legumeleSuntem în plină primăvară, iar în piețe au început să apară și primele legume. De aceea, astăzi vreau să-ți arăt cum să gătești legumele, astfel încât să te bucuri din plin de nutrienții pe care îi oferă acestea.

Asta pentru că modul de preparare al hranei poate să fie benefic pentru corp sau, dimpotrivă, poate aduce mari prejudicii sănătății.

Cea mai bună metodă de gătire a legumelor

În 2009, cercetătorii au analizat cel mai des consumate 20 de legume și 6 metode de gătit, pentru a încerca să răspundă unei întrebări importante: care este cea mai bună metodă de a găti legumele? Cele 6 metode de gătire testate, care sunt și cel mai des utilizate în toată lumea, au fost: coacerea, fierberea, prăjirea în ulei, fierberea sub presiune, frigerea pe plită sau în tigaie fără ulei și prepararea la cuptorul cu microunde.

Cele 20 de legume alese pentru experimente au fost: sparanghelul, sfecla, fasolea boabe, broccoli, varza de Bruxelles, conopida, morcovii, țelina, vinetele, usturoiul, fasolea verde, prazul, porumbul, ceapa, mazărea, ardeiul gras, spanacul, mangold (sfecla elveţiană) și zucchini (dovleceii).

Astfel, s-a adeverit, dacă mai exista vreun dubiu, că cea mai distructivă metodă de gătire a legumelor este prăjirea în ulei, care vine la pachet cu multe calorii goale care nu doar că îngrașă, ci au și un mare potențial cancerigen clar demonstrat.

După prăjire în baie de ulei, care merită eliminată definitiv, fierberea în exces și gătitul sub presiune a legumelor sunt cele mai grave din punct de vedere al pierderii de conținut antioxidant, însă acest prejudiciu poate fi redus prin folosirea apei în care au fiert legumele în acest mod, la sosuri sau supe.

Așadar, se pare că cea mai bună metodă de gătire a legumelor este prepararea la abur sau pe grătar, ori coacerea la cuptor în vase acoperite, timp limitat.

Se pare însă că unii nutrienți din legume sunt distruși prin tratament termic, în timp ce alții devin mai ușor de absorbit de către organism.

Iată care sunt excepțiile de la regula gătitului:

  • Indiferent de metodă, ardeiul gras își pierde până la 75% din puterea sa antioxidantă, prin urmare cel mai bine este să fie consumat crud.
  • Broccoli oferă cei mai mulți antioxidanți atunci când este preparat la aburi (bain-marie).
  • Există, de asemenea, 4 legume care nu-și pierd antioxidanții, nici măcar prin fierbere: anghinarea, sparanghelul, sfecla și ceapa.
  • Pe de altă parte, cu excepția fierberii sub presiune, fasolea verde se îmbogățește miraculos în antioxidanți. De asemenea, se pare că există de trei ori mai mulți antioxidanți în morcovii fierți decât în cei cruzi și mai mult licopen în roşiile coapte, iar țelina fiartă este mai bogată în substanțe nutritive decât cea crudă.

Așadar, nu ezita să consumi legume proaspete sau gătite moderat la abur ori pe grătar, la fiecare masă principală. Alege să dai gust mâncărurilor din condimente și ierburi aromate, nu din ulei și prăjeală! Iar dacă ai nevoie să slăbești, nu exagera cu niciun fel de ulei, nici măcar la salate! Alege să stropești salatele cu 4-5 pufuri de ulei din spray, nu să-l torni cu sticla!