Așa cum ți-am promis pe pagina de Facebook, astăzi îți voi oferi una dintre rețetele pe care le-am gătit împreună cu Chef Liviu Lambrino, la Chef Parade – Cooking School: mușchi de vită cu piure de cartof mov și andive caramelizate … în cel mai gustos suc de portocale. Cel mai gustos pentru că a fost stors proaspăt și cu mare grijă de pacienții și medicii KiloStop.
Pentru că, dacă nu știai, la Clinica de Nutriție KiloStop, pacienții primesc invitații pentru a participa, la fiecare două săptămâni, la o sesiune de cooking. Dacă și tu ești pacient KiloStop și vrei să gătești împreună cu noi, cere-i medicului tău o invitație!
Iar acum hai să vedem ce pași trebuie să urmăm pentru a găti rețeta.
Ingrediente pentru 1 porție
Mușchi de vită
- Mușchi de vită, preferabil maturat (150 g)
- Sare de mare (5 g)
- Frunze de cimbru proaspăt (5 g)
- Ulei de măsline extravirgin (5 ml)
- Piper boabe
Piure de cartof mov
- Cartofi mov curățați și tăiați în cuburi (100 g)
- Smântână 12% grăsime (o lingură rasă – 15 g)
- Sare, piper după gust
Andivă caramelizată
- 1/2 andivă tăiată longitudinal
- Sare, piper proaspăt
- Sucul de la 1/2 portocală
- Sucul de la 1/2 lime
- 1 anason stelat
- 1/3 linguriță de coajă rasă de portocală
Mod de preparare
Cum prepari carnea
- Carnea de vită la temperatura camerei se tamponează cu un șervet de hârtie. Cu degetele umezite în puțin ulei se masează pe toate părțile și apoi se condimentează din belșug peste tot cu sare mare și cimbru până se obține o crustă de condimente.
- În tigaia încinsă se pune restul de ulei și când acesta este fierbinte așezăm mușchiul de vită. Se rumeneşte pentru 1,5- 2 minute, se întoarce și se repetă rumenirea pentru fiecare față a bucății de carne.
- Se scoate și se odihnește pentru 5 minute. Se condimentează cu piper proaspăt zdrobit și suplimentar cu sare dacă este cazul. Se servește întreagă sau feliată contra fibră.
Pentru a obține o crustă de calitate pe friptură la tigaie, se recomandă să nu mișcați și să nu verificați excesiv bucata de carne în timpul rumenirii. De asemenea, nu întoarceți carnea în același loc în tigaie (are o temperatura mai scăzută în acel loc).
Click aici dacă vrei ca Dr. Laura Ene și echipa KiloStop să te ajute să slăbești!
Cum prepari piureul de cartofi
- Se fierb cartofii în apa cu sare pana când se înmoaie.
- Se scurg și se pasează cu smântână până la obținerea consistenței dorite.
- Se condimentează după gust cu sare și piper.
Apa în care se fierb cartofii poate fi infuzată cu salvie, rozmarin, busuioc, anason stelat, usturoi etc (în funcție de preferințe), pentru amplificarea gustului. Pentru o textură rafinată, piureul se poate da printr-o sită fină.
Cum prepari andiva caramelizată
- Încălzeşte o tigaie antiaderentă la foc mediu pentru 2 minute.
- Pune jumătatea de andivă cu secțiunea în jos în tigaie și frige-o fără să o întorci, până obţii caramelizarea, adică rumenirea ei uniformă.
- Întoarce-o și repetă procesul, încercând să caramelizezi o suprafață cât mai mare.
- Adaugă sucul de portocale și anasonul și găteşte-le până când se reduce la jumătate.
- Adaugă sucul de lămâie și sarea și găteşte în continuare până se reduce totul din nou la jumătate.
- Adaugă şi un praf de sare.
- Opreşte focul și adaugă coaja de portocală.
Transferă andiva cât este încă fierbinte împreună cu sosul într-un recipient mic cu capac, până la plating. Va continua să se gătească în abur de la căldura latentă. Răzuieşte și foloseşte numai coaja colorată a portocalei. Partea albă aflată imediat sub coajă dă un gust amar și neplăcut.
Cum faci montajul/platingul
Așează 2-3 linguri de piure pentru a forma un pat suport și montează bucata de carne deasupra. Sprijină andiva lângă mușchi pentru un efect 3D și cu ajutorul unei linguri, glazurează cu sosul de portocală rămas.
Modalitatea de montare este limitată doar de creativitatea fiecăruia.
O porție conține:
- Kcal: 423
- Glucide: 32 g
- Proteine: 40 g
- Grăsimi: 15 g
- Fibre: 7 g
POFTĂ MARE! Te aştept şi pe tine în sesiunea de comentarii să ne împărtăşeşti cum ţi-a ieşit această reţetă!