Pe lângă lucrurile pe care le știi deja despre mine, mai fac ceva în calitate de medic nutriționist: nu ezit să arunc un ochi în coșurile de cumpărături ale oamenilor care trec pe lângă mine în supermarket 🙂 Poate ți se pare că sună năstrușnic, dar practic nu iau niciodată pauză de la meseria mea, iar în situația descrisă mai sus mă simt ca un cercetător pe teren.
Printre observațiile mele din ultima perioadă se regăsește și cea care m-a inspirat să scriu articolul de astăzi. Din ce în ce mai mulți consumatori, poate sub imboldul informațiilor din mediul online, din reviste sau chiar din cărțile de nutriție, aleg să cumpere pungi, punguțe și cutiuțe cu fructe uscate.
Potențialul nutritiv al fructelor uscate
Ca orice alt aliment, și fructele uscate fac obiectul diverselor dispute între specialiști. Există, pe de o parte, convingerea că pot fi încadrate fără rezerve în categoria gustărilor sănătoase, care promovează scăderea în greutate. De cealaltă parte se poziționează nutriționiștii care susțin că fructele uscate ar trebui tratate la fel ca bomboanele, din cauza conținutului ridicat de zahăr. Te voi ajuta să te informezi în privința ambelor variante, astfel încât să faci alegerea potrivită pentru tine.
În primul rând, variantele uscate sunt aproape la fel de hrănitoare ca fructele proaspete și reprezintă, de fapt, surse mai bogate pentru unele vitamine și minerale, printre care fibre, folați, polifenoli și alți antioxidanți.
Dacă te numeri printre cititorii fideli ai blogului meu, știi deja că fibrele reprezintă o clasă de nutrienți extrem de benefici pentru organism, de proveniență vegetală. Ele ajută la funcționarea normală a sistemului digestiv, la menținerea unei greutăți sănătoase și a unui nivel optim al colesterolului și glicemiei. Folații susțin formarea celulelor noi din organism, participând la sintetizarea ADN-ului; în plus, sunt active în procesul de metabolizare a vitaminei B12 și a aminoacizilor. Polifenolii îmbunătățesc circulația sângelui și digestia, prevenind de asemenea formarea radicalilor liberi. Cu alte cuvinte, acești antioxidanți luptă împotriva îmbătrânirii, dar și a apariției diverselor afecțiuni.
În același timp, trebuie să avem în vedere și faptul că fructele uscate nu pot echivala cantitatea de vitamina C din fructele proaspete, dar pot conține mai mult zahăr concentrat decât acestea.
Fructele uscate recomandate pentru dietă
1. Stafidele
Dacă vrei să slăbești, nu ocoli stafidele! Datorită conținutului bogat de fibre îți pot garanta o senzație îndelungată de sațietate. Dar beneficiile lor nu se opresc aici: sunt bogate în potasiu, au un indice glicemic scăzut, pot reduce tensiunea arterială și colesterolul din sânge, pot diminua riscul de diabet zaharat de tip 2 și riscul de boli cardiovasculare. Așadar, dacă simți nevoia de un „condiment dulce” în salată, apelează cu încredere la o mână de stafide brune sau aurii, după gust.
2. Prunele uscate
Iată care sunt argumentele cu care reușesc să ne convingă să le luăm în considerare pentru o gustare rapidă și hrănitoare: sunt bogate în fibre și în potasiu, conțin vitaminele A și K, ameliorează constipația, ajută la reducerea nivelului de colesterol rău, sunt bogate în bor, care ajută la combaterea osteoporozei și… și-au demonstrat deja eficacitatea în prevenirea cancerului și a bolilor de inimă.
3. Curmalele
Între toate fructele uscate, ele ocupă primul loc în topul antioxidanților din compoziție. Mai mult decât atât, conțin potasiu, fier și fibre din plin. Dacă suferi deja de diabet zaharat, curmalele nu se regăsesc pe lista alimentelor dulci interzise. Asta deoarece nu au indicele glicemic ridicat. Dacă ești însărcinată, consumă curmale pentru a facilita dilatarea colului uterin și a reduce astfel efortul din timpul nașterii.
Respectă următoarele două reguli și poți consuma fructe uscate bucurându-te fără rezerve de beneficiile lor:
- Evită fructele uscate cu zahăr adăugat! Acest sortiment poate favoriza apariția bolilor de inimă, a cancerului și a obezității, ajungând să anuleze în cele din urmă avantajele importante ale fructelor uscate.
- Mănâncă fructe uscate în cantități moderate! Îți fac această recomandare deoarece au destul de multe calorii. Cumulează în jur de 300 de Calorii pe 100 de grame. Cântărește-le înainte și limitează-te la 30-40 de grame la o gustare.
Secretul meu: Dacă vrei un plus de sațietate, le poți rehidrata sau le poţi combina cu fructe proaspete sau iaurt ori brânzică slabă de vaci și vei obține un mic dejun plin de savoare.
Care sunt fructele tale uscate preferate și cum îți place să le mănânci? Oferă-le celorlalți cititori sugestiile tale delicioase!