Linte înăbușită cu legume este o rețetă dietetică de post tocmai bună pentru un prânz echilibrat și sățios. În ierarhia vegetalelor cu cel mai mare conţinut de proteine, lintea este pe locul 3, după cânepă şi soia.
O porţie de 100 g de boabe de linte conţine circa 20 g de proteine şi oferă 60% din doza zilnică recomandată de fier. În plus, lintea este o „fabrică” de fibre solubile, care scade nivelul colesterolului şi ameliorează constipația.
Ingrediente pentru 2 porții
- Linte fiartă (400 g)
- Ciuperci albe proaspete (200 g)
- Rădăcină proaspătă de ţelină (100 g)
- Morcov proaspăt (100 g)
- Ceapă albă (50 g)
- Ulei de măsline (4 linguriţe)
- Frunze proaspete de pătrunjel
- Coajă rasă de lămâie
- Foaie de dafin
- Cimbru
- Sare
- Piper proaspăt măcinat
Mod de preparare
- Se spală şi se curăţă legumele de coajă.
- Într-o tigaie se călesc ceapa, morcovul şi ţelina tăiate cubuleţe cu o jumătate din cantitatea de ulei şi 1 lingură de apă timp de 3 minute.
- Se adaugă lintea, ½ ceaşcă de apă, ½ linguriţă de cimbru, o foaie de dafin, sare şi piper, iar când începe să fiarbă, se reduce focul la minim şi se lasă să se gătească aproximativ 15 minute, amestecând din când în când. Dacă este nevoie, se mai poate adăuga puţină apă.
- Se feliază ciupercile şi se gătesc separat sub capac în restul de ulei, până devin moi. Se asezonează cu sare şi piper şi se opreşte focul.
- Se așază lintea într-o farfurie adâncă, se pun ciupercile deasupra, se asezonează totul şi se presară pătrunjel proaspăt tocat mărunt, amestecat cu 1 linguriţă de coajă de lămâie.
O porție conține:
- Kcal: 394
- Glucide: 55 g
- Proteine: 23 g
- Grăsimi: 11 g
- Fibre: 20 g
Această rețetă o găsești în cartea de rețete KiloStop Green, pe care o poți cumpăra și online.