Mă bucur întotdeauna când aud pe cineva afirmând că evită să apeleze la pastile pentru orice durere de cap trecătoare. Simt o mare satisfacție profesională, dar și personală, de câte ori reușesc, cu ajutorul dietei, să rezolv sau să ameliorez unele afecțiuni. Dar, uneori este imposibil să depășim anumite probleme de sănătate fără medicamentele potrivite.
Anumite medicamente îţi pot influenţa apetitul. Află aici de ce îţi este mereu foame!
Te sfătuiesc să eviți orice tratament din auzite, de pe internet sau din recomandările prietenilor care au avut simptome asemănătoare. Nu te lăsa pradă reclamelor la medicamente și nu intra în farmacii mai des decât intri în aprozar! Bazează-te numai pe rețetele prescrise de medic și verifică în lista de mai jos potențialele interacțiuni dintre pastile și alimente.
Dacă bei suc de grepfrut…
… ar trebui să știi că are obiceiul de a interacționa cu medicamentele în moduri dintre cele mai variate. Grepfrutul poate interfera cu procesul de metabolizare a mai multor tipuri de medicamente, crescând sau scăzând concentrația substanțelor active în sânge. Atenționările vizează medicamentele pentru scăderea colesterolului, pentru subțierea sângelui, antialergicele, medicamentele pentru tensiunea arterială, cele pentru substituirea funcțiilor tiroidei, pentru controlul nașterii, pentru aciditate gastrică sau pentru tratarea tusei. În toate aceste cazuri, îți recomand să eviți sau să reduci în mod semnificativ aportul de grepfrut.
O mențiune importantă: Furanocumarinele, compușii din grepfrut care determină aceste reacții adverse, nu se regăsesc și în portocale, lămâi, mandarine sau clementine. Îți recomand prudență în privința portocalelor de Sevilla și a fructului de pomelo, care sunt rudele mai apropiate ale grepfrutului.
Dacă nu mănânci legume cu frunze verzi constant…
… există riscul ca, atunci când crești brusc și semnificativ consumul, să influențezi eficacitatea medicamentelor anticoagulante (pe bază de warfarină). Aceste pastile acționează asupra factorilor de coagulare dependenți de vitamina K, iar legumele cu frunze verzi au un nivel ridicat de vitamina K. Prin urmare, există riscul diminuării capacității de a preveni coagularea. Soluția nu este să renunți la legume, ci să le transformi într-o prezență constantă în curcubeul din farfurie.
Dacă îți plac produsele pe bază de lemn-dulce…
… ia în considerare faptul că lemnul-dulce poate să scadă nivelul potasiului din organism, provocând o retenție crescută a sodiului. Atunci când scad valorile potasiului din corp, poate fi mult accelerată activitatea digoxinei, un medicament indicat în terapia inimii şi a sistemului cardiovascular, cauzând aritmii grave. Lemnul-dulce poate diminua, de asemenea, eficacitatea medicamentelor pentru hipertensiune arterială. Și persoanele care iau anticoagulante trebuie să se ferească de lemnul-dulce, deoarece poate activa mecanismul de coagulare a sângelui.
Dacă folosești înlocuitori pentru sare…
…. trebuie să știi că aceștia înlocuiesc adesea sodiul cu potasiul, determinând o creștere semnificativă a nivelului de potasiu din sânge. Cu alte cuvinte, se aplică atenționarea de mai sus în privința tratamentelor pe bază de digoxină, existând riscul de insuficiență cardiacă sau hipertensiune. De asemenea, dacă știi că ai probleme cu sistemul renal, trebuie să discuți în mod special despre utilizarea înlocuitorilor de sare cu medicul tău.
Dacă mănânci produse alimentare cu conținut de tiramină…
… ține cont că nivelurile ridicate ale acestui aminoacid pot determina o creștere a tensiunii arteriale. Nu te gândi că este improbabil ca tiramina să se regăsească în dieta ta doar pentru că nu îți sună cunoscut. Această substanță se regăsește în ciocolată, în brânzeturi, produse pe bază de soia, murături, nuci, citrice şi oţet; cu cât brânzeturile sunt mai fermentate, cu atât conţin o cantitate mai mare de tiramină. Medicamentele antidepresive și cele utilizate în tratamentul bolii Parkinson interferează cu tiramina, de aceea te sfătuiesc să eviți alimentele enumerate mai sus în cazul în care urmezi astfel de tratamente.
Discută deschis cu medicul atunci când îți prescrie un medicament, descriindu-i dieta ta. Exprimă-ți nelămuririle și curiozitățile! Dacă faci chiar acum un tratament, îți doresc să te bucuri de efectele lui benefice în cel mai scurt timp posibil, în numele motto-ului nostru: „Sănătate, te iubesc!”. Tu ai observat anumite interacțiuni între alimentele pe care le consumi și medicamentele pe care le iei?