intențiiAstăzi am un invitat special pe blog. Este vorba despre colegul meu de la Clinica de Nutriție KiloStop, psihologul Cristian Olteanu. El este specialistul nostru în mâncat emoțional și controlul poftelor dar și coach în stil de viață sănătos. 

Cristi este un bun prieten de-al meu, care m-a ajutat de multe ori în momentele dificile și ale cărui sfaturi le prețuiesc. 

Hai să vedem despre ce ne vorbește astăzi Cristi!

Bine te-am găsit, om bun!

M-am bucurat foarte mult când Laura mi-a cerut să scriu un articol pe blogul ei. Deși este un pic neobișnuit pentru mine, am acceptat această provocare și iată-mă aici cu tine.

Cei care mă cunosc știu deja că la grupurile mele sau în cabinet întotdeauna „facem lucruri”. Dar cum înainte de toate este important să știi ce vrei să faci, astăzi o să-ți arăt cum te ajută să-ți pui o intenție în fiecare zi și cum să arate ea pentru ca ziua ta să fie una perfectă. Pentru că viața este pe zile. Și fiecare zi din viața noastră contează în egală măsură.

Dacă nu știi încotro te îndrepți, cum să dai tot ce poți pentru a ajunge acolo? Cum să le dai voie visurilor tale să devină realitate?

Așa că astăzi vreau să-ți dezvălui un secret care să te ajute să ai viața fericită și împlinită la care ai visat. Iar acest secret este să-ți pui o intenție în fiecare zi.

Ce este intenția și cu ce te ajută ea

Intenția este o afirmare clară și pozitivă a ceea ce vrei să trăiești. Este o viziune care îți ghidează activitățile, gândurile, atitudinile, alegerile și este diferită de scop. Intenția vine din inimă și nu are nevoie de criterii de evaluare. Intenția nu este măsurabilă, cum ar fi „să slăbesc 10 kilograme”. Ea evocă mai degrabă un sentiment, de exemplu: „să-mi deschid inima”.

Să-ți pui o intenție este cel mai eficient mod de a-ți alinia inima și mintea.

Poți să-ți pui intenții care să vizeze orice aspect al vieții tale – fizic, mental, emoțional sau spiritual. Deși intențiile încep cu o imagine mentală a ceea ce îți dorești, ele necesită atenție, acțiune și energie pozitivă din partea ta pentru a se manifesta.

De câte ori nu ai auzit expresia: „devii ceea ce gândești”? Asta pentru că dacă îți dai voie să stai cu acea intenție, o aduci în mintea ta, în gândurile tale, în inima ta, iar ea începe să se transforme în realitate.

Intențiile creează cadrul în care îți setezi prioritățile, îți folosești timpul cu înțelepciune și accesezi resursele de care ai nevoie pentru a-ți atinge obiectivele.

Atunci când îți stabilești o intenție clară și care să te atragă vei tinde să acționezi în așa fel încât să ajungi la îndeplinirea ea. Îți vei crea oportunități și vei face alegeri în armonie cu intențiile tale. Pe scurt, vei avea tendința de a experimenta acel ceva pe care ți l-ai stabilit în mod conștient.

De asemenea, să-ți pui intenții pozitive te ajută să ajustezi lucrurile din mers și să fii mai echilibrat atunci când apar dificultăți.

Un om fericit știe cum să-și pună intenții.

Cum îți stabilești o intenție

Ți se pare prea complicat? Iată câteva repere pe care să le ai în vedere atunci când îți stabilești o intenție.

1. Fă din intenția ta ceva personal

Este important ca intenția ta să fie strâns legată de gândurile tale, de valorile și perspectivele tale. Intențiile pot fi dorințe clare sau simple cuvinte sau fraze cu care ți-ai dori să te aliniezi.

De exemplu: „să-mi deschid inima și mintea”, „iubire”, „putere”, „să mă iert pe mine și pe ceilalți”, „pace” sau „libertate”.

2. Formulează-ți intenția la modul pozitiv

Asigură-te că intenția ta are un ton pozitiv, că este formulată la timpul prezent și conține cuvinte pozitive.

