Pentru că toată atenţia mass media se îndreaptă în ultima vreme spre grăsimile din alimentaţie atunci când vine vorba de stil de viaţă sănătos, industria alimentară a scos pe piaţă foarte multe produse fără grăsimi sau cu un conţinut scăzut în grăsimi.
Alimentele sărace în lipide ar trebui să aibă mai puţine calorii decât cele bogate în lipide (adică în grăsimi), din simplul motiv că lipidele sunt cele mai calorice componente ale alimentelor – 1 gram de lipide conţine 9 Calorii sau kilocalorii.
Însă nu toate produsele hipo-lipidice sau „low-fat” sunt cu mult mai puţin calorice decât suratele lor normale. De exemplu, un baton de cereale cu fructe „fără grăsimi” are 106 calorii, iar batonul normal din care nu se înlătură grăsimea are 110 calorii. De cele mai multe ori grăsimile sunt înlocuite cu glucide, dar şi invers, pentru ca alimentele să fie plăcute la gust.
Merită să ştii că nu doar grăsimea face o persoană să ia în greutate, ci mai degrabă numărul total de calorii consumate. Este relativ uşor să ai o dietă săracă în grăsimi și, cu toate acestea, bogată în calorii în ziua de azi. De aceea, pentru a scădea în greutate, este important să numeri caloriile totale pe care le consumi într-o zi. Încearcă să nu cazi în capcana de a te gândi că poţi mânca chiar tot ce îţi doreşti, fără să te îngraşi, atât timp cât mănânci alimente fără grăsimi.
Un singur gram de grăsime are 9 calorii, pe când 1 gram de proteine sau carbohidraţi are doar 4. Aşadar un consum necontrolat de alimente bogate în grăsimi poate duce la îngrăşare.
Şi cum majoritatea grăsimilor se găsesc în produsele de origine animală, o dietă bogată în grăsimi înseamnă și colesterol mare, boli cardiovasculare, hipertensiune şi anumite tipuri de cancer.
O dietă sănătoasă înseamnă un aport de maxim 30% de grăsimi din totalul de calorii.
Iată câteva metode prin care să reduci cantitatea de grăsimi din dieta ta:
Când faci cumpărături:
- Evită produsele cu etichete ce anunţă „conținut redus de grăsimi” sau „fără grăsimi”. Oricât de ciudat ar suna, aceste produse ar putea să te păcălească să mănânci mai multe calorii decât are o porţie de peşte gras.
- Alege să consumi carne slabă, peşte alb şi carne de pui sau de curcan şi găteşte-le fără ulei la cuptor, la abur sau pe grătar.
- Alege lactate degresate şi brânzeturi cu un conținut scăzut de grăsime şi evită sau mănâncă mai puţină brânză topită, brânzeturile cu mucegai, brânză telemea şi caşcaval.
- Evită produsele de patiserie pe bază de foietaje pline de margarină, chipsurile, produsele de patiserie, dar şi îngheţata.
- Nu cumpăra produse pe a căror etichetă scrie „grăsimi vegetale hidrogenate”. Sunt cele mai rele grăsimi dintre toate!
Când gătești:
- Taie toată grăsimea vizibilă şi îndepărtează pielea puiului înainte, dar şi după de ce îl prepari.
- Îndepărtează grăsimea întărită de la suprafaţa supelor, sosurilor şi tocăniţelor refrigerate.
- Alege să găteşti carnea într-un mod ce permite grăsimii să se scurgă, adică pe grătar sau pe teflon.
- Înlocuieşte smântâna din garnituri și salate cu iaurt cu conţinut scăzut de grăsime, suc de lămâie și verdeţuri sau mirodenii
- Pregăteşte maioneză dietetică „de casă” din smântână sau iaurt cu conţinut scăzut de grăsimi şi muştar, plus condimente după gust, cu care să înlocuieşti brânza, untul sau sosurile de pe legume sau salate fierte (boeuf)
- Nu prăji niciun aliment în ulei.
- Alege la fiecare masă principală o salată generoasă de legume proaspete!
Click aici să-ți testezi cunoștințele despre grăsimi!
Poftă mare și nu uita: mănâncă inteligent și cu plăcere!
Mulțumesc că ai ajuns până la finalul articolului. Părerea ta este importantă pentru mine, așa că lasă un comentariu sau adresează-mi o întrebare.