Teoretic, ne dorim cu toții să urmăm o dietă echilibrată, care să se transforme într-un stil de viață sănătos. Răsplata nu se va reflecta numai în afișajul cântarului, ci și în starea generală de sănătate, și, mai presus de orice, în mulțumirea pe care o vom simți față de noi înșine.
Dar nu toate alimentele au calitatea de a ne asigura senzația durabilă de sațietate. De aceea, când foamea bate la ușă, dieta se duce de râpă. Îți propun să descoperim împreună ce putem mânca pentru a ne bucura de o senzație de sațietate îndelungată și de o stare de bine.
Tărâțele de ovăz
Amestecă-le cu iaurt și fructe, pentru a obține un bol colorat de mic dejun. Secretul stă în cantitatea de fibre. Te vei simți plin pe moment. Și nu numai, pentru că organismul va absorbi mai lent substanțele nutritive din ovăz, iar energia va urca treptat la cote înalte. În plus, foamea te va vizita mai rar, deci vei consuma mai puține calorii în restul zilei.
Click aici și descoperă o rețetă delicioasă de Budincă din fulgi de ovăz și prune uscate!
Ouăle
Iată încă o alegere minunată pentru micul dejun, dacă vrei să amâni orice senzație de foame până la ora prânzului. Dacă nu apare foamea, nu îți vine nici ideea de a te apropia de diverse gustări și ronțăieli pline de calorii, precum produsele de patiserie. Un ou are aproximativ 80 de Calorii și o mulțime de proteine.
Brânza de vacă
Dacă nu ești un mare fan al ouălor, apelează la o rudă apropiată de-ale lor din secțiunea alimentelor preferate pentru micul dejun. Brânza de vaci cu conținut scăzut de grăsimi are același efect asupra apetitului. O porție de 163 de Calorii se poate lăuda cu o mulțime de proteine. Și ține foamea la distanță până la masa de prânz.
Salata
Cum să te simți sătul fără a consuma calorii în neștire? Mâncând mult, dar în același timp puțin din punct de vedere caloric. La acest capitol, salatele din verdețuri și legume ocupă primul loc în topul recomandărilor. Poți ronțăi oricâte frunze de salată, spanac sau ruccola îți dorești.
Pe lângă fibre, organismul tău va primi un boost de vitamine și minerale. Salata se descurcă de minune ca o masă de sine stătătoare, dacă adaugi și câteva felii de piept de pui, puțin ton sau brânză slabă de vaci. Dressing-urile pretențioase, cu mult ulei, vor complica balanța calorică, la fel ca brânzeturile grase sau crutoanele.
Amestecurile de nuci
Aici lucrurile funcționează invers decât la salată. Fiecare înghițitură are un conținut caloric mare, deci se recomandă să mănânci puține nuci: atât cât încape în căușul palmei este suficient pentru o gustare. Grăsimile bune și proteinele ajută organismul să elibereze hormoni care transmit mesajul de sațietate. De asemenea, reglează nivelul colesterolului și al glicemiei.
Avocado
La fel ca în cazul nucilor, și avocado, deși bogat în grăsimi, este prietenul unei siluete suple. Tot dimensiunea porției este secretul: rezumă-te la o treime de avocado (80 de Calorii). Presară zeamă de lămâie și condimente, după gust, și mănâncă feliuțele de avocado cu puțină pâine prăjită. S-a demonstrat chiar că cei care îndrăgesc avocado au șanse mai mari de a consuma o varietate bogată de legume.
Citește aici de ce ar trebui să te ferești de uleiul de palmier!
Supa
Lichidele te ajută să îți umpli stomacul. Dar fără un cost caloric consistent, dat fiind că cea mai mare parte a supei este reprezentată de apă. Optează pentru o supă de legume, iar dacă preferi carne variantele recomandate sunt puiul sau vita.
Floricelele de porumb
Pentru că orice om are din când în când nevoia de un snack și nu vreau să trec sub tăcere niciuna dintre dorințele noastre reale, m-am gândit la o variantă bună de gustare relaxantă. Sari peste covrigei sau sărățele și bazează-te pe popcorn. Conține o combinație satisfăcătoare de fibre cu un număr scăzut de calorii. Condiția este să nu abunde în unt sau ulei, de aceea îți recomand să le prepari chiar la tine acasă. Dar cum îți poate ține de foame un astfel de snack? Floricelele conțin mult aer, iar acesta ocupă mai mult spațiu în stomac, creând și menținând senzația de sațietate.
Click aici și află cum să alegi cei mai buni carbohidrați!
În principiu, am inclus în acest articol alimente cât mai simple, neprelucrate. Cele cu grad mare de prelucrare conțin puține substanțe nutritive, dar pompează mult zahăr și grăsimi rele în sângele tău. De aceea, te sfătuiesc să stai departe de chips-uri, sucuri îndulcite, semipreparate, prăjeli și făinoase. Dacă cerealele integrale, legumele și fructele necesită mai mult timp pentru digestie, alimentele prelucrate vor fi stocate de organism sub formă de grăsime. Până să te dumirești, foamea își va face din nou apariția.
„Sănătate, te iubesc!” este mesajul care îți va ghida pașii printre opțiunile alimentare de la supermarket sau de pe rafturile frigiderului. Alege întotdeauna alimentele care îți fac promisiuni de lungă durată în locul ambalajelor frumoase și al gusturilor intens prelucrate.