Apa este lichidul fără de care viața nu ar exista. Ia gândește-te: unde au apărut primele semne de viață? În apă. Ce face planeta Pământ atât de specială? Prezența apei.
Cu alte cuvinte, nicio ființă nu poate exista în lipsa apei. Și dacă fără mâncare putem trăi o perioadă mai lungă de timp (exemplul celor care fac greva foamei este elocvent), fără apă nu putem rezista mai mult de câteva zile. De ce? Pentru că organismul nostru nu poate funcționa fără apă. Suntem 70% apă, iar apa este fluidul care întreține viața fiecărei celule în parte din organismul nostru.
Câtă apă este bine să bem?
Așadar, avem nevoie de apă ca de … aer :). Întrebarea care vine însă în mod firesc este: câtă apă este indicat să bem?
Răspunsul meu este: depinde. Depinde de temperatură, de modul în care organismul fiecăruia metabolizează apa (o reţine sau o elimină mai lent ori mai rapid) sau de ce mai bem ori mâncăm în afară de apă – ceaiuri, supe, legume și fructe bogate în apă.
Click aici și află ce alimente conțin multă apă!
Este deja bine știut că trebuie să bem minim 25 ml de apă per kilogram corp în fiecare zi, chiar mai mult vara – atunci când transpirăm, când facem mișcare sau când avem febră ori pierdem lichide din corp prin diaree sau vărsături.
Și tu uiți să te hidratezi în timpul zilei? Click aici și află 8 trucuri ca să bei mai multă apă!
Asta deoarece corpul uman nu depozitează apă! Apa reţinută în organism, în afara cazurilor când există probleme de sănătate cardiace, renale, hepatice ori hormonale severe, este un semn de hidratare necorespunzătoare şi/sau de alegeri alimentare nepotrivite.
Cum bem corect apă
Există un mod „corect” de a bea apă? Da! Există un mod corect … pentru fiecare în parte, nu unul universal valabil. Asta pentru că suntem diferiți, avem activități și nevoi diferite.
Aud de multe ori: eu nu pot bea apă înainte de masă pentru că mă doare stomacul. Dacă se întâmplă asta, atunci bea apă după masă.
Sau: apa băută în timpul mesei sau după masă diluează sucurile gastrice și îngreunează digestia. Dacă obișnuiești să bei apă în timpul mesei sau după masă și constați că te balonezi și ai crampe abdpminale, atunci o soluție este să bei apă între mese. În plus, ca să nu-ți mai fie sete în timpul mesei, umple-ți jumătate de farfurie cu legume proaspete sau salată verde. Acestea conțin multă apă și îți potolesc senzația de sete din timpul mesei.
Ce pot eu să-ți spun în mod cert este că apa este principalul solvent al alimentelor. Organismul o folosește pentru disoluția hranei în mici particule dar și pentru metabolizarea și asimilarea ei. Adică, dacă vrem să absorbim eficient nutrienții, avem nevoie să bem apă.
De asemenea, apa contribuie la o digestie în condiţii optime şi este un bun laxativ. Dacă nu bei suficientă apă, organismul o absoarbe pe cea disponibilă şi lasă colonul uscat. Din acest motiv, persoanele care nu beau suficiente lichide suferă în general de constipaţie.
Click aici și află ce să faci dacă suferi de constipație!
Ce vreau să spun, cu alte cuvinte? Testează pe propria-ți piele și vezi cum te simți mai bine. Alege acea variantă care se potrivește cel mai bine organismului tău.
Cum te ajută apa să slăbești
Indiferent însă ce ai alege, sfatul meu este să te hidratezi. Apa are zero Calorii și este cel mai bun aliat al tău dacă vrei să slăbești. Mai ții minte când îți spunea mama sau bunica atunci când erai copil: nu mai bea atâta apă pentru că nu o să mai mănânci la masă? Această replică are un adevăr nutrițional incontestabil: apa ajută la instalarea mai rapidă şi la prelungirea senzației de sațietate.
Click aici și află de ce este important să bem apă!
De asemenea, se întâmplă de multe ori ca organismul să confunde senzația de sete cu cea de foame. De aceea eu îmi sfătuiesc pacienții ca de fiecare dată când simt că li se face foame, să bea mai întâi un pahar cu apă și să aștepte câteva minute. Dacă senzația de foame a trecut, atunci cel mai probabil erau doar deshidratați. Dacă senzația de foame persistă, atunci îi sfătuiesc să mănânce.
Nu bea însă apă chiar înainte de culcare! Cel mai bine este să te hidratezi pe parcursul întregii zile, astfel încât să nu fii nevoit să recuperezi seara. Asta ca să nu te trezești ca să mergi la toaletă noaptea! Ultima cană de apă sau de ceai ar fi bine să o bei cu minim 1 oră înainte de culcare.
După cum vezi, apa este unul dintre puținele alimente pe care le poți consuma fără restricții. Nu are calorii, nu are reacții adverse, ba mai mult, îți aduce numai beneficii.
Trucul meu este să beau apă din sticle de jumătate de litru. Am grijă să beau două sticle până în prânz și alte două sticle până la cină. În felul acesta beau 2 litri de apă fără efort și fără să resimt asta ca pe o corvoadă.
Trucul tău care este? Aștept să-mi răspunzi în comentarii!
Până atunci, mănâncă inteligent și cu plăcere!