nu mănânci nimic

Am mai menționat în articolele mele soluțiile extreme care promit rezultate spectaculoase în privința scăderii în greutate. De exemplu, în ultima vreme au apărut o sumedenie de diete create în jurul conceptului de fasting – post – pe care îl găsești ambalat în diverse variante: nu mănânci nimic o zi pe săptămână, nu mănânci nimic două zile pe săptămână, mănânci o zi da, una ba, mănânci numai fructe, consumi numai alimente lichide și enumerarea a ceea ce majoritatea ar considera că sunt adevărate suplicii poate continua.

Revenind la ideea de pauză alimentară: nu o resping deloc, chiar mi-am propus să îți prezint beneficiile unui astfel de regim, dar, așa cum ai intuit deja, într-o abordare echilibrată. În plus, am înțeles și că de multe ori ne este mai ușor să ne asumăm schimbările atunci când le putem asocia cu respectarea unor reguli cât se poate de clar formulate. De aceea, astăzi aș vrea să îți prezint implicațiile regulii orei 18.00.

Ce presupune Regula orei 18.00

Într-o variantă mai ușor de asimilat pentru început, poți lua în considerare să nu mai consumi zahăr, glucide sau carbohidrați după ora 18.00. Dacă ai un program încărcat și nu reușești să adormi înainte de ora 23.00, mai poți lua o gustare rapidă în jurul orei 20.00, ținând cont de faptul că oricum nu este recomandat să mănânci cu mai puțin de 3 ore înainte de ora de culcare. Această gustare ar putea consta dintr-un iaurt degresat, bastonașe colorate de legume condimentate cu ierburi aromatice (morcov, castraveți, ardei) sau o supă clară.

După câteva zile sau chiar o săptămână, cât simți tu că ai nevoie pentru a te acomoda ușor-ușor cu această idee, poți trece la nivelul avansați. Asta înseamnă să îți programezi de așa natură cele trei mese ale zilei, astfel încât să nu mai fie nevoie să mănânci nimic după ora 18.00. Cu alte cuvinte, îți programezi zilnic o perioadă de fasting de minim 12 ore.

3 avantaje ale Regulii orei 18.00

  1. Aproape instantaneu, adică fix de a doua zi de dimineață, te vei trezi cu un nivel optim al energiei. Nu îți va mai fi atât de greu să răspunzi chemării ceasului deșteptător, te vei ridica mai ușor din pat și vei întâmpina cu poftă de viață perspectiva noii zile, cum parcă nu s-a mai întâmplat de mult. Nu este un mister, aceste efecte se datorează somnului odihnitor și relaxant de care te bucuri atunci când nu te culci cu stomacul plin.
  2. Corpul se resetează, intrând în parametri optimi de funcționare. Ce înseamnă asta? Îți va fi foame dimineața, iar dacă iei micul dejun deja ai făcut pasul decisiv către un program normal al meselor. Este firesc (și avantajos, dacă te numeri printre pofticioși) să mănânci sățios în prima parte a zilei, când arderile sunt crescute.
  3. Respectă regula orei 18.00 timp de 2 săptămâni și vei observa că poți să scazi în greutate fără efort: minim 1 kilogram de grăsime și 1 centimetru în talie. Mai mult decât atât, se reduce celulita și te debarasezi de colăceii de pe abdomen. Aceștia se vor topi ca prin minune fără resursele alimentare nocturne, care îi mențineau în cea mai rotofeie formă.

Bonus: Pe lângă faptul că scăderea în greutate reprezintă în sine un plus la capitolul sănătate, îți vei proteja ficatul și intestinul, câtă vreme nu mai sunt în postura de a munci din greu peste noapte. De asemenea, îți promit că te vei bucura de normalizarea tranzitului intestinal și vei scăpa de balonare.

Încearcă să faci zilnic schimbări concrete și asumate în dieta și obiceiurile tale.