deshidratareHidratarea este crucială pentru fiecare dintre noi, indiferent dacă afară ninge sau sunt 40 de grade Celsius. Deshidratarea aduce cu ea o sumedenie de probleme, întrucât organismul nostru are nevoie de lichide ca să funcționeze. Altfel se „dereglează”, se îmbolnăvește și se îngraşă. Cea mai bună, ieftină și la îndemână soluție pentru a te hidrata este apa. Ea este singurul lichid fără de care viața nu este posibilă. Și are 0 Calorii.

Dar pe cât de importantă este hidratarea pentru organism, pe atât este ea neglijată de mulți dintre noi. Poate și pentru că nu întotdeauna ne dăm seama că suntem deshidratați. Asta deoarece setea – cea care ne determină să bem apă – nu este un indicator pe care să te poți baza. Multor persoane nu le este sete decât atunci când sunt deja deshidratate.

Click aici și testează-ți cunoștințele despre hidratare!

Există însă o serie de alte semne care te pot avertiza că este momentul să te hidratezi. Așa că astăzi vreau să-ți vorbesc despre cele mai importante dintre ele.

Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să slăbești!

Cum știi că ești deshidratat?

  1. Te simți obosit fără motiv și nu ai energie. Apa este un liant în designul arhitectural al structurii celulare şi generează energia electrică şi magnetică a fiecărei celule din organism.
  2. Te doare capul frecvent. Pierderea a 5-6% din volumul total de apă al corpului poate da dureri de cap și ameţeală.
  3. Nu te poți concentra. Lipsa a jumătate de litru de apă din corp îţi reduce capacitatea de concentrare cu 20%.
  4. Urinezi foarte rar. Un nivel redus de apă în corp face ca rinichii să „macine în gol”, întrucât au nevoie de acest element esenţial pentru a elimina compuşii toxici din organism. Consecinţa este eliminarea unei cantităţi mai mici de urină.
  5. Urina este închisă la culoare. Din cauza cantității mici de apă, urina este foarte concentrată, închisă la culoare şi conține mai ales reziduuri.
  6. Suferi de constipație. Apa contribuie la o digestie în condiţii optime şi este un bun laxativ. Dacă nu bei suficientă apă, organismul o absoarbe pe cea disponibilă şi lasă colonul uscat. Din acest motiv, persoanele care nu beau suficiente lichide suferă în general de constipație.
  7. Ai pielea uscată. Deshidratarea usucă pielea şi îi dă un aspect uşor ridat. Un nivel optim de hidratare menţine elasticitatea pielii, ceea ce previne şi întârzie apariţia ridurilor. Când este bine hidratată, pielea străluceşte.

Click aici dacă vrei ca eu și echipa KiloStop să te ajutăm să slăbești!

Ce faci dacă ești deshidratat?

Dacă ești deshidratat, soluția este foarte simplă: bea apă sau ceai, mai ales dacă este frig afară. Cum știi de câtă apă are nevoie organismul tău ca să funcționeze optim? Studiile spun că organismul uman are nevoie de cel puțin 25 ml per kilogram corp.

Așadar, înmulțește numărul de kilograme cu 25 ml și obții cantitatea de apă de care ai nevoie. De exemplu, o persoană care are 70 kg va avea nevoie de cel puțin 1,75 l de apă pe zi.

Uiți să te hidratezi în timpul zilei? Click aici și află 8 trucuri ca să bei mai multă apă!

Tu de câtă apă ai nevoie și care este planul tău ca să te hidratezi corespunzător? Aștept să-mi răspunzi în comentarii.

Până data viitoare, nu uita: mănâncă inteligent și cu plăcere!