Mai sunt câteva zile până la Paște iar eu sunt foarte încântat că urmează o sărbătoare dragă sufletului meu, care îmi va oferi ocazia să petrec timp de calitate alături de familie și momente cu o puternică încărcătură spirituală. În plus, așteptăm cu toții și venirea primăverii, cu aceeași nerăbdare și bucurie.
Pentru articolul de astăzi, m-am gândit la o temă în acord cu perioada pe care o traversăm. Îți propun așadar să aplici principiul revenirii naturii la viață și în ceea ce privește organismul tău, de aceea am ales să îți vorbesc despre probiotice.
Probioticele sunt… niște superbacterii!
Da, există și bacterii bune! Poate îți este deja cunoscut faptul că probioticele sunt esențiale pentru sănătatea tractului digestiv, pentru că, în timpul și după curele de antibiotice medicii ne recomandă să luăm și probiotice. Dar știai că au multe alte beneficii pentru sănătate și că le poți asimila și din alimente, nu numai din suplimente?
Dacă ne gândim la evoluția calității mâncării și a obiceiurilor alimentare, vom constata cu tristețe că în zilele noastre, din cauza erbicidelor, pesticidelor și diverselor alte tratamente care se folosesc pentru eficientizarea producției, dar și din cauza refrigerării, alimentele conțin din ce în ce mai puține probiotice. Mai mult decât atât, conțin mai multe antibiotice, care neutralizează și bacteriile bune din corp. În lipsa unei cantități suficiente de probiotice, te poți confrunta cu afecțiuni digestive, probleme ale pielii, candidoză, boli autoimune și răceli frecvente.
Printre cele mai importante avantaje pe care ți le oferă o dietă care include alimente probiotice, se numără:
- Întărirea sistemului imunitar
- Îmbunătățirea digestiei
- O mai bună absorbție a nutrienților din alimente
- Creșterea energiei datorită producției de vitamina B12
- Respirație mai bună
- Piele mai sănătoasă
- Diminuarea efectelor răcelii și gripei
- Vindecarea bolilor inflamatorii intestinale
- Pierdere în greutate
Meniul tău de probiotice: 5 alimente-minune
Dacă și tu vrei să te bucuri de toate aceste beneficii, atunci este timpul să te împrietenești cu Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus reuteri, Streptococcus thermophilus, Saccharomyces boulardii, Bifidobacterium bifidum, Bacillus subtilis. Acestea sunt denumirile complicate ale celor 7 bacterii bune pe care le vei găsi în lista de alimente de mai jos.
1. Chefirul
Ca și iaurtul, acest produs lactat fermentat este o combinație unică de lapte și de boabe fermentate de chefir. Face parte din dieta oamenilor de mai bine de 3.000 de ani, iar termenul provine din zona Rusiei și a Turciei de astăzi și înseamnă „senzație bună”. Are o aromă ușor acidă, datorată celor 10 până la 34 de tulpini de probiotice din compoziție. Deși are un gust similar cu al iaurtului, conține mai multe probiotice, fiind fermentat cu drojdie și cu mai multe bacterii.
2. Murăturile
Aceste gustări fermentate sunt, de asemenea, o sursă recunoscută de probiotice. Alege un producător mai mic care utilizează legume ecologice sau pregătește acasă propriile murături, bazându-te pe legumele cumpărate de la producătorii locali.
3. Varza murată
Varza fermentată este bogată în acizi organici, care îi conferă gustul acrișor plăcut și ajută la dezvoltarea bacteriilor bune.
4. Măslinele
Îți recomand măslinele tratate cu soluție salină pentru că sunt o excelentă sursă de probiotice. Ca și în cazurile de mai sus, te sfătuiesc să te orientezi către producători mai mici, care aplică principiile agriculturii organice și promovează conținutul de probiotice prin produsele lor.
5. Oțetul de cidru de mere
Acest sortiment de oțet este recunoscut pentru beneficiile dovedite în controlarea tensiunii arteriale, a colesterolului, a diabetului și chiar pentru pierderea în greutate, dacă îți dorești să slăbești. Folosește-l cu încredere ca dressing pentru salatele tale preferate.
Probioticele vor fi un aliat de nădejde în consolidarea unei relații cât mai bune cu corpul tău. Tu cum integrezi în dieta ta alimentele care conțin probiotice?