În mod firesc, sarcina cântarului este să ne indice greutatea cu precizie, la anumite intervale de timp. După părerea mea, cel mai bine i se potrivește postura de indicator bisăptămânal al greutății. Dar în viețile multora cântarul își depășește cu mult atribuțiile. Mai exact, se poate transforma într-un balaur care are tot atâtea capete cât arată numărul de pe afișaj. Prin urmare, pentru a evita confruntarea dureroasă, unii refuză să îl folosească. La extrema cealaltă sunt persoanele care apelează la cântar ca la un bol de cristal în care își pot citi nu numai greutatea, ci și nivelul încrederii în sine.
Dacă nu ai avut niciodată probleme cu greutatea, este posibil să nu fi resimțit acest tip de emoții în fața cântarului la 30, chiar 40 sau 50 de ani. Dar, pe măsură ce înaintăm în vârstă, putem câștiga în mod natural în greutate, din cauza reducerii activității fizice sau a schimbărilor provocate de menopauză. Am avut nenumărate ocazii de a discuta cu pacienții mei despre frământările și nelămuririle lor legate de oscilațiile cântarului. Acesta este motivul pentru care am decis să abordez într-un articol special mai multe fațete ale subiectului delicat al cântarului.
7 factori care influențează afișajul cântarului
1. Dieta
Poți citi numere diferite pe cântar de la o perioadă la alta în funcție de cum înclină balanța ta energetică. Diferenţa dintre caloriile pe care le mănânci și caloriile pe care le consumi prin mişcare poate determina scăderea sau creșterea greutății.
Dacă mănânci mai mult decât consumi prin intermediul activităților tale zilnice, cântarul va reflecta cu plus această realitate. Pe de altă parte, dacă vrei să pierzi în greutate, vei fi nevoit să depui un efort pentru a arde mai multe calorii decât mănânci. În mare, se consideră că pentru a pierde o jumătate de kilogram de grăsime din greutate pe săptămână ar fi recomandat să mănânci zilnic cu 500 de calorii mai puțin decât în mod normal.
2. Aportul de apă
În medie, bem 2 litri de apă pe zi, sau cel puțin așa ar fi benefic. Dacă te urci pe cântar după ce tocmai ai băut o sticlă de apă, greutatea acesteia se va regăsi imediat pe cântar. Nici nu se pune problema să reduci aportul de apă din acest motiv! Pe termen lung, apa te poate ajuta să pierzi în greutate. Atenție, am spus „apă”, nicidecum băuturi îndulcite, carbogazoase, cu grăsimi (precum laptele, iaurtul) şi nici cu pretenții de sucuri naturale.
Se poate întâmpla, însă, și să vezi că apare o scădere pe cântar provocată de un aport insuficient de apă. Nu este o ocazie de bucurie, din cauză că deshidratarea îți poate provoca dureri de cap, uscăciunea pielii, probleme de concentrare și diminuarea clarității în gândire.
Am un mic pont pentru tine: consumă apă fructată făcută chiar de tine, cu felii din fructele tale preferate, din recipiente de jumătate de litru. Poţi adăuga mentă, ghimbir sau alte arome, după gust.
3. Obiceiurile de somn
Felul în care te odihnești este deja oglindit de greutatea afișată de cântar, fie că ai conștientizat asta până acum sau nu. De exemplu, după o noapte în care ai dormit mai puțin sau nu ai avut parte de un somn odihnitor, vei cădea pradă unei stări de confuzie și amețeală. Urmarea? Poftele de alimente nepotrivite vor năvăli asupra ta și nu vei avea resurse să le ții în frâu. În plus, nici senzația de sațietate nu te va vizita la timp, de aceea va exista tentația de a mânca mai mult decât de obicei.
4. Consumul de sare
În principiu, alimentele excesiv de sărate sunt dăunătoare pentru sănătatea inimii tale și a întregului sistem cardiovascular. Printre altele, provoacă retenție de apă, ceea ce determină o falsă creștere în greutate.
