fructe oleaginoase.
Ce trebuie să conțină farfuria de prânz
Prânzul îți asigură energia de care ai nevoie până la cină.
Ți se întâmplă de multe ori să sari peste prânz când ești la serviciu tocmai pentru că după masă te simți mai obosit decât erai înainte de a mânca?
Iată cum ar trebui să combini alimentele la masa de prânz pentru a evita senzația de oboseală.
Umple un sfert de farfurie cu energie, un sfert cu sațietate și jumătate cu fibre, vitamine și minerale.
Click aici și află 4 nutrienți antioboseală!
ENERGIA pentru masa de prânz de sfătuiesc să o iei din CARBOHIDRAŢI complecşi de tipul amidon, făinoase, cereale integrale, leguminoase sau boabe (în general legume cu 20% glucide). Altfel spus cartoful, orezul, pastele, mamaliga, fasolea boabe sau mazarea nu trebuie să depăşească un sfert din farfuria de prânz.
SAȚIETATEA o conferă PROTEINELE slabe care merită să fie prima alegere la această masă – carne, peşte, brânzeturi, ou şi să acopere cel puţin un sfert de farfurie.
FIBRELE, VITAMINELE şi MINERALELE, adică LEGUMELE cu 5-10 % glucide crude sau gătite, trebuie să fie cât mai multe şi mai colorate şi să acopere cel puţin jumătate din farfuria ta de prânz. Prin fibrele pe care le conţin, legumele crude împiedică absorbţia grăsimilor din alimentele de origine animală şi scad indicele glicemic al carbohidraţilor, ceea ce prelungeşte senzaţia de saţietate.
Ce trebuie să conțină farfuria de cină
Seara este indicat să ne pregătim organismul pentru odihnă. De aceea, te sfătuiesc să înlături energia din farfuria de cină. Împarte farfuria în două și umple-o jumătate cu proteine slabe, de calitate, pentru sațietate, ca să nu ți se facă foame peste noapte, și jumătate cu fibre, vitamine și minerale.
Ai reţinut deja : SAŢIETATEA este oferită de proteine de calitate sărace în grăsimi saturate – carne, peşte, ou, produse lactate cu un conţinut redus de grăsimi, iar FIBRELE, VITAMINELE, MINERALELE, de legumele fără amidon (5% glucide), adică legume cu frunze verzi, roșii, castraveți, ardei, salată verde, conopidă, ciuperci, fasole verde, varză, dovlecei, vinete, etc.
Dacă simţi că ai nevoie de alimente cu amidon, foloseşte-le cu mare grijă şi doar dacă ai şi alte activităţi solicitante după cină, adică faci efort fizic de intensitate moderată-mare. Atât compoziţia nutriţională, cât şi cea procentuală a ultimei mese din zi depind foarte mult de ora la care iei cina şi de activităţile pe care le realizezi după aceea. Spre exemplu, dacă iei cina la ora 18.00 şi apoi mergi să alergi, este în regulă să mănânci mai multe glucide în cadrul acestei mese.
Aceasta este doar una dintre componentele formulei magice cu ajutorul căreia poți să mănânci orice fără să te mai îngrași vreodată. Mai mult, în acest fel te asiguri că respecți motto-ul nostru „Sănătate, te iubesc”!