15 kilogrameKilogramele în plus nu apasă numai pe cântar, ci și pe suflet, până ajung să strivească de tot stima de sine a unei persoane. Pe măsură ce crești în greutate, te îndepărtezi treptat de oameni. Pe măsură ce scade pofta de viață, crește pofta de mâncare, ca o soluție compensatoare. Pentru Simona, mama unei fetițe și a unui băiețel gemeni în vârstă de 8 ani, afișajul parcă scăpat de sub control al cântarului a declanșat cercul vicios al frustrărilor împletite cu excese alimentare.

Te invit să parcurgi astăzi alături de mine povestea unei femei minunate cu care am avut șansa să lucrez în ultimele luni. Nu am ajuns încă la capătul drumului pe care ne-am propus să îl parcurgem. M-a impresionat, însă, atât de tare impactul pe care l-a avut asupra ei debutul colaborării noastre, încât am decis să îți împărtășesc și ție câteva dintre revelațiile la care am ajuns împreună.

Jocul de domino al kilogramelor

Modul în care începe schimbarea are o influență decisivă asupra procesului de slăbire. La prima ședință, Simona cântărea 76 de kilograme, la o înălțime de 1.64 metri și 35 de ani. Înainte să rămână însărcinată, avea în jur de 55 de kilograme. A câștigat apoi nu mai puțin de 20 de kilograme în timpul sarcinii, după care a urmat concediul de maternitate. Așa cum a fost nedespărțită de gemenii ei, Simona nu s-a despărțit nici de kilogramele în plus. Dar nu a conștientizat cu adevărat ce se întâmplase până în momentul în care a reînceput lucrul.

Toți colegii m-au felicitat și se vedea că se bucură sincer că m-am întors la birou. Dar era ceva în plus, subînțeles, în privirea lor… Cred că ceva-ul ăsta era „Oau, cât te-ai îngrășat!” sau „Simona, parcă nu ești tu, zău!”.

Sub presiunea socială, a scăpat destul de repede de cea mai mare parte a acestora. „Repede” ar trebui să constituie deja un indiciu destul de relevant pentru metoda la care a apelat. În nutriție, „repede și bine” nu prea are o bază științifică sănătoasă, ci este mai degrabă apanajul dietelor-minune. A încercat diverse forme de regimuri disociate. Nu s-a dat înapoi nici de la diete mai degrabă preferate de bărbați, acelea pe bază de proteine animale.

Nu a exclus nici varianta pastilelor de slăbit, care nu i-au înșelat așteptările, câtă vreme au ajutat-o să reziste fără mâncare și câteva zile la rând.

În cele din urmă, lupta depusă în acest război de gherilă cu kilogramele în plus a afectat-o pe toate planurile. Se simțea obosită, se confrunta des cu dureri de cap și palpitații. Pielea își pierduse strălucirea, fapt la care s-au adăugat căderea părului și fragilizarea unghiilor.

Așa a decis să ia o pauză de la dietă. Inițial, Simona a fost sigură că nu vor exista urmări serioase pe cântar, câtă vreme ajunsese la rezultate notabile printr-un sacrificiu perpetuu. Frustrările acumulate și-au spus, însă, cuvântul și a căzut în altă capcană, aceea a mâncatului necontrolat. Treptat, a ajuns din nou la o greutate prea mare și a perseverat în obiceiurile alimentare nesănătoase. S-a gândit mereu că va recupera într-o bună zi, când va avea curajul să se arunce în același război de gherilă al curelor de slăbire drastice.

Întâlnirea cu medicul nutriționist

Simona a ajuns la Kilostop la recomandarea unei colege a cărei soră a urmat un program de slăbire alături de unul dintre colegii mei. Avea nevoie de un impuls, sau… mai exact, de cineva care să ia o decizie în locul ei. Atunci când a intrat la mine în cabinet trăia un moment de cumpănă. Se simțea strivită între sentimentul de vinovăție acumulat odată cu kilogramele în exces și panica pe care i-o provoca numai gândul de a mai urma vreo dietă vreodată.

La modul ideal, își dorea să slăbească cel puțin 20 de kilograme. Visa cu ochii deschiși la ziua în care cântarul avea să indice 52-53 de kilograme. Dar se simțea paralizată în orice tip de demers de slăbire.

Mi-a lăsat impresia unei persoane agreabile, prietenoase. Dar nu am putut să nu remarc că se simțea foarte timorată în acele momente. Simona are multe motive pentru a se simți împlinită. Atât pe plan personal, datorită frumoasei familii pe care și-a întemeiat-o, dar și profesional, grație job-ului captivant. La o privire mai atentă, am descoperit că este foarte solicitată la locul de muncă – lucrează sub presiunea deadline-urilor și ajunge zilnic acasă la orele 19.00-20.00. În paralel, încearcă să fie cea mai bună mamă pentru gemenii Larisa și Radu.

Se aștepta să plece de la prima ședință cu o dietă pe mese și zile, cu gramaje și interdicții clare. Care eventual să o ajute să piardă 10 kilograme în 2 luni. A fost extrem de uimită că nu i-am recomandat dieta pe care o prevăzuse. În primul rând, am rugat-o să își facă un set de analize de sânge și să țină un jurnal alimentar. Practic, a fost nevoită să înregistreze zi de zi tot ce mănâncă, tot ce bea, tot ce gustă și tot ce ronțăie, fiind atentă să noteze și cantitățile.

Încă de la prima ședință am introdus, însă, tema mișcării. Am rugat-o să își cumpere un pedometru și am stabilit amândouă ținta de 5.000 de pași pe zi. Mișcare nu înseamnă numai mers la sală, așa cum poate te gândești tu și cum credea și Simona. Mișcare înseamnă și urcatul scărilor până la etajul 5. Sau coborâtul din tramvai cu o stație mai devreme. Sau mersul la cumpărături fără mașină. Simonei i-a surâs în mod special ideea de a urma regula celor 5 minute de pauză la fiecare oră petrecută la serviciu. 5 minute în care să se plimbe pur și simplu prin birou, pe holuri sau pe scări.

Cea mai bună hrană: o porție zdravănă de motivație

Conștientizează că trebuie să faci și pentru tine tot ceea ce poți face cu dragoste și devotament pentru cei dragi! Aceasta este una dintre primele pietre pe care le-am pus la temelia motivației de care am simțit că avea nevoie Simona.

Am îndrumat-o să își adreseze sieși o întrebare simplă: „De ce vreau să slăbesc?”. Eram în căutarea unor răspunsuri cât se poate de personale. Așa a realizat că, în primul rând, își dorește să fie sănătoasă. S-a temut întotdeauna că diabetul zaharat de care suferă mama ei o va afecta și pe ea la un moment dat. Este adevărat că o siluetă suplă i-ar aduce o mulțime de avantaje, dar înainte de toate trebuie să fie o mamă, o femeie și o soție sănătoasă. La fel de important s-a dovedit a fi și argumentul recuperării stimei de sine.

Odată depășit obstacolul principal pe care i-l pusese în cale lipsa inițială de motivație, am trecut la partea mai aplicată a lucrurilor. I-am explicat că vom căuta soluții viabile pentru schimbarea obiceiurilor alimentare. Nu avea nevoie de o simplă dietă cu termen de expirare (precum cele precedente), ci de un stil de viață care să o ajute în primă fază să slăbească și apoi să se mențină pe termen lung la greutatea dorită.

Micul dejun, care înainte lipsea cu desăvârșire, ocupă acum un loc de cinste în programul zilnic al Simonei. Nici prânzul nu se bucura de o postură mai favorabilă: fie comanda ceva rapid, fie sărea de tot peste masă. Acum și-a creat obișnuința de a-și aduce la pachet un prânz complex din punct de vedere nutrițional, delicios, dar ușor de preparat acasă. În acest mod, gustările și ronțăielile neplanificate au fost concediate fără prea multe eforturi.

Masa de seară, regina anilor trecuți, este acum cea mai subțire masă a zilei. Fără eforturi, pentru că pur și simplu nu o mai prinde noaptea cu stomacul gol. În schimb, poate folosi timpul pentru a pregăti mâncăruri delicioase pentru a doua zi, împreună cu restul familiei. Organizarea meselor și alegerea alimentelor preferate într-un mod inteligent au făcut cu adevărat diferența și la nivel emoțional, pentru că se plânge mult mai rar de stres sau oboseală.

Astăzi, la aproape 6 luni de la prima noastră întâlnire, Simona a ajuns la performanța de a slăbi 15 kilograme. Acest articol este modul meu de a-i sărbători victoria. Poate că ritmul în care s-a produs mișcarea nu este cel alert la care se aștepta inițial, dar, așa cum singură mărturisește, nu a simțit nicio clipă că se află la dietă. Mi se pare esențial ca atât medicul nutriționist, cât și pacientul, să găsească împreună echilibrul potrivit dintre efort și satisfacție, pentru a evita recăderile și frustrările.

Așa cum am auzit de la Simona, aud adesea de la mulți ați pacienți: „Sunteți ultima mea șansă”*.  De fapt, m-aș bucura să realizezi, chiar acum, că tu ești cea mai mare șansă a ta. Te pot sfătui, te pot însoți în demersurile tale, dar succesul îți aparține ție.

*Rezultatele variază de la persoană la persoană. Fiecare pacient poate să slăbească mai mult sau mai puţin în funcţie de vârstă, sex, stare de sănătate şi determinarea acestuia. Noi îţi promitem că vom face tot ce putem pentru a te ajuta să slăbeşti sănătos şi cu plăcere!