caloriiEu câte calorii pot să mănânc? De unde știu de câte are nevoie corpul meu? Câte sunt prea multe și câte prea puține?

Nu de puține ori aud aceste întrebări. De aceea, astăzi vreau să-ți arăt cum poți să-ți calculezi chiar tu singur numărul de calorii de care ai nevoie.

Pentru asta vreau să-ți explic un principiu simplu din nutriție. Acesta te va ajuta să înțelegi cum funcționează corpul tău și de ce se îngrașă uneori.

Ce este balanța greutății

Acest principiu se numește balanța greutății sau balanţa energetică și este destul de simplu.

Organismul nostru foloseşte şi depozitează energia în acelaşi fel în care un automobil depozitează şi foloseşte benzina. De exemplu, dacă îţi umpli rezervorul de la maşină cu 40l si foloseşti 10l, restul de 30 de litri rămân depozitaţi.

Acelaşi lucru se întâmplă dacă mănânci mai multe calorii decât necesarul tău zilnic. Dacă ingerezi 2200 Calorii pe zi, iar organismul tău foloseşte doar 1400, restul de 800 se va depozita ca EXCES de calorii, sub formă de grăsime. Din contră, dacă ingerezi 1400 Calorii pe zi, iar organismul tău cheltuie 2200, se va crea un deficit caloric. Organismul tău va lua cele 800 de Calorii de care are nevoie din depozitele de grăsime. Astfel, scazi în greutate.

Dacă vrei să pierzi 1 kilogram de grăsime pe săptămână, trebuie să arzi 7000 de Calorii în 7 zile. Asta înseamnă o medie de 1000 de Calorii pe zi. Mai precis trebuie să faci un deficit zilnic de 1000 de Calorii. Adică dieta ta va fi calculată după formula:

(Rata metabolică de repaus + Activitatea fizică ) – 1000 Calorii

Click aici și vezi cum știi că slăbești sănătos!

Dacă rezultatul este o dietă sub 1000 Calorii, refă calculul şi vezi ce anume poţi face în plus privind mişcarea pentru a creşte cheltuielile organismului!

Dietele sub 1000 Calorii sunt diete de înfometare, care îţi pun în pericol sănătatea şi rezultatele pe termen lung ale dietei.

Click aici și află 7 trucuri ca să-ți meargă dieta în 2017!

Exemplu de utilizare a balanţei greutăţii:

Dacă ai o rata metabolică de repaus de 1300 calorii şi faci activitate fizică de 200 calorii/zi, înseamnă că:

  • Dacă mănânci 1500 calorii/zi ->te menţii;
  • Dacă mănânci 2000 calorii/zi ->te îngraşi cu 0,5 kg grăsime/săptămână;
  • Dacă ţii o dietă cu 1000 calorii/ zi -> slăbeşti 0,5 kg grăsime/săptămână
  • Dacă ţii o dietă cu 1000 calorii/ zi şi faci mai multă mişcare (400 calorii/zi) -> slăbeşti 0,7 kg grăsime/săptămână

Click aici și află câte calorii arzi în funcție de tipul de mișcare pe care îl faci!

Cum calculez rata metabolică

Toate bune și frumoase, vei spune, dar cum știu eu care este rata mea metabolică?

Pentru asta există o metodă, denumită ecuația Harris-Benedict, cu ajutorul căreia se poate face o estimare a ratei metabolice bazale, adică ce consumi în somn. Introdu datele în tabelul de mai jos și află care este rata ta metabolică:

Deși această formulă este folosită pe scară largă, trebuie să știi că ea oferă doar o ESTIMARE a ratei metabolice bazale. Aceasta diferă de la individ la individ și cea mai bună modalitate de a afla cu exactitate câte calorii consumă organismul tău este măsurarea ratei metabolice de repaus cu ajutorul unui aparat special.

 

Rata metabolică de repaus despre care îți vorbeam mai sus include și alte procese pe care organismul nostru le desfășoară în stare de veghe. Ea este puțin mai mare decât rata metabolică bazală, întrucât include și procese precum termogeneza sau digestia alimentelor.

În cadrul Clinicii de Nutriție KiloStop avem un astfel de aparat cu ajutorul căruia determinăm rata metabolică în repaus înainte de a începe orice dietă. Acesta ne permite să-ți personalizăm dieta, astfel încât să mănânci suficient de mult încât organismul tău să funcționeze la parametri optimi dar și să reușești să slăbești.

La KiloStop nu avem numai diete eficiente și medici care știu să te asculte și să te însoțească până când reușești, ci am lansat și primul program intensiv de nutriție din România.