diareea

În primul rând, trebuie să stabilim că diareea poate avea multiple cauze, de la administrarea unor medicamente (cele pentru diabet sau tratamentele prelungite cu antibiotice), până la sindromul intestinului iritabil sau chiar diversele tipuri de intoleranță, la gluten sau lactoză de exemplu, care se diagnostichează în cabinetul de gastroenterologie. Bineînțeles, una dintre cele mai frecvente cauze rămân intoxicațiile alimentare cu viruși sau bacterii care provin din alimentele alterate ori de pe fructele sau legumele insuficient spălate înainte de consum. Te sfătuiesc să soliciți opinia unui medic specialist dacă simptomele persistă mai mult de 24 de ore sau dacă sunt însoțite de greață, vărsături, amețeală sau febră.

Alimente recomandate în caz de „urgență”

Indiferent de cauze, sunt câteva soluții eficiente pe care le poți aplica încă de la debutul afecțiunii. În funcție de toleranța digestivă din momentul cu pricina, începe să consumi lichide la temperatura camerei, în cantități mici, repetate. Scopul tău este acela de a te hidrata corespunzător, din cauză că diareea produce deshidratare. Apa plată este prima opțiune, după care poți apela la ceaiuri din plante, cum ar fi cel de mentă. Te sfătuiesc să îmbogățești apa cu săruri speciale de rehidratare.

Citește aici când este cel mai bine să bei apă!

În ceea ce privește alimentele solide, când starea generală îți permite, mănâncă porții cât mai mici, dar frecvente, pentru a ajuta organismul să digere cu ușurință. Ca să faci mai lin trecerea, poți alege să începi cu un bol de supă de legume strecurate, cu paste făinoase sau orez sau cu o supă clară de pui. De asemenea, este important să mănânci banane sau cartofi fierți în coajă, pentru că ajută la refacerea resurselor de potasiu pe care le pierzi prin diaree. Deși în majoritatea cazurilor cruditățile fac deliciul nutrițional al organismului, în timpul unui episod diareic stomacul este depopulat de flora intestinală necesară unei digestii corespunzătoare, de aceea se recomandă consumul legumelor fierte și pasate.

Lista alimentelor permise:

  • Piure de morcovi
  • Brânză de vaci, telemea, caș
  • Orez cu legume fierte sau cu carne de pui
  • Carne slabă de pui, de vacă sau pește, fiartă ori pe grătar
  • Pâine prăjită sau aluaturi fără drojdie
  • Macaroane cu brânză la cuptor

Lista alimentelor nepermise:

  • Sucuri sau siropuri de orice fel
  • Lactate sau brânzeturi fermentate (cașcaval, brânză cu mucegai etc.)
  • Fructe crude, compoturi din comerț, gemuri sau dulcețuri
  • Dulciuri, prăjituri, creme
  • Pâine proaspătă ori aluaturi cu drojdie
  • Cereale integrale
  • Varza, conopida, care sunt surse de fibre dure
  • Legume proaspete, precum roșiile, ardeii, castraveții etc.
  • Legume uscate, de genul fasole, linte, năut
  • Carne grasă, organe, conserve de carne sau de pește, mezeluri
  • Sosuri, rântașuri, ouă
  • Alimente prăjite în grăsimi (chiftele, șnițele, gogoși)
  • Condimente: piper, boia, muștar, ardei iute, hrean, usturoi, ceapă
  • Sare în exces
  • Zahăr și îndulcitori artificiali
  • Alcool

Foarte important! Când te confrunți cu diareea, flora ta intestinală este serios afectată, de aceea ai nevoie de probiotice pentru a reface echilibrul natural al organismului. Eu îți recomand să-ți iei câte o cutie din fiecare probiotic de pe piață și să testezi ce ți se potrivește. Fiecare probiotic are alte culturi și tu nu ai de unde să știi ce îți lipsește. Așa că cea mai bună variantă este să le încerci pe fiecare în parte.

După ce îți revii, nu abandona cauza sănătății sistemului tău digestiv și îngrijește-ți flora intestinală, consumând surse de probiotice naturale. Mănâncă un iaurt parţial degresat în fiecare zi!

Click aici și descoperă care sunt alimentele bogate în probiotice!

Pentru a-ți fi mai ușor să faci alegerile potrivite în orice moment, mai ales în cele în care ai o stare neplăcută, amintește-ți motto-ul nostru „Sănătate, te iubesc!” și îți vei găsi motivația.

Tu ce soluții secrete pui în aplicare pentru a combate diareea?