Bineînțeles, alegerea alimentelor potrivite este esențială pentru încadrarea într-un stil de viață sănătos. Te provoc însă să îți amintești unul dintre sfaturile pe care le-ai auzit în copilărie de la părinții sau bunicii tăi: „Mănâncă merele cu coajă, că are multe vitamine”. Așadar, nu contează numai ce ai în cămară sau în frigider, ci și care este metoda de consum pentru care optezi.

Scopul tău nu trebuie să fie acela de a bifa cu orice preț toate listele cu alimente recomandate. Propune-ți să profiți la maximum de potențialul fiecărui aliment, într-un mod corect. Am gândit acest articol ca pe un scurt ghid de consum sănătos, pentru optimizarea absorbției de nutrienți în organism.

1. Ouăle

Pentru doar 75 de Calorii, un ou îți oferă în schimb 6 grame de proteine ​​de înaltă calitate, toți cei 9 aminoacizi esențiali și o mulțime de vitamina D (care este greu de obținut din alimentație). Cum crezi că pot rămâne în picioare toate aceste calcule avantajoase? Cu siguranță, nu prăjind ouăle, nici amestecându-le în omletă cu bacon sau brânzeturi grase. Încearcă o variantă foarte simplă de preparare: oul poșat, fiert în apă fără coajă. Îl poți condimenta după gust apoi, aducându-i alături câteva linguri de spanac sau feliuțe de avocado. Nu-i așa că abia aștepți următorul mic dejun?

2. Broccoli

Dacă îți dorești să obții un aport serios de substanțe nutritive din fiecare mușcătură, pregătește broccoli la abur. Alte metode, precum fierberea, gătitul la microunde, călirea sau prăjirea, provoacă pierderi importante de vitamina C, proteine și alte clase de nutrienți. În ceea ce privește această legumă, cu cât reduci timpul de preparare termică, cu atât economisești mai multe vitamine. Te temi că porția ta de broccoli la abur nu va fi suficient de apetisantă? Oferă-i un gust irezistibil cu un praf de sare de mare, câteva pufuri de ulei de măsline și suc de lămâie. Ierburile aromatice te încurajez să le alegi întotdeauna după placul inimii.

3. Cartofii

Știu că poftești adesea la o farfurie cu cartofi prăjiți aburinzi, dar înlocuiește-i cu varianta coaptă sau fiartă. În plus, ar fi de preferat să consumi cartofii după ce ating temperatura camerei sau chiar reci, în salată. Această metodă va impune digestiei un ritm benefic pentru reducerea riscurilor de obezitate, cancer de colon sau diabet.

4. Varza

Nu numai că este una dintre amintirile culinare ale copilăriei, dar este și foarte sănătoasă. Varza murată este un aliment fermentat. Asta înseamnă că bacteriile inerente acestui proces au devorat zaharurile din legume și au creat probiotice. Stomacul și intestinele tale au asigurată bariera naturală. Mai mult decât atât, alimentele fermentate sunt recunoscute pentru rolul protector împotriva bolilor cardiovasculare, a cancerului și diabetului.

5. Roșiile

Licopenul este un antioxidant puternic care se găsește în roșii. Acesta ajută la reducerea riscurilor de cancer, boli de inimă, accident vascular cerebral sau alte probleme serioase de sănătate. Poate nu știai până acum, dar este mai simplu de asimilat din roșiile preparate termic. Îți recomand roșiile coapte acasă, sosul preparat din ele sau roșiile conservate întregi sau cubulețe.

6. Fructele

Ți-e sete? Bea apă, nu suc de fructe, chiar dacă este proaspăt stors. Păstrează fructele ca gustări, deserturi sau chiar mese de sine stătătoare. Oricât de pur ar fi, sucul de fructe se poate transforma într-o amenințare, mai ales pentru persoanele supraponderale sau pentru cei care suferă de diabet sau au ficatul gras. Prin procesare, nutrienții se pierd odată cu pulpa.  În schimb, fructul conține fibrele necesare atingerii senzației de sațietate și ajută la o absorbție mai lentă a zahărului în organism.

7. Pepenele galben

Spre deosebire de alte fructe, pepenele galben nu conține suficient acid natural pentru a ucide bacteriile dăunătoare de pe coajă. Deci, chiar dacă nu o mănânci, ar trebui să o speli și să o cureți bine cu o pensulă de bucătărie. Astfel, vei scăpa de murdărie și de bacteriile prinse în striațiile cojii, pe care ai putea să le răspândești în miez când îl tai cu cuțitul. Atât întreg, cât și feliat, pepenele galben se păstrează în frigider.

8. Carnea roșie

Așa cum am mai scris în alte articole, nu este necesar să elimini complet din dieta ta carnea roșie. Este o sursă excelentă de proteine, acizi grași omega-3, vitamina B12, zinc și fier. Dar, ca să rămână așa și să nu exceleze la capitolul grăsimi saturate, trebuie să o consumi corespunzător. Elimină fiecare bucățică vizibilă de grăsime înainte de a o pregăti, iar când este gata taie-ți fâșii subțiri și savurează-le pe îndelete, alături de o salată generoasă de legume.

9. Pastele 

Pastele fierte prea tare devin lipicioase și au indice glicemic mare. Deci organismul tău este predispus unei absorbții mai rapide de carbohidrați. Nu numai că sunt recomandate de toți bucătarii faimoși, dar pastele fierte „al dente” sunt mai sănătoase. Oprește-te așadar la cel mai mic timp de preparare indicat pe ambalaj şi alege-le, bineînţeles, integrale!

Fii mereu receptiv la toate informațiile care țin de comportamentul alimentelor în diverse situații, ca să îți poți ajusta propriul comportament alimentar.