mâncat emoțional

Multe persoane cred că mâncatul emoțional înseamnă lipsă de autocontrol și se învinovățesc pentru asta. Însă mâncarea nu are numai rolul de a ne satisface foamea. Mulți dintre noi folosesc mâncarea pentru a se elibera de stres, pentru a face față emoțiilor negative, singurătății sau plictiselii. Mâncarea este un instrument foarte puternic și eficient pentru a ne elibera de orice tip de stare neplăcută. Dacă nu ar funcționa atât de bine, cine ar mai mânca emoțional?

Din experiența mea de peste 10 ani în cabinet îți pot spune că rareori se întâmplă ca mâncatul emoțional să fie cauzat de lipsa de autocontrol, deși de multe ori așa pare. În realitate, este vorba despre faptul că ne simțim copleşiţi de multe ori de emoții de tot felul, de la tristeţe la bucurie, de la la dezorientare la încântare, de la furie la frustrare. Iar asta se întâmplă cel mai des seara, atunci când intervine oboseala, nevoia fireasca de relaxare şi atunci când toate problemele de peste zi au nevoie de o supapă de evacuare.

Să trăiești o emoție negativă nu este deloc plăcut. Iar mâncarea îți oferă o alinare aproape instantanee, deoarece îți schimbă echilibrul chimic al organismului, responsabil de starea de bine, îți distrage atenția de la sentimentele negative și îți schimbă starea de spirit.

Cum se întâmplă acest lucru? Cea mai bună și completă explicație am aflat-o de la colegul și bunul meu prieten Cristian Olteanu, expertul KiloStop în mâncat emoțional, și vreau să ți-o dezvălui și ție astăzi.

De ce mâncăm emoțional?

Fiecare dintre noi trăiește diferit evenimentele din viața sa, în funcție de trecutul şi experienţele sale emoționale, mentale, spirituale sau chiar fizice. Aceste evenimente creează în noi diverse gânduri, care la rândul lor generează sau alimentează emoții.

Și ce facem noi atunci când aceste emoții ne copleșesc? Încercăm să ne apărăm, să ne protejăm de ele și pentru asta dezvoltăm anumite comportamente care să ne ajute să diminuăm emoțiile negative și să ne simțim mai bine.

Acest mecanism este unul cât se poate de sănătos. Practic, ceea ce facem este să căutăm și să găsim o soluție pentru ceva ce ne deranjează, soluţie fără de care nu am putea fi funcţionali.

Problemele intervin când acest comportament, această soluție pe care noi am găsit-o, are efecte negative pe termen lung asupra sănătății și siluetei noastre, așa cum se întâmplă cu mâncatul emoțional. Asocierea puternică dintre a mânca şi obţinerea unei stări de bine devine treptat indestructibilă, iar acest tipar de consum alimentar devine, în cele mai multe cazuri, o supraalimentaţie.

Și atunci, ce este de făcut?

3 pași către libertate

1. Conștientizarea

Primul pas pe care să-l faci este să conştientizezi că ai o problemă legată de comportamentul alimentar. Tu în ce situații apelezi la mâncărurile menite să te consoleze sau să te răsplătească? După o zi grea la serviciu, după o ceartă cu partenerul, după ce ai încheiat cu succes un proiect sau după o zi în care nimic nu ți-a mers bine?

De cele mai multe ori, mâncatul emoțional este legat de emoții negative, dar poate fi generat și de emoții pozitive, cum ar fi recompensa pentru că ți-ai atins un obiectiv sau sărbătorirea unui eveniment fericit.

Este foarte important să identifici acele situații care îți creează emoțiile pe care le contracarezi cu mâncare, pentru a putea merge mai departe și a te elibera de mâncatul emoțional.

2. Acceptarea

Următorul pas este să accepți că ceea ce faci în acest moment este o soluție pe care ai descoperit-o la un moment dat în viața ta și care chiar funcționează pe termen scurt, deşi poate fi distructivă pe termen lung. Nu este vina ta că îți găsești refugiul în mâncare.

Legătura dintre hrană şi starea emoţională se formează din primii ani de viaţă. Din ziua în care ne naştem, asociem mâncarea cu dragostea, căldura, mângâierile şi atenţia mamei. În copilărie, suntem recompensaţi cu bunătăţi pentru fiecare reuşită mai mică sau mai mare ori pentru a depăşi mai uşor suferinţele fizice sau emoţionale.

Pe parcursul creşterii, publicitatea continuă să întărească asocierea mentală dintre mâncare şi bună dispoziţie. Expunerea repetată şi permanentă la imagini publicitare care invită la consumul de dulciuri şi produse de fast-food induc ideea că toate aceste comportamente sunt normale şi acceptabile.

Așa că nu te mai învinovăți! Fii blând cu tine și încearcă să găsești o altă soluție pentru că oricât de puternică ar fi această relație între mâncare și emoții, ea poate fi zdruncinată şi reclădită din temelii.

3. Soluțiile alternative

Cea mai bună modalitate pentru a întrerupe acest cerc vicios este să găsești o altă soluție decât mâncarea prin care să faci faţă emoţiilor. Asta pentru că dacă nu îți gestionezi emoțiile într-un mod care să nu implice mâncarea, nu vei putea să îți controlezi obiceiurile alimentare pe termen lung.

De cele mai multe ori dietele eșuează pentru că oferă sfaturi nutriționale logice care funcționează dacă ți-ai conștientizat deja obiceiurile alimentare. Ele nu mai funcționează atunci când în proces intervin emoțiile, care cer o recompensă imediată, care presupune mâncare. Așa că găsește-ți alte modalități pentru a-ți diminua emoțiile și a-ți schimba starea de spirit într-una mai bună.

Nu este suficient să înțelegi acest ciclu al mâncatului emoțional sau să înțelegi factorii declanșatori, deși acesta este un mare pas înainte. Ca să ai succes și să te eliberezi de mâncatul emoțional ai nevoie de alternative care să te ajute să faci față emoțiilor.

Poți să alegi meditația, exercițiile de respirație, mișcarea, aromoterapia, masajul, poți să citești o carte sau să te uiți la un film dar fără să ronțăi ceva în timp ce faci asta. Găsește acel lucru care să te liniștească, să te ajute să te simți mai bine. Pentru tine care este acest lucru?

Poate îți este greu să crezi că chiar funcționează pentru că ai mai încercat în trecut să reziști poftelor în astfel de situații și nu ai reușit. Adevărul este însă că ești mult mai puternic decât bănuiești. Trebuie doar să îți găsești în interiorul tău acea resursă care să îți dea aripi.

Dacă îți este greu să te regăsești, dacă te simți pierdut în vâltoarea emoțiilor și nu știi cum să le faci față, te invit la ediția din octombrie a Kilostop Total Transformation Retreat, unde eu și colegii mei – dr. Cristian Panaite, psih. Cristian Olteanu și antrenorul de fitness Alexandru Marcu – te vom însoți pas cu pas și te vom ajuta să ieși din acest cerc vicios. Vei face primii pași către o libertate pe care cu greu ți-o poți imagina acum și vei deveni stăpân pe poftele și emoțiile tale.

Dacă această experiență nu este pentru tine dar îți dorești să faci o schimbare în obiceiurile tale alimentare care să îți îmbunătățească viața pe termen lung, medicii noștri sunt gata să te asculte, să te înțeleagă și să te însoțească pe acest drum.