Așa cum te-am obișnuit în ultimele săptămâni, astăzi este ziua în care aflăm împreună secretele care i-au ajutat pe pacienții Kilostop să ajungă la greutatea dorită.

„Eu vreau să vă vorbesc despre o pacientă foarte specială pentru mine, o doamnă care mă inspiră și pe care o consider un exemplu de motivație. Dar mai mult decât atât, doamna Elena – căci despre ea o să vă vorbesc – m-a făcut să îmi dau seama că mie chiar îmi plac pacienții vârstnici. Haideți să vă povestesc de ce!

Doamna Elena are 65 de ani și este pensionară. Este o femeie simplă și nici măcar nu locuiește în București, ci undeva în apropiere. Și-a propus să slăbească 25 de kilograme, din care a slăbit deja 10, în cele trei luni de când vine la mine.

Are o pensie mică, de 600 de lei, motiv pentru care, atunci când am cunoscut-o, nu credeam că o să intre în programul de slăbit, care presupune consultații săptămânale. Așa că încă de la prima consultație i-am dat o variantă de dietă, pentru că eram convinsă că nu va reveni. Și chiar îmi doream să rămână cu niște recomandări care să o ajute.

Surpriza revederii

Cei care ați trecut printr-un program Kilostop știți că noi la prima consultație ne concentrăm pe obiceiuri și cum ne-ar putea ajuta sau împiedica acestea în procesul de slăbit. Facem graficul de slăbit și stabilim ce analize avem de făcut.

Așa că în prima săptămână, pacientul pleacă de la noi cu recomandarea de a-și nota în jurnal tot ce mănâncă, bea sau ronțăie în decurs de o săptămână pentru a putea face Analiza Dietetică Aprofundată. Aceasta este o analiză care ne arată dacă pacientul are carențe de vitamine sau minerale și ne ajută pe noi, ca medici, să îi facem recomandări nutriționale adecvate lui.

Așa cum vă spuneam însă, cu doamna Elena am decis să schimb un pic ordinea lucrurilor, astfel încât să  o ajut cu tot ce pot. Așa că vă dați seama ce surpriză am avut când am văzut-o la următoarea consultație. Se hotărâse să intre în program și continuă să vină la consultații, chiar dacă face eforturi deosebite.

Dar asta este pentru că pune slăbitul pe același plan cu sănătatea. Da, doamna are probleme de sănătate – glicemia și colesterolul mare, a fost operată de hernie de disc, are gonartroză – din cauza greutății. Chiar și medicul diabetolog îi spusese că trebuie să mai slăbească.

A scăzut în talie 12 centimetri, iar genunchii nu o mai dor

De la bun început mi-a mărturisit că este pofticioasă și că nu știe ce ar trebui să facă, ce și cum ar trebui să mănânce, pentru că ăsta e stilul ei dintotdeauna. A mai încercat să-și schimbe obiceiurile alimentare, să slăbească, dar nu a reușit singură. Nici mișcare nu prea poate să facă, dar se străduiește măcar să meargă pe jos. Și chiar dacă nu are pedometru, își numără singură pașii sau se cronometrează cu ajutorul ceasului.

Am întrebat-o de curiozitate cum a aflat de Kilostop și mi-a mărturisit că nora ei a încurajat-o și chiar i-a făcut programare. Acest lucru m-a bucurat, pentru că este important ca pacienții să beneficieze de susținerea și chiar cooperarea familiei.

Într-o zi mi-a povestit că la masa de Crăciun o rudă i-a spus că, în opinia sa, cheltuie banii inutil venind la Kilostop. Dar nora ei i-a luat imediat apărarea spunând că are nevoie să slăbească din motive de sănătate și atrăgând atenția că rezultatele chiar se văd.

Și chiar așa este, pentru că a scăzut în talie aproximativ 12 centimetri de când a venit. O măsor la fiecare ședință pentru că este un aspect important. După 3 luni și cu 10 kilograme mai puțin, doamna Elena a observat că pantalonii îi sunt largi. Nu o mai dor genunchii și poate să se aplece mai ușor. Mai mult, acum poate să țină pasul cu cei patru nepoți, care vin la ea în fiecare vacanță.

Mi-am dat seama că îmi plac pacienții vârstnici

Mă amuză că de fiecare dată când vine la consultație, doamna Elena este nemulțumită de cât a slăbit. La primele consultații chiar o credeam. Dar când vedeam fișa de cântar, surpriză: de fiecare dată slăbea 1 kg. Așa că acum, de când intră pe ușă glumesc cu ea pe tema asta.

Mi-aduc aminte însă că la un moment dat, în prima lună, reușise să slăbească doar 0.5 kg într-o săptămână. Nu se simțise prea bine, avusese febră și nu prea putuse să țină dieta cum trebuie. Am discutat împreună, am asigurat-o că nu este nicio tragedie și m-am bucurat enorm când am văzut că i-a revenit zâmbetul pe buze.

Mi-a spus că trebuie să reușească, nu se poate altfel și a mers mai departe hotărâtă să-și atingă țelul. De fapt, aceasta este doamna Elena: o femeie hotărâtă, ambițioasă care nu se dă bătută cu una cu două. Iar asta se vede și în jurnalele ei alimentare, care sunt foarte clare și arată că respectă cu strictețe dieta.

O altă întâmplare de care îmi aduc aminte cu drag a fost de sărbători. Nu ne mai văzuserăm de 3 săptămâni. O și vedeam pe doamna Elena intrând supărată în cabinet că nu a slăbit. Dar, surpriză: slăbise 2,2 kilograme.

Eram atât de bucuroasă pentru ea! Dar ce credeți? Ea era nemulțumită că nu slăbise 3 kilograme, ci doar 2,2. I-am explicat că cele mai multe persoane se îngrașă de sărbători sau în cel mai bun caz se mențin. Dar, așa cum v-am spus, doamna Elena este o persoană foarte serioasă și nu umblă cu jumătăți de măsură. De aceea îmi place atât de mult de ea.

De fapt, dacă stau bine să mă gândesc, cred că mai toate persoanele trecute de prima tinerețe sunt foarte serioase. Tocmai de aceea cred că chiar îmi place să lucrez cu ele. Da, este adevărat că o persoană mai în vârstă are o rată metabolică mai mică, nu prea poate să facă mișcare și de aceea nu slăbește chiar atât de repede și de ușor. Dar pentru mine acesta nu este un impediment și vă spun sincer că chiar mi-ar plăcea să am mai mulți pacienți în vârstă.”*

*Rezultatele variază de la persoană la persoană. Fiecare pacient poate să slăbească mai mult sau mai puţin în funcţie de vârstă, sex, stare de sănătate şi determinarea acestuia. Noi îţi promitem că vom face tot ce putem pentru a te ajuta să slăbeşti sănătos şi cu plăcere!