Mulți pacienți care îmi intră în cabinet se plâng că au ficatul gras, adică steatoză hepatică în termeni medicali, și îmi cer sfatul în această privință. Așa că astăzi vreau să-ți vorbesc și ție despre această boală și despre ce măsuri este recomandat să iei dacă suferi de ea. Pentru asta, reiau aici un articol în două părți pe care le-am publicat pe site-ul Oanei Cuzino.

Ce este ficatul gras sau steatoza hepatică

steatoza hepaticăSteatoza hepatică sau ficatul gras, în termeni populari, este o afecțiune care înseamnă acumularea de grăsime în ficat. Ficatul gras este o afecțiune destul de frecventă în ultima vreme, care nu are simptome foarte specifice dar care, nedescoperită și netratată la timp poate duce la ciroză și insuficiență hepatică severă.

Simptome

În general, ficatul gras nu prezintă semne și simptome specifice. În timp însă, nedepistat și netratat la timp, atunci când boala avansează, poate să apară durere în partea dreaptă a abdomenului superior, stare de slăbiciune, astenie fizică marcată, oboseală persistentă, până la îngălbenirea ochilor și pielii, scădere în greutate și topirea masei musculare în special.

Cauze

Steatoza hepatică apare atunci când ficatul nu reușește să mai metabolizeze eficient zaharurile și grăsimile în exces din sânge, ceea ce duce la acumularea lor în țesutul hepatic, cu lezarea structurii sale, care poate merge de la fibroză la necroză și, în final, la ciroză.

Factori de risc

O multitudine de afecțiuni pot crește riscul de a dezvolta ficat gras și anume:

 • Nivele crescute de grăsimi (colesterol și trigliceride) în sânge
 • Obezitatea, mai ales cea abdominală, asociată cu sedentarismul
 • Alimentația de tip fast food, consumul de alcool și băuturi carbogazoase
 • Sindromul ovarelor polichistice
 • Sindromul de apnee în somn
 • Diabetul zaharat de tip 2
 • Hipotiroidia
 • Scăderile bruște urmate de creșteri bruște în greutate

Ficatul gras poate să evolueze de la simpla acumulare de grăsime în țesutul hepatic până la inflamație (steatohepatită), fibroză, necroză și, în final, ciroză hepatică.

Diagnostic

Diagnosticul de ficat gras sau steatozic este unul destul de ușor de pus, cel mai frecvent prin ecografie abdominală. Pentru completarea diagnosticului de certitudine și stabilirea tratamentului corect de specialitate, este nevoie însă și de:

 • Analize de sânge care ajută la identificarea sau excluderea altor posibile afecțiuni hepatice concomitente.

 • Imagistică, atunci când se impune – FIBROSCAN, computer tomograf (CT) sau rezonanţă magnetică nucleară (RMN).

 • Mai rar – puncție biopsie hepatică, în cazul în care se suspicionează evoluția către fibroză și ciroză hepatică, pentru a se institui un tratament adecvat.

Tratament

Nu există un tratament specific pentru steatoza hepatică incipientă. Cel mai important tratament rămâne controlul factorilor de risc (diabet, obezitate, dislipidemie, etc), care se face printr-o dietă corectă, sănătoasă și echilibrată, de protecție și regenerare hepatică. Scăderea în greutate, acolo unde este cazul, alături de activitate fizică practicată regulat și o alimentație corectă, sunt cele mai eficiente modalități de tratament.

5 pași de urmat dacă ai ficatul gras

Este important să știm și că, în acest tip de afecțiuni, stilul de viață este parte integrantă din tratament.

Iată ce trebuie să schimbi în viața ta odată ce afli că suferi de ficat gras sau steatoză hepatică:

1. Scăderea in greutate

În cazul în care ești supraponderal sau obez, prin reducerea aportului caloric zilnic din dietă și creșterea consumului energetic al organismului prin activitate fizică, este cel mai important și mai eficient tratament.

Click aici și află cum faci distincția între caloriile rele și cele bune!

2. Adoptarea unei diete de protecție hepatică

cinaCea mai bună și mai eficientă protecție hepatică nu se realizează prin suplimente alimentare sau protectoare hepatice, ci printr-o dietă echilibrată și sănătoasă, plină de antioxidanți și de alimente de calitate, cât mai naturale, neprocesate.

O dietă bogată în legume și fructe proaspete, cereale integrale, leguminoase și proteine slabe, fără grăsimi animale, fără prăjeli și alimente procesate protejează ficatul și ajută la regresia steatozei.

Click aici și află cum să mănânci mai multe legume!

3. Exercițiul fizic zilnic

Un minim de 30 de minute zilnic de mers pe jos lejer, la limita tolerabilității, poate fi un bun început.

Click aici și află 7 greșeli pe care să le eviți pentru ca mersul pe jos să te ajute să slăbești!

4. Controlul glicemiei

Diabetul necontrolat este una din cele mai importante cauze ale steatozei hepatice. Pentru a descărca ficatul de grăsime, în cazul pacienţilor cu diabet, glicemia de dimineaţă trebuie menţinută sub 120 mg/dl iar cea din timpul zilei, la două ore după o masă principală, sub 160 mg/dl.

5. Scăderea colesterolului și trigliceridelor din sânge

Se poate realiza atât printr-o dietă săracă în grăsimi saturate și trans (pentru scăderea colesterolului rău), cât și prin scăderea zaharurilor concentrate și a alcoolului din dietă (pentru controlul trigliceridelor).

Click aici și află care sunt grăsimile rele pentru organism!

Click aici dacă vrei să citești articolul pe doc.ro: partea 1, partea a 2-a.

Tot despre ficatul gras am vorbit și la Digi 24. Poți urmări înregistrarea emisiunii aici: