Femeile sunt în general recunoscute ca persoane extrem de selective. Iar această capacitate de selecţie a celor mai bune bijuterii, rochii, pantofi, parfumuri, bărbaţi, şcoli şi cursuri pentru copii etc. trebuie neapărat să cuprindă şi alimentele din dieta de zi cu zi.
Motivele pentru care trebuie să facem selecţii inteligente sunt multe şi puternice: alegerile nesănătoase îmbătrânesc prematur, îmbolnăvesc grav şi îngraşă…
Aşadar, iată cele 5 categorii de produse (sunt greu de numit alimente…) care fac femeilor foarte mult rău dacă sunt consumate frecvent, prin urmare trebuie evitate.
1. Alcoolul
Vine la pachet cu multiple dezavantaje pe termen lung, toate extrem de nedorite.
- Un prim dezavantaj al alcoolului este metabolizarea rapidă, ceea ce creşte pofta de mâncare, invitând la excese. Mai mult, s-a constatat că femeile sunt mult mai vulnerabile decât bărbaţii la efectele alcoolului, pentru că îl metabolizează diferit.
- Un alt dezavantaj este conţinutul caloric ridicat (7 calorii per gram de alcool pur). Iar preferatele femeilor (cocktailurile cremoase, vermut, martini etc.) conţin şi alte ingrediente hipercalorice, precum zahărul. Un pahar cu 175 ml de vin sau 500 ml de bere blonda aduc 248 de calorii, adică echivalentul unei fripturi cu salată.
- Alcoolul afectează fertilitatea, conform unui studiu american care arată cum consumul zilnic de alcool scade de 3 ori şansele unei femei de a rămâne însărcinată. Comparativ, femeile care nu consumă deloc alcool au 90% şanse de a rămâne însărcinate. Iar dintre cele care beau un pahar pe săptămână doar 70% au şanse la a doua sarcină.
- Alcoolul creşte riscul de cancer la sân. Potrivit unui studiu publicat în 2011 de The Journal of the American Medical Association, consumul a 3 până la 6 pahare cu vin pe săptămână creşte riscul de cancer la sân cu 15%, iar 2 pahare pe zi, cu 51%, raportat la o persoană abstinentă.
- Alcoolul provoacă probleme cognitive. Studiile recente arată că femeile mai predispuse la probleme grave de sănătate sunt cele care consumă peste 7 băuturi alcoolice într-o săptămână sau 3 într-o zi. Experţii spun că afecţiunile creierului cauzate de alcool sunt subdiagnosticate şi provoacă boala Alzheimer, alte forme ale demenţei sau sunt puse pe seama înaintării în vârstă. Printre acestea se numără: tulburări de memorie, diminuarea capacităţii decizionale şi depresie.
2. Mezelurile
Sunt bogate în sare, chimicale și grăsimi şi sunt o cauză recunoscută a obezității și a bolilor cardiovasculare care afectează tot mai des femeile. În compoziția lor intră frecvent carne de calitate proastă, precum cea dezosată mecanic, sau procesată industrial cu chimicale periculoase, din care merită amintit monoglutamatul de sodiu. Cercetările au asociat această substanţă cu riscul de afecţiuni hepatice.
În plus, consumul repetat şi în cantităţi mari poate să accelereze procesul aterosclerotic, adică de depunere a grăsimilor în interiorul vaselor de sânge, din cauza prezenţei în compoziţia mezelurilor a grăsimilor saturate de origine animală.
3. Alimentele prăjite
Fie că vorbim de cartofi prăjiţi, şnițele, chiftele sau produse de tip fast food, tot ce este prăjit înseamnă gătit în ulei la temperaturi înalte.
Food Standards Agency (FSA) arată că prăjirea alimentelor la temperaturi de peste 120°C creşte compoziţia de acrilamidă, o substanţă cancerigenă. Potrivit specialiştilor, cartofii pai şi chips-urile au cele mai ridicate niveluri de acrilamidă. Cel mai frecvent afectate organe sunt, conform studiilor, bila, ficatul şi colonul.
4. Zahărul
Omniprezent în cantităţi mari în dulciuri, băuturi carbogazoase şi energizante, zahărul este responsabil direct pentru kilograme în plus, îmbătrânire prematură, diabet…
Dovedit ştiinţific, consumul de zahăr creează dependenţă.
Răspunsul imediat al creierului la zahăr este o senzaţie de bine, însoţită de un efect instantaneu de creştere a apetitului. Deşi zahărul are instantaneu un efect calmant sau euforic, pe termen lung face consumatorii să devină iritabili şi depresivi. Mai rău, zahărul are un efect devastator în organism, fiind un „hoţ” de substanţe nutritive. Organismul îşi foloseşte propriile resurse de calciu, magneziu, crom, cupru şi vitaminele B pentru a neutraliza zahărul din sânge.
5. Snackurile
Pe lângă 400 de Calorii în medie per 100 g, gustările precum biscuiţii săraţi, sticksurile, chipsurile conţin sare în exces. Aceasta provoacă retenţie de apă, frecvent manifestată prin mâini şi picioare umflate.
Pe lângă obiceiul alimentar care îngraşă, snackurile provoacă în timp hipertensiune, din cauza conţinutului ridicat de sare. În plus, sunt pline de substanţe chimice, nocive, puse chiar pe eticheta nutriţională: glutamat monosodic (cancerigen), arome identic naturale (adică artificiale), coloranţi, aspartam etc…
O viaţă sănătoasă până la adânci bătrâneţi presupune, stimate doamne, multă grijă faţă de ceea ce mâncăm în fiecare zi. În acest sens, evitarea sistematică a alimentelor nocive este cheia frumuseţii şi siluetei până la adânci bătrâneţi.
Scoate acum din dieta zilnică alcoolul, mezelurile, prăjelile, zahărul şi snackurile. Tu ce crezi, merită să renunți la aceste produse? Aștept opiniile tale, ca întotdeauna, în secțiunea de comentarii.