Nu există om pe care să nu îl copleșească poftele – cred că am putea transforma această afirmație într-o axiomă a vieții moderne.
Unii dintre noi ar da o tură până la singurul magazin non-stop din cartier pentru o pătrățică de ciocolată, sau pentru o tabletă întreagă, mai bine zis. Alții ar mânca o pizza pe nerăsuflate, deși tocmai s-au ridicat de la masă. Nu puțini sunt cei care ar devora farfurii cu vârf de cartofi prăjiți la orice oră a zilei. Lista poftelor pentru anumite alimente poate continua la nesfârșit și poate fi cu siguranță personalizată pentru fiecare dintre noi.
Poate până acum ți-ai imaginat că cedezi atracției irezistibile pentru alimente hipercalorice din cauză că nu îți poți educa voința. Dar ce ai spune dacă ți-aș explica în continuare legătura dintre pofte și nivelurile scăzute de micronutrienți din corp? Cu alte cuvinte, dacă organismul nu are cantitățile optime de vitamine, minerale și antioxidanți, te păcălește să mănânci alimente care te fac să te simți extraordinar pe moment și să suspini când te urci pe cântar cu următoarea ocazie.
Descoperă în continuare cele mai importante vitamine și minerale care încearcă să îți transmită un mesaj provocându-ți diverse pofte și urmează recomandările mele. Încă ceva: uită de credința populară care spune că organismul cere exact ce are nevoie! Este imposibil să fie permanent în căutare de prăjeli, prăjituri și pateuri, în condițiile în care niciunul dintre aceste sortimente nu este în beneficiul sănătății noastre.
Calciul și magneziul
Nivelurile scăzute ale acestor două minerale – care de multe ori merg mână în mână – îți pot provoca celebrele pofte de „ceva dulce” sau de „ceva sărat”. Te-ai fi așteptat ca atunci când organismul tău are nevoie de calciu și magneziu să îți fie poftă de iaurt grecesc, spre exemplu. Ei bine, din păcate lucrurile sunt puțin mai complicate. Știai că nivelurile scăzute de magneziu, în special, sunt cunoscute pentru a declanșa pofta de ciocolată?
Și se complică în continuare, din cauză că atât stresul, cât și consumul de zahăr în exces contribuie la diminuarea depozitelor de calciu și magneziu. În consecință, poftele se agravează și sfârșești prin a mânca alimente nepotrivite pe fondul stresului.
Alegerile ideale: laptele și produsele lactate, precum iaurtul, kefirul și brânza, sardinele, legumele cu frunze verzi, nucile, semințele, broccoli.
Vitaminele din clasa B
B-urile sunt campioanele luptei antistres, deci inamicele poftelor… nepoftite. B1, B3, B5 şi B7 se ocupă cu metabolizarea corectă carbohidraţilor, proteinelor şi grăsimilor şi transformarea lor în energie, iar B6, B9 şi B12 ajută la menţinerea bunei funcţionări a sistemului muscular, sanguin şi imunitar.
În perioadele extrem de stresante, corpul consumă mai rapid aceste vitamine, predispunându-te la supraalimentare. De asemenea, nivelurile de vitamine B pot scădea din cauza consumului de cofeină, alcool, zaharuri rafinate sau unele medicamente, precum pilulele contraceptive.
Alegerile ideale: carnea slabă de pui sau curcan, somonul, fructele de mare, produsele lactate, legumele cu frunze verzi, bananele, cartofii, avocado, gălbenușul de ou.
Zincul
Nu numai persoanele în vârstă se confruntă cu carențe de zinc, dacă asta ai fi tentat să crezi. De fapt, și valorile acestui mineral sunt influențate de… ai ghicit, stres. O cantitate insuficientă de zinc în organism îți poate plafona simțul gustului, determinându-te să adaugi mai multă sare și zahăr la mâncare sau să cauți din start alimente superdulci sau extrasărate.
Alegerile ideale: stridiile, crabul, ficatul, carnea de pui, ouăle, mazărea și fructele cu coajă lemnoasă.
Fierul
Carențele de fier se numără printre semnalmentele perioadei premenstruale și reprezintă o situație comună în dietele vegetariene și vegane. Totodată, ele pot explica atracția magnetică pe care o simți câteodată către burgeri, coaste de porc sau aripioare prăjite.
Alegerile ideale: carnea păsărilor de curte, peștele, fructele uscate, semințele de dovleac, leguminoasele, pastele și cerealele îmbogățite cu fier.
Important: Pentru o absorbție optimă, asigură-te că mănânci surse bune de fier însoțite de surse de vitamina C. O variantă minunată: friptura la cuptor cu garnitură de spanac.
Omega-3
Dacă ți se întâmplă adesea să ți se facă poftă de pizza sau de plăcintă sărată, am găsit rezolvarea acestei situații. Cercetările au arătat că lipsa de Omega-3 este responsabilă pentru declanșarea poftelor de grăsimi.
Alegerile ideale: peștele gras, cum ar fi somonul, sardinele și tonul conservat, ouăle de la găini crescute la sol.
Învață să îți asculți corpul în profunzime, dincolo de impresiile de moment sau de impulsurile inexplicabile.
Care sunt poftele cu care te confrunți cel mai des și cum reușești să le ții piept?