Mulți vinovați au fost identificați și chiar linșați în goana după dieta perfectă. Dar parcă dintre toți, carbohidrații au primit cea mai grea sentință!
Circulă atât de multe mituri când vine vorba despre mâncare, diete și slăbit, dar parcă cel conform căruia carbohidrații trebuie excluși din alimentație se bucură de cei mai mulți adepți!
M-am hotărât să scriu acest articol pentru a aduce nuanțele necesare într-o dezbatere care are tendința de a se radicaliza. În primul rând, corpul nostru are nevoie de carbohidrați așa cum mașina pe care o conducem are nevoie de combustibil. Nu ar trebui să ai nicio îndoială în această privință. Carbohidrații ne dau energia pentru a ne îndeplini sarcinile zilnice într-o formă optimă. Îți voi prezenta în continuare o listă lungă de surse vegetale de carbohidrați pe care îți recomand din toată inima să le incluzi în dieta ta zilnică.
Click aici și află cum să alegi cei mai buni carbohidrați!
Ardeiul roșu
1 ceașcă de ardei roșu, crud sau copt, conține 9 grame de carbohidrați.
Ardeiul roșu este una dintre cele mai versatile legume. Poți apela la varianta simplă, pentru care pledez cu tărie, sperând să te ajut să îți construiești astfel un obicei sănătos. Tai pur și simplu pe lungime felii de ardei și le consumi apoi ca pe un snack, înmuiați într-un amestec aromat de iaurt și muștar. Sau, pentru o garnitură colorată și suculentă, poți lăsa ardeiul tăiat pe jumătate câteva minute la cuptor. De asemenea, îl poți transforma și într-o masă de sine stătătoare. Umple-l cu fasole, orez, carne de pui și prepară-l 35 de minute la cuptor.
Broccoli
1 ceașcă de broccoli tocat, crud sau fiert, conține 6 grame de carbohidrați.
Despre broccoli am vorbit de atât de multe ori, ba chiar i-am oferit și Oscarul pentru cel mai bun actor într-un rol principal. Iată că despre el vorbim și astăzi, într-o nouă încercare de a-i salva reputația în fața celor sceptici. Ca să nu îl fierbi până se transformă în ceva care nu e nici solid, nici piure, te sfătuiesc să îl lași câteva minute la cuptor, după ce l-ai stropit în prealabil cu câteva picături de ulei de măsline. Presară la final puțin parmezan ras și te-ai ales cu o gustare nu acceptabilă, ci de-a dreptul delicioasă.
Morcovul
1 ceașcă de felii de morcovi cruzi conține 12 grame de carbohidrați.
Există toate șansele să te fi săturat de gustul și textura morcovilor fierți, pe care cei mai mulți oameni îi asociază cu mâncarea de regim. Mie îmi place să spun că feliile de morcov pot fi un snack perfect – și gustos, și sănătos. Taie-i pe lungime, sub formă de bastonașe, și servește-i înmuiați într-un sos fresh preparat pe repede înainte din iaurt, suc de lămâie și mărar proaspăt.
Iată aici o rețetă delicioasă de Ton cu salată de morcovi și lămâie!
Cartoful dulce
1 ceașcă de cartofi dulci, tocați sau piure, cruzi sau fierți, conține aproximativ 27 de grame de carbohidrați.
Există o vorbă: nimeni nu este de înlocuit. Ei bine, se aplică fără nicio problemă și în cazul cartofilor prăjiți. Taie cartoful dulce în rondele sau cubulețe, mângâie apoi feliile rezultate cu o pensulă ușor înmuiată în ulei de măsline și bagă-le la cuptor sau pregătește-le la abur. În plus față de energie, această gustare îți va aduce și rezerve importante de potasiu, calciu, vitamina C și fibre.
Sfecla roșie
1 ceașcă de sfeclă roșie, tocată sau feliată, conține 13 grame de carbohidrați. Mai multă lume se ferește de sfeclă din cauză că are senzația că durează prea mult să se coacă. Asta pentru că, de obicei, rețetele ne recomandă să coacem sfecla întreagă. Sfatul meu? Curăț-o de coajă și tai-o în două, iar apoi taie fiecare jumătate în patru. Pune bucățile de sfeclă pe o coală de gătit și dă-o la cuptor pentru aproximativ 20 de minute. La final, adaugă sfecla la o salată deja pregătită din salată verde sau baby spanac, brânză cu conținut redus de grăsime și câteva nuci. Așa arată o gustare sățioasă, care combină cu succes o varietate de arome.
Descoperă o rețetă grozavă pentru un Smoothie roșu detoxifiant!
Păstârnacul
1 ceașcă de felii de păstârnac conține 23 de grame de carbohidrați. La cantitatea de carbohidrați se adaugă și 6.5 grame de fibre într-o porție, deci beneficiile sunt duble. Coace feliile de păstârnac la cuptor timp de o oră și servește-le apoi în compania altor rădăcinoase care te vor fermeca cu aroma dulceagă: cartofii dulci, napii, sfecla, morcovi. Farfuria ta va primi nota 10 și la impresia artistică, grație bogăției de culori.
Dovleacul
1 ceașcă de dovleac copt conține 30 de grame de carbohidrați.Conținutul ridicat de carbohidrați este echilibrat de cele 9 grame de fibre care se regăsesc într-o porție. Taie dovleacul în jumătate, adaugă câteva linguri de suc de portocale deasupra și coace-l pentru 30-45 de minute. Un praf de scorțișoară și nucșoară vor completa aroma la final. Nici că poți visa la o gustare sau chiar un desert mai savuros. În plus, îți garantez că nu vei simți lipsa foilor de plăcintă pline de grăsimi rele.
Năutul
1 ceașcă de năut fiert conține 45 de grame de carbohidrați.
Năutul se remarcă și prin conținutul mare de proteine și fibre, având toate datele unei mese complete. Adaugă boabele fierte la salate, supe sau la sosul tău curry, dacă te atrage bucătăria indiană. Există însă oricând alternativa hummusului, obținut din blenduirea boabelor de năut alături de suc de lămâie, pastă de susan și usturoi. Pregătește-ți sticksurile de morcovi, ardei și dovlecel pentru a le înmuia în acest celebru preparat oriental.
Fiecare nouă informație, fiecare obicei alimentar benefic înseamnă încă un pas spre cea mai bună variantă a ta, în compania motto-ului „Sănătate, te iubesc!”.