Dar lucrurile nu se opresc aici. S-a constatat că persoanele cu o dietă bogată în sodiu au tendința de a consuma mai multe alimente procesate și gustări neprevăzute. Din cauză că acestea sunt bogate în glucide și lipide… îți poți imagina ce schimbări se produc pe cântar, cu plus.
5. Exercițiile fizice
Poate părea de-a dreptul uimitor, dar unii sportivi pot scădea cu 6% până la 10% din greutatea corporală după un singur antrenament. În cea mai mare parte, din cauza transpirației abundente. Cel mai probabil, schimbările pe care le vei constata în cazul tău nu vor fi la fel de drastice, indiferent cât de intens va fi antrenamentul tău la sală. Dar o scădere în greutate de jumătate de kilogram nu este deloc neobișnuită dacă te cântărești imediat după efortul fizic.
6. Diareea sau constipația
Drumurile la toaletă reprezintă un alt factor care își pune amprenta asupra greutății tale dintr-un moment anume. Dacă ai mâncat o masă copioasă, dar mișcările intestinale se lasă greu așteptate, nu e de mirare că acest lucru se va reflecta pe afișajul cântarului. La fel, dacă ai băut mari cantități de lichide și nu ai fost la baie între timp, poți observa o ușoară creștere a greutății. La polul opus, diareea, vărsăturile sau stările febrile potconduce la deshidratare, provocând o scădere în greutate vizibilă pe cântar.
7. Diversele boli și tratamente
Uneori, se poate întâmpla ca afișajul să indice o greutate mai mică decât cea anterioară fără să fi făcut vreun efort pentru a slăbi sau fără să te afli sub influența unora dintre factorii anterior menționați. Unele boli și anumite medicamente, printre care stările febrile, diareea sau vărsăturile şi diureticele, pot provoca o pierdere rapidă în greutate. Alte tratamente, cum ar fi insulina sau antidepresivele, pot favoriza creșterea poftei de mâncare și, odată cu ea, și a greutății. În ambele cazuri mai sus menționate te sfătuiesc să discuți cu medicul tău. Contactează-l atunci când observi schimbări bruște în greutate, de orice parte a balanței. În plus, întreabă-l de efectele secundare ale medicamentelor pe care le iei.
Cum să te cântărești corect
Din păcate, nu este suficient să te urci pur și simplu, oricând și oricum, pe cântarul tău din baie și să primești un verdict cât se poate de precis. Li s-a întâmplat pacienților mei să fie surprinși de diferența dintre greutatea înregistrată de cântarul de acasă și de cel profesional de la clinică. Așadar, cântarele diferă şi nu este nimic in neregulă cu asta, căci şi starea de hidratare şi compoziţia corpului nostru diferă de la un moment la altul al zilei.
Asigură-te că alegi un cântar bine calibrat și că pornește de la zero înainte să te urci pe el. Cele digitale sunt, de obicei, mai exacte. De asemenea, contează ca podeaua pe care este așezat cântarul să aibă o suprafață netedă și tare. Pentru a evita eventualele confuzii sau calcule suplimentare, cântărește-te într-o îmbrăcăminte sumară, de casă. După ce te-ai urcat pe cântar, ai grijă să stai drept, pe ambele picioare.
Dimineața este, de obicei, cel mai bun moment pentru a primi cele mai exacte rezultate la cântărire. De preferat după ce ai fost la toaletă și înainte să fi apucat să mănânci micul dejun sau să bei primul pahar cu apă al zilei. Pe măsură ce vei avansa în zi, greutatea ta va oscila destul de mult, fără ca aceste oscilații să aibă neapărat o semnificație dacă nu se confirmă și la cântăririle ulterioare de dimineață.
Poate nu te-ai gândit la asta până acum, dar să știi că o relație echilibrată – de prietenie chiar – cu cântarul te va ajuta să trăiești