Pacient-model, pierdut motivație… Ce e de făcut?

„Îmi doresc ca prin acest articol să vă arăt cât de importantă este relația medic-pacient, pentru că susținerea, sau mai bine zis o intervenție potrivită la momentul potrivit, te poate readuce pe drumul cel bun atunci când treci printr-o perioadă mai dificilă.

Prin urmare, am să vă povestesc despre o pacientă de-a mea care este acum în etapa de menținere, după ce a slăbit 25 de kilograme în aproximativ 5 luni. Doamna Ioana are 51 de ani și avea 104 kilograme când a venit la mine. Se îngrășase pentru că mânca dezordonat. Dar, ca toți pacienții care îmi sunt mie foarte dragi, ea era foarte motivată și foarte organizată. A fost susținută și de familie, inclusiv de fiica ei, care a terminat facultatea de Psihologie și a ajutat-o foarte mult, a echilibrat-o emoțional.

Motivație+organizare = Rezultate exemplare

Ceea ce mi-a plăcut mult la doamna Ioana este că mereu își gătea sau își alegea mâncarea potrivită de la cantină. Pentru prânz, la serviciu venea cu supă-cremă de acasă și de la cantină mai lua un cotlet de porc sau o pulpă de pui cu salată sau murături. Când lua cina la serviciu, pentru că lucra în ture, prefera un iaurt de băut de 400 ml sau un iaurt mai mic cu câteva nuci sau semințe.

Iată aici 15 combinații de alimente ideale pentru a slăbi!

Blocaje nu prea a avut, poate doar o perioadă puțin mai dificilă când a avut niște probleme de sănătate și a trebuit să se opereze. Atunci a mâncat mai mult lichide și foarte puține calorii, făcea mai puțină mișcare și totuși a slăbit, dar foarte puțin.

În mod normal mergea pe jos foarte mult, peste 4-5 kilometri, plimbări de o oră-o oră și ceva. Dar pentru că în perioada aceea nu mai putea face mișcare, a decis să își reducă singură numărul de calorii, sub 1.000 pe zi. Dar bineînțeles că nu a reușit să mai slăbească la fel ca înainte. Și apoi a trebuit să o conving că este în regulă să mănânce.

De ce dietele de înfometare nu dau rezultate

De fapt, am observat la majoritatea pacienților care slăbesc mult, că la un moment dat încep să își reducă singuri porțiile, din dorința de a slăbi și mai mult probabil. Reușesc să mănânce  mai puțin de 1.000 de Calorii pe zi, dar tocmai atunci slăbesc mai puțin.

Explicația este simplă: organismul nostru este făcut să supraviețuiască și își face depozite, un fel de colac de salvare. Și dacă nu mâncăm măcar 1.000 de Calorii pe zi, organismul nu își mai primește energia și toți nutrienții și atunci nu se mai secretă acei hormoni care dau sațietate. Prin urmare cresc hormonii de stres, organismul își reduce funcțiile la minimum și te împiedică să slăbești. De aceea, persoanele care se înfometează nu reușesc să slăbească, ba chiar se îngrașă.

Revenind la doamna Ioana, după cum spuneam, și-a însușit dieta foarte bine, a făcut din ea un stil de viață sănătos. A trecut prin nunți, botezuri, aniversări, dar de fiecare dată m-a anunțat din timp și și-a planificat dieta, așa că a trecut cu bine peste toate. Când a mers în vacanțe sau de Crăciun a mâncat cu măsură, doar o sărmăluță, fără desert.

Nici măcar la aniversări nu a gustat ceva dulce, cu toate că stabilisem că este în regulă, şi că nu se va îngrăşa dintr-o jumătate de felie subțire de tort şi multă mişcare după. Dar ea s-a obișnuit atât de mult cu stilul acesta încât nu mai simțea nevoia să mănânce dulciuri.

Un șoc emoțional te poate destabiliza oricât de organizat ești

Acum, în perioada de menținere, totul a mers perfect, până în urmă cu o lună sau două, când și-a pierdut tatăl. Din cauza șocului, a început să mănânce emoțional și a pus 5-6 kilograme într-o lună. Așadar, chiar dacă doamna Ioana s-a descurcat foarte bine pe toată perioada dietei, când a avut un moment foarte dificil în viață s-a destabilizat, parcă a uitat totul.

Partea bună este că ne-am văzut la consultație, am reușit să restabilim prioritățile și a înțeles că mâncarea nu o ajută să-și rezolve problemele. Am trimis-o inclusiv la colegul meu Cristian Olteanu, specialist în controlul poftelor și mâncat emoțional, și a reușit să depășească acest moment.

Cazul doamnei Ioana nu face decât să întărească recomandarea pe care le-o fac pacienților mei  după ce slăbesc: să vină și la consultații de menținere. Cei care slăbesc multe kilograme și țin dietă mult timp, adică peste 5-6 luni, nu își dau seama cum va fi viața lor după această perioadă.

Unii dintre ei realizează că o să fie ceva destul de diferit de ce făceau înainte și uneori își iau mai multe ședințe de menținere, ca să poată fi pregătiți pentru lucrurile acestea.

Ceea ce vreau să spun însă este că e foarte important să înveți să te menții  la aceeaşi greutate după ce ții dietă și slăbești mult, să-ți însușești dieta și să o transformi într-un stil de viață sănătos. Dar la fel de importantă este relația medic-pacient, care trebuie să fie bazată pe încredere și comunicare deschisă.”*

*Rezultatele variază de la persoană la persoană. Fiecare pacient poate să slăbească mai mult sau mai puţin în funcţie de vârstă, sex, stare de sănătate şi determinarea acestuia. Noi îţi promitem că vom face tot ce putem pentru a te ajuta să slăbeşti sănătos şi cu plăcere!