Dacă intenția ta este să fii mai relaxat, atunci formuleaz-o astfel: „Intenția mea este să aduc pace și liniște în interiorul meu”.

Încearcă să eviți formulările de genul: „Intenția mea este să nu mai fiu stresat”.

3. Lasă deschisă posibilitatea de a o îmbunătăți

intențieMintea noastră lucrează permanent. Iar când apare ceva nou, mintea este intrigată. Dar pe măsură ce trece timpul, ea se plictisește! Imaginează-ți că ești într-o cameră cu un miros puternic. Simți mirosul imediat. Dar după câteva minute te obișnuiești cu el și nu-l mai simți.

La fel se întâmplă și cu intențiile. Dacă îți pui aceeași intenție în fiecare zi, mintea ta va înceta să mai răspundă la ea. Cea mai bună metodă pentru a rezolva această dilemă este să te asiguri că intenția ta poate fi ajustată cu ușurință.

Dacă intenția ta din prima zi este să aduci pace și liniște în interiorul tău, după câteva zile o poți schimba în: „Intenția mea este să mă bucur de pacea pe care am adus-o în interiorul meu”.

Ai grijă totuși să nu îți schimbi drastic intențiile foarte frecvent.

4. Stabilește-ți o intenție pe termen scurt

Este mai practic să-ți stabilești intenția pe termen scurt decât pe termen lung. Păstrează-ți imaginea de ansamblu dar bucățește-o în intenții mai mici. Acest truc te va ajuta să-ți atingi intenția mare mai repede.

De exemplu, dacă intenția ta este să creezi pace și armonie în jurul tău, atunci primul pas este să aduci pacea și armonia în interiorul tău. Apoi să te bucuri de ele și abia apoi să le dai mai departe.

Intenția ta pentru ziua de azi care este?

La KiloStop Total Transformation Retreat ne-am început fiecare zi cu o intenție. Le-am împărtășit unii cu alții sau le-am ținut doar pentru noi atunci când am simțit asta. A fost o experiență în urma căreia mă simt mai împlinit pentru că am dăruit o parte din mine, din ceea ce sunt eu ca om, ca profesionist.

În ziua dedicată emoțiilor, în serile de meditație și ori de câte ori mi s-a cerut ajutorul, le-am oferit oamenilor ocazia să înceapă să se uite către ei înșiși, să se împrietenească cu ei. Pentru că noi suntem singurele constante din viața noastră. Copiii vin și pleacă, partenerii la fel, dar noi rămânem cu noi înșine în fiecare secundă a vieții noastre, de când ne naștem și până murim.

De aceea este important să devenim prietenul nostru cel mai bun. Și ce au în comun cei mai buni prieteni? TIMP DE CALITATE.

Iar eu tocmai asta le ofer oamenilor: timp de calitate cu ei înșiși.

Dacă și tu îți dorești să înveți să petreci timp de calitate cu tine însuți, te aștept la ediția din mai a KiloStop Total Transformation Retreat.

Click aici și vezi cum am trăit eu experiența KiloStop Total Transformation Retreat din februarie:

Îți mulțumesc, Cristi pentru toate aceste sfaturi prețioase pe care ni le-ai împărtășit. Tot ce-mi rămâne mie de spus este că toate aceste lucruri chiar funcționează. Și nu o spun din auzite, ci din proprie experiență.

Cristi are o baghetă magică pe care o folosește ori de câte ori pacienții noștri se blochează și nu mai reușesc să slăbească. Și nu este unul care să nu fi reușit să se deblocheze alături de el.

Mai mult, în fiecare marți și miercuri, Cristi organizează gratuit grupuri de suport pentru pacienții KiloStop. Ce se întâmplă acolo este cu totul special. E un spațiu de vindecare, așa cum îl numește Cristi. Un spațiu în care oamenii sunt mai fericiți, mai energici, mai mulțumiți cu ei înșiși.

Vrei și tu să slăbești și să devii în același timp un om mai împlinit?