Întotdeauna am susținut că mișcarea este esențială pentru un stil de viață sănătos. Eu însămi fac mișcare în fiecare zi, pentru a-mi menține o sănătate și o funcționare optimă a organismului.

În același timp m-am întrebat însă care este cea mai potrivită mișcare pentru mine și cum pot să aflu acest lucru. Iar răspunsul l-am primit de la colegul meu, antrenorul de fitness Alexandru Marcu, la Kilostop Total Transformation Retreat de la sfârșitul lui mai.

În ziua dedicată mișcării, Alexandru ne-a trecut prin mai multe tipuri de antrenament și ne-a explicat avantajele și beneficiile fiecăruia dintre ele, astfel încât fiecare să-și aleagă ce i se potrivește.

Și pentru că mi-a plăcut atât de mult cum ne-a explicat Alexandru, astăzi vreau să-ți dezvălui și ție care sunt aceste 4 tipuri de mișcare importante pentru corpul nostru și cum ne ajută fiecare în parte.

1. Antrenamente cardio

Antrenamentele cardio cresc frecvenţa cardiacă (bătăile inimii) cu 60‐80% faţă de repaus. Acestea ard depozitele de grăsime pentru producerea de energie necesară contracţiei musculare şi sunt excelente în slăbit.

Exemple de exerciții:

  • La sală: exerciţii şi antrenamente aerobice de cardio, cangoo jumps, mers pe bandă, bicicletă eliptică, etc.
  • În aer liber: alergare, sprinturi, mers rapid, mers în pantă, pe zăpadă sau nisip, mers pe bicicletă, pe role. etc.
  • Acasă: stepper, bicicleta de cameră, sărituri cu coarda, etc.

2. Antrenamente de forță

Antrenamentele de forță cresc metabolismul și te ajută să slăbești. Ele sunt excelente în cura de slăbire, mai ales dacă le combinăm cu mișcarea aerobă. Organismul arde în aceste condiţii mai mult glicogen (rezerva de zahăr din muşchi) decât grăsime. Deşi nu arde în mod direct grăsimea, un astfel de antrenament îmbunătăţeşte rezistenţa, forţa şi viteza de mişcare, dezvoltă ţesutul muscular, implicit şi metabolismul, care va arde mai multe calorii chiar şi în timp de repaus.

Exemple de exerciții:

  • La sală: ridicarea greutăţilor, exerciţii de fitness şi culturism
  • În aer liber: drumeţii cu rucsac greu în spate, trasul saniei, căratul unor greutăţi
  • Acasă: ridicare de gantere/greutăți (saci cu nisip, cărţi, bidoane mari cu apă etc.), tracţiuni, exerciţii cu mingile Kettlebell.

3. Antrenamente pentru flexibilitate

Atunci când vine vorba de mișcare, cei mai mulți dintre noi se gândesc ce mișcare să facă pentru a slăbi mai eficient. Rareori luăm în calcul că avem nevoie și de flexibilitate pentru a nu ne expune unor riscuri de accidentare. Asta cu atât mai mult cu cât pe măsură ce înaintăm în vârstă pierdem din flexibilitate.

Prin îmbunătățirea flexibilității înțelegem creșterea gradului de mișcare a unei articulații. Mișcarea articulațiilor eliberează tensiunea din corp. Exercițiile pentru îmbunătățirea flexibilității se fac utilizând forța propriului corp.

Cel mai eficient exercițiu pentru îmbunătățirea flexibilității este stretching-ul. Acesta îți crește imediat nivelul de energie, te relaxează și îți reduce stresul.

4. Antrenamente pentru musculatura profundă

Detoxifierea organismului nu se face doar prin hidratare și mâncare, ci și prin mișcare. Sistemul limfatic care drenează toate toxinele din corpul nostru nu are nicio pompă care să-l activeze și să-l pună în funcțiune în afară de mușchii profunzi.

Musculatura profundă asigură o susținere mai bună a organelor interne dar și o redistribuire mai echilibrată a grăsimii intracorporale. Grăsimea din jurul organelor interne este foarte bună să susțină organele interne dar prezența ei în exces le sufocă.

Exercițiile pentru musculatura profundă acționează ca un masaj limfatic, drenează toxinele și mențin sănătatea. Cele mai bune exerciții pentru musculatura profundă sunt cele de yoga sau pilates.

Așa cum îți spuneam la început, Alexandru nu numai că ne-a vorbit despre aceste antrenamente, ci a făcut exercițiile cot la cot cu noi, ne-a îndrumat la fiecare pas și ne-a încurajat cu blândețe. Am putut să experimentăm pe pielea noastră beneficiile fiecărui tip de antrenament în parte și să alegem ce ni se potrivește.

Dacă și tu îți dorești să înveți să faci mișcarea potrivită pentru tine fără să simți asta ca pe o corvoadă, te invit la ediția din octombrie a Kilostop Total Transformation Retreat.

Dacă această experiență nu este pentru tine dar îți dorești să faci o schimbare în stilul tău de viață care să te ajute pe termen lung, medicii noștri sunt gata să te asculte, să te înțeleagă și să te însoțească în această călătorie.