Te trezeşti dimineaţa fără vlagă şi fără chef, chiar dacă ai dormit 7 ore? Noile studii nutriționale arată că oboseala nu este cauzată doar de lipsa somnului sau suprasolicitare.
Alimentația nesănătoasă și kilogramele în plus sunt factori esențiali. Sau poate suferi de astenie de primăvară. După un anotimp în care corpul a fost privat într-o oarecare măsură de vitamine și minerale, acesta dă semne de … oboseală.
Așa că astăzi vreau să-ți vorbesc despre patru nutrienți pe care să-i introduci în alimentația ta zilnică pentru a combate eficient oboseala.
Cei 4 nutrienţi antioboseală
1. Carbohidraţii complecşi
Pe lângă faptul că îţi oferă un nivel constant de energie pentru câteva ore, carbohidraţii buni (adică cei cu absorbție lentă sau cu indice glicemic scăzut) din cereale integrale, legume şi fructe ajută organismul să ardă grăsimi, fără să epuizeze depozitul muscular pentru energie.
Citește și Cum alegem carbohidrații buni?.
Pe măsură ce sunt digeraţi, carbohidraţii complecşi furnizează energie, iar fibrele încetinesc procesul de digestie, astfel încât energia oferită este constantă şi de durată.
Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să slăbești!
2. Fierul
Carenţele de fier cauzează anemie, o stare care se defineşte prin oboseală şi lipsă de energie.
Femeile au nevoie de aproximativ 18 mg /zi, chiar mai mult în perioada de sarcină și alăptare.
Cele mai bune surse de fier sunt cruciferele (spanacul, broccoli, varza, varza de Bruxelles, kale, urzicile etc.), fasolea, carnea roşie slabă, ficatul şi crustaceele.
Ca organismul să absoarbă fierul mai rapid, combină-le cu alimente bogate în vitamina C (roşii, fructe de pădure, citrice etc.).
Evită să consumi cafea şi ceai cel puţin o oră după ce ai mâncat alimente care conțin fier, deoarece acidul tanic blochează absorbţia fierului.
3. Omega-3
Aflaţi în pește gras (precum ton și somon), nuci și ulei de canola sau măsline, acești acizi grași esențiali joacă un rol important în menținerea sănătăţii creierului şi te ajută astfel să-ţi păstrezi concentrarea.
Click aici și descoperă 4 rețete de pește care îți salvează silueta!
Nucile sunt printre cele mai bune alimente pentru a învinge oboseala, dar şi foamea, graţie conţinutului lor bogat în omega-3, proteine, minerale şi vitamine. Printre nucile care furnizează energie se numără migdalele, nucile braziliene, caju, alune, nuci pecan, dar şi nucile româneşti.
Atenție! Consumă-le cu măsură, nesărate şi crude (îşi pierd nutrienţii prin preparare termică). Nu depăși un căuș de nuci, alune, migdale pe zi, deoarece sunt foarte calorice.
Citește și Top 5 alimente sănătoase care îngrașă.
4. Apa
Oboseala poate fi un semn de deshidratare. Dacă ţi-e sete, ești deja deshidratat(ă). Apa reprezintă cea mai mare parte a sângelui și a altor fluide ale corpului, și chiar o deshidratare uşoară poate provoca senzația de oboseală. De asemenea, apa duce nutrienţii către celulele corpului, alimentându-l astfel cu energie.
Pentru a-ţi evalua gradul de hidratare, gândeşte-te că ideal este să urinezi o dată la 2-3 ore, iar urina trebuie să fie de culoare galben pal.
În afară de băut 8-10 pahare mari de apă zilnic, consumă alimente care conţin peste 80% apă, precum supele, legumele şi fructele suculente.
Click aici și testează-ți cunoștințele despre hidratare!
Introdu și tu în alimentația ta zilnică acești 4 nutrienți și vei observa rezultate imediate. Cu atât mai mult cu cât primăvara ne confruntăm cu toţii cu o scădere a imunităţii care ne predispune la tot felul de răceli, citește și 8 trucuri pentru întărirea imunității.
Și ca lucrurile să fie și mai simple, urmărește articolul de vineri, în care îți voi prezenta dieta de o zi antioboseală.
Mulțumesc că ai ajuns până la finalul articolului. Părerea ta este importantă pentru mine, așa că lasă un comentariu sau adresează-mi o întrebare.