balonata

„Nu mă simt prea bine.” „Am o stare cam proastă astăzi.” „Mă mișc greu, nu am energie.” Îți sună cunoscut? De multe ori, tonusul și dispoziția ta cad pradă acestui simptom comun și foarte supărător.

Întrebarea este: ce provoacă balonarea? Pentru că aparent toată lumea este balonată, dar nimeni nu știe de ce se produce acest fenomen în corpul nostru. Sau, mai bine zis, fie nu cunoaștem toate motivele, fie am luat în considerare unele greșite.

Suspecții din farfurie

Sarea

Avem nevoie de sare, basmul „Sarea în bucate” nu a exagerat importanța acestui condiment. Din păcate însă, o consumăm în cantități prea mari. Iar în aceste condiții ne face să reținem apă. La un nivel mai extins, poate provoca hipertensiune arterială. Atenție sporită la mâncărurile semipreparate sau tip fast-food, care conțin deja foarte multă sare, nu numai la ceea ce presari din solniță.

Carbohidrații simpli

Carbohidrații ne oferă o formă de combustibil pe care organismul îl poate utiliza rapid pentru a produce energie. Dar cantități prea mari ne pot face, de asemenea, să reținem apă. Carbohidrați simpli sunt procesați într-un ritm alert și sunt dăunători pentru sănătate. Includem aici pâinea albă, produsele de cofetărie și patiserie. În schimb, carbohidrații complecsi (cerealele integrale, fructele și legumele) nu provoacă balonare, având nevoie de un timp mai îndelungat pentru a fi digerați.

Află aici ce carbohidrați să mănânci fără să-ți pui în pericol silueta!

Lactatele

Laptele sau anumite produse alimentare care conțin lapte – și înghețata intră în această categorie – necesită atenție suplimentară. Pot cauza gaze, dureri de burtă și balonare, dacă corpul nu poate digera cu ușurință un tip de glucide pe care îl conțin. Este vorba despre lactoză, despre care sunt convinsă că ai auzit în ultima vreme. Dar nu confunda aceste efecte cu intoleranța la lactoză, care este mult mai gravă și determină apariția unor simptome serioase: urticarie, vărsături, hemoragii.

Grăsimile

Organismul utilizează grăsimea pentru a construi pereții celulari, țesutul nervos (inclusiv creierul) și hormonii. Dar, consumată în cantități mari, provoacă balonare. Durează mai mult pentru a descompune grăsimile decât alte tipuri de alimente. În plus, sunt bogate în calorii și ne îngrașă, iar excesul de greutate este o altă cauză a balonării.

Fructoza

Acest tip de glucide este mai greu de digerat, determinând astfel apariția senzațiilor de balonare și durere. Fructoza se regăsește ca adaos în multe alimente, împreună cu siropul de porumb. În mod natural, fructele, în mod special cele uscate, dar și mierea, ceapa și usturoiul, conțin cantități mari de fructoză.

Băuturile acidulate

Bulele din apa minerală, bere, șampanie, sucuri conțin gaz, care îți invadează sistemul digestiv. După ce le bei, gazul ajuns în intestine devine supărător și se face vinovat de senzația neplăcută de balonare. Aici se mai adaugă și zahărul pe care îl conțin aceste băuturi, ceea ce provoacă o dată în plus balonare.

Click aici ca să descoperi un TOP 5 al băuturilor care te îngrașă!

Iată încă o situație în care jurnalul alimentar, despre care ți-am vorbit de atâtea ori, se dovedește util. Notând ceea ce mănânci te poate ajuta să înțelegi cum te-ai simțit după ce ai consumat anumite alimente. Dacă știi ce te afectează, poți reduce frecvența de consum sau le poți exclude din meniul tău. În cartea mea „Capcanele dietelor. Dietă pe viață sau stil de viață”, apărută la Editura ALL, îți oferă un model foarte util de astfel de jurnal alimentar.  

Obiceiuri alimentare asupra cărora planează suspiciunea

Mănânci prea mult

Gândește-te așa: dacă stomacul are doar dimensiunea pumnului tău și tu mănânci cantități mai mari, acesta se întinde. Nu e greu de ghicit că asta te poate face să te simți umflat. Soluția este simplă, deși știu că poate părea o adevărată provocare pentru cei mai gurmanzi dintre noi. Ideea ar fi să ne oprim din mâncat atunci când se instalează senzația de sațietate.

Mănânci prea repede

Ți se întâmplă să mănânci din picioare, pe stradă sau la volan? Cu cât balotezi mâncarea mai de zor, cu atât înghiți mai mult aer. Se produce același efect ca în cazul băuturilor acidulate. Aerul nepoftit te va umfla. Mâncatul pe fugă mai are un dezavantaj: nu te lasă să simți când apare senzația de sațietate.

Stări fizice și condiții medicale responsabile pentru balonare

Constatarea „am gaze” poate apărea și în urma consumului unor alimente care nu sunt musai direct legate de această senzație. Cauzele pot fi anumite afecțiuni ale sistemului digestiv. De pildă, e posibil să suferi de sindromul intestinului iritabil, refluxul gastroesofagian sau hemoroizi.

Constipația te poate face să te simți umflat. În afară de alimentele pe care le mâncăm, și prea puțină apă, schimbările bruște ale dietei sau stresul pot fi cauzele constipației. De obicei, trece de la sine, dar mișcarea fizică și o bună hidratare sunt de mare ajutor.

Dacă în ultimele luni ai câștigat mai multe kilograme în greutate, nu este deloc exclus să te simți balonat. Greutatea în exces se concentrează în jurul burții. În consecință, stomacul are mai puțin spațiu pentru a se întinde. Pierderea în greutate nu este benefică numai pentru înlăturarea durerilor de stomac și a senzației de balonare, ci pentru sănătatea întregului organism.

Menstruația poate fi precedată de anumite simptome deranjante reunite sub numele de sindrom premenstrual sau PMS. Unele femei se simt obosite, iritabile, au dureri abdominale. Retenția de apă din această perioadă este cauza senzației de balonare. De aceea, se recomandă să stăm departe de sare, zahăr sau carbohidrați simpli.  

Boala celiacă reprezintă o modalitate a organismului de a răspunde la adaosul de gluten, o proteină din grâu, orz, secară sau alimente procesate. Se manifestă prin diaree, scădere în greutate, dureri abdominale și gaze. Nu există niciun tratament, dar putem preveni simptomele evitând consumul produselor care conțin gluten.

Vezi aici câteva soluții rapide și eficiente pentru diaree!

Te sfătuiesc călduros ca, în cazul în care te confrunți cu oricare dintre simptomele enumerate mai sus, să mergi la medicul specialist. Acest articol are rol informativ, nicidecum nu este un instrument de diagnosticare. Acordă o atenție sporită mesajelor pe care ți le transmite propriul corp, acesta este unul dintre semnele că iei cât se poate de în serios motto-ul nostru „Sănătate, te iubesc!”.