bună dispozițieTe simți mereu obosit și fără vlagă? Parcă nu te mai bucuri de nimic deși toată lumea îți spune că n-ai de ce să te plângi?

Atunci este posibil să faci câteva greșeli care te împiedică să te bucuri de viață așa cum meriți. Deși este prea mult să spunem că mâncarea ne vindecă de depresie, există studii care arată că alimentația ne influențează metabolismul și echilibrul chimic din creier, influențându-ne în ultimă instanță starea.

Mâncarea ne poate crește energia sau dimpotrivă, ne poate face să ne simțim mai tot timpul obosiți și fără chef, chiar deprimați.

De aceea, astăzi, pentru că tot este început de Martie, în loc de mărțișor vreau să-ți ofer 13 sfaturi ca să-ți redobândești buna dispoziție.

1. Alege cu grijă tipul de carbohidrați pe care îi consumi

Carbohidrații sunt vitali pentru funcționarea corectă a organismului. Ei sunt combustibilul preferat de corpul nostru și, în plus, cresc nivelul de serotonină, responsabilă cu starea de bine.

Ai grijă însă ce fel de carbohidrați alegi! Dulciurile, de exemplu, nu fac altceva decât să îți crească brusc nivelul de zahăr de sânge, creștere care este urmată de o scădere la fel de bruscă. Aceste variații te fac să te simți obosit și cu o dispoziție schimbătoare.

Așa că alege carbohidrați buni, cum ar fi cerealele integrale sau leguminoasele.

2. Alege surse de magneziu de calitate

Oleaginoasele precum caju, migdale sau alune de pădure sunt bogate în proteine și magneziu, un mineral care joacă un rol cheie în transformarea glucidelor în energie.

Lipsa de magneziu te poate face să te simți lipsit de energie. Dar oleaginoasele nu sunt singurele surse de magneziu. Surse bune sunt și cerealele integrale, tărâțele și unii pești, în special cei oceanici.

3. Asigură-ți cantitatea optimă de seleniu

Nucile de Brazilia conțin seleniu, un mineral care îți crește în mod natural buna dispoziție. Studiile au arătat că există o legătură între lipsa de seleniu și o dispoziție proastă.

Cantități mici de seleniu se găsesc și în carne, fructe de mare, leguminoase și cereale integrale.

Atenție! Nu exagera cu seleniul pentru că în cantitate mare este dăunător!

Un căuș de nuci de Brazilia îți va asigura cantitatea zilnică necesară de seleniu.

4. Alege proteine slabe

PrânzCarnea slabă de porc, de vită, carnea de pui sau de curcan fără piele sunt surse de proteine care includ și aminoacidul tirozină. Tirozina este folosită de organism ca precursor pentru producerea neurotransmițătorilor, printre care se numără dopamina și noradrenalina, care te ajută să fii mai alert și mai focusat.

Carnea conține, de asemenea, vitamina B12, care te poate ajuta dacă suferi de insomnie sau depresie.

5. Completează-ți dieta cu Omega 3

Peștele gras, precum somonul, este bogat în acizi grași Omega 3, care te protejează împotriva depresiei și îți mențin sănătatea inimii. În afară de pește, alte surse de Omega 3 sunt nucile și legumele cu frunze verzi.

6. Mănâncă legume cu frunze verzi

Folații sunt alți nutrienți care pot reduce riscul de depresie. Aceștia se găsesc în legumele cu frunze verzi, precum spanacul sau salata verde, în legume, nuci și citrice.

7. Consumă cantitatea recomandată de fibre

Fibrele te ajută să îți păstrezi energia pe toată durata zilei. Multe persoane nu își iau necesarul de fibre din alimentație.

Nivelul optim de fibre în dietă este de 20-25 g pe zi.

Poți rezolva această problemă mâncând mai multe leguminoase, fructe întregi, legume și cereale integrale.

8. Nu uita să te hidratezi în mod constant pe parcursul zilei

Deshidratarea îți provoacă oboseală. Unele studii arată chiar că o deshidratare de nivel mediu îți poate încetini metabolismul și îți stoarce organismul de energie.

Soluția este simplă: bea zilnic cel puțin 25 ml de apă per kilogram corp.

La fel de bune sunt ceaiurile neîndulcite, apa fructată sau supele și ciorbele.

9. Prelungește efectul benefic al cafelei

Cafeaua este cel mai cunoscut remediu în caz de oboseală care chiar funcționează dar … doar pe termen scurt. Cafeina crește pe moment metabolismul și îmbunătățește temporar capacitatea de concentrare.

Sfatul meu este să bei cafea în cantități mici, pe parcursul mai multor ore, mai degrabă decât o cană mare o dată. Acest truc te va ajuta să te menții concentrat și alert pe o perioadă mai mare de timp.

Atenție! Prea multă cafea s-ar putea să te facă să nu te odihnești bine noaptea, iar lipsa de somn îți va scădea din energie a doua zi.

10. Consumă ciocolată neagră la gustare

Iubești ciocolata? Iată o veste bună! O bucățică de ciocolată neagră îți poate crește nivelul de energie dar și buna dispoziție. Asta deoarece boabele de cacao conțin cafeină și teobromină – un alcaloid cu acțiune asemănătoare cofeinei dar cu efect mai redus.

11. Nu sări peste micul dejun

Micul dejun este o mină de aur dacă vrei să ai mai multă energie. Studiile arată că persoanele care mănâncă micul dejun în fiecare zi au o dispoziție bună pe parcursul întregii zile.

Cel mai bun mic dejun este cel bogat în fibre, carbohidrați complecși, grăsimi bune și proteine din carne slabă.

12. Respectă cele 3 mese principale ale zilei

O altă modalitate de a-ți menține energia și buna dispoziție pe parcursul întregii zile este să mănânci trei mese pe zi și, eventual, 2 gustări. În acest fel nu te înfometezi și eviți să consumi o cantitate mare de mâncare la masa de seară, ceea ce ți-ar aduce fără îndoială kilograme în plus.

13. Folosește cel mai eficient antidepresiv natural

Oameni care nu se îngrașă niciodatăÎn afară de dietă, mișcarea este o altă metodă care îți va crește energia și buna dispoziție. Chiar și o plimbare de 15 minute te poate energiza. Studiile arată că activitatea fizică este cel mai bun antidepresiv natural, care produce modificări în organism care permit menținerea unui tonus ridicat pe toată durata zilei.

Dacă ești adeptul unui ritm mai lejer, intră într-un program Kilostop și învață cum să slăbești mâncând sănătos și păstrându-ți în același timp energia și buna dispoziție.

Eu și echipa mea suntem gata să te ajutăm să te transformi în persoana care vrei să fii. Îți personalizăm dieta în funcție de preferințele tale și te însoțim pas cu pas până când reușești.