Atunci când vrei să slăbești, te apuci să faci modificări în meniul zilnic și în programul meselor. Dar nu trece mult până să îți dai seama ce presupune cu adevărat drumul către o siluetă mai suplă, un tonus mai bun și un organism sănătos. Așa cum am spus de nenumărate ori, pentru ca schimbarea să fie una de efect și de durată, ar fi minunat să includă schimbarea stilului de viață în ansamblul său.
Citește aici dacă vrei să afli cele 7 superalimente care alungă stresul!
Problemele nu se termină aici. Cum să reușești să faci toate lucrurile pe care le impune instaurarea unui nou stil de viață, dacă restul familiei alege să rămână adepta vechilor obiceiuri? Cum reziști tentației, cum te împaci cu restricțiile? Ți-am pregătit un scurt ghid care să te ajute să ajungi pas cu pas la starea fizică și mentală care să îți permită să te simți din nou confortabil în viața ta. De fapt, îți spun un secret: pe parcursul acestei călătorii te vei simți mai confortabil decât te-ai simțit vreodată.
Fă cumpărături inteligente!
Alege produse proaspete sau congelate. Motivul este simplu: sunt mai ușor de achiziționat și de depozitat în porții mai mici. Fructele și legumele din conserve ar trebui consumate imediat după deschidere. Împarte bucățile mari de carne în porții mai mici și păstrează-le apoi la congelator în acest fel, care le face ușor de gătit după necesități. În ceea ce privește pastele, fasolea și alte boabe sau orezul nu trebuie să îți faci griji, pentru că nu sunt atât de perisabile.
Gătește mai mult, nu mai puțin!
Gătitul sănătos pentru o singură persoană nu trebuie să însemne că renunți la cele mai delicioase rețete. De asemenea, poate îți place să ai provizii la îndemână. Sau să mănânci rapid și ușor mâncare gătită. Soluția nu e deloc complicată: gătești mâncarea preferată, mănânci o singură porție, iar restul poate fi congelat, tot așa împărțit în porții care corespund unei singure mese. O tavă de lasagna cu spanac, o musaca de vinete sau o supă de legume se pretează fără probleme acestei rutine.
Redu timpul de pregătire a mesei!
Mâncărurile care necesită un singur vas pentru gătit trec mai rapid linia de finish. Pentru simplul motiv că vei umbla mai puțin la raftul cu vase și vei spăla mai puțin. Nici deranjul din bucătărie nu va fi major. Însă există și trucuri care să te ajute să reduci timpul de pregătire în sine. De pildă, în zilele libere de la finalul săptămânii, profită de timpul pe care îl ai la dispoziție pentru a tăia și felia mai multe legume decât ai nevoie. Cele rămase pot fi utilizate și a doua zi, dacă le păstrezi la frigider.
Nu ar fi deloc o idee rea să gătești împreună cu cineva drag. Timpul trece mai ușor și mai plăcut atunci când porți o conversație spumoasă. De asemenea, dacă gătiți lucruri diferite puteți face și schimb: fiecare ia jumătate din mâncarea pregătită de celălalt.
Planifică-ți mesele conform principiului echilibrului!
Să mănânci sănătos și corect din punct de vedere nutrițional poate fi chiar la îndemână. Tot ce ai de făcut este să te gândești la o formulă echilibrată pe care să încerci să o respecți atunci când alegi ce vei mânca la următoarele mese. Iată de ce ai nevoie:
– Cereale și boabe integrale
– Carne slabă (inclusiv pește) și alte proteine (fasole, mazăre)
– Fructe, legume și zarzavaturi.
Trădează sarea în favoarea condimentelor!
O paletă largă de condimente exotice, în toate culorile și aromele de pe Pământ, reprezintă unul dintre răspunsurile la o veșnică dilemă. Pentru că da, se poate să mănânci și savuros și sănătos în același timp. Nu ai nevoie de fapt de cantitățile mari de sodiu pe care le ingerezi după ce tot presari sare în farfurie. Gustul preparatelor culinare poate fi mult îmbunătățit cu ajutorul sucului de lămâie, al mirodeniilor și ierburilor aromatice. Mărarul, rozmarinul, salvia, ghimbirul, boabele de muștar, busuiocul, menta, cimbrul – câte idei, atâtea arome irezistibile.
Ajustează rețetele la nevoile tale specifice!
Dacă unora dintre noi ne place să mâncăm același fel de mâncare preferat la nesfârșit, alții nu se împacă deloc cu ideea de a mânca de două ori la rând același lucru. Ce este de făcut? Dacă nu ai chef de resturi sau de mâncare reîncălzită, redu la jumătate cantitățile din rețetă. Pentru a te plia complet, alege o tigaie sau o oală mai mică și verifică dacă se impune și reducerea timpului de gătit. Sau invită-i pe toți membrii familiei ori pe prieteni să încercați împreună mâncărurile aromate pe care le consumi tu la dietă. E posibil să mai recrutezi și câțiva aliați.
Depozitează alimentele în siguranță!
Te-ai gândit vreodată de ce îți este atât de greu să te mai apropii de legumele sănătoase gătite cu o zi în urmă? Ba chiar îți trece prin minte să dai fuga la primul fast-food. Mâncarea pregătită acasă își va păstra un nivel mare de atractivitate dacă este păstrată în condiții optime.
Porționează ceea ce ai gătit cât este cald. Distribuie apoi porțiile în recipiente și pune-le la frigider după ce s-au răcit. În frigider lasă spațiu între ele, pentru că au nevoie de aer pentru a se menține proaspete și hrănitoare. Evită depozitarea în casolete sau cutii care păstrează urmele altor preparate.
Citește aici cum să gătești alimentele pentru a nu le distruge nutrienții!
Experimentează și distrează-te în bucătărie!
Nu te bloca în rutină și nu încremeni în zona alimentelor tradiționale. Cumpără cărți noi de rețete sau urmărește pe Youtube clipuri culinare! Modul de prezentare apetisant te va inspira și pe tine să gătești cu pasiune feluri noi de mâncare. Încearcă legume sau boabe pe care nu le-ai mai gustat. Condimente de pe alte meleaguri, cu cât mai exotice cu atât mai bine. Fă o călătorie în jurul lumii fără să pleci din propria bucătărie, pregătind feluri de mâncare indiene, chinezești, marocane – orice îți trezește interesul și curiozitatea.
Chiar dacă mănânci singur, aranjează frumos masa cu șervete, lumânări și o vază de flori. Orice cură de slăbire eficientă presupune o relație sănătoasă cu mâncarea. Frustrările merită să rămână la ușa bucătăriei.
Dacă ai un scop, vei găsi și o cale – nu există nicio urmă de îndoială, mai ales atunci când acționezi pe baza motto-ului nostru „Sănătate, te iubesc!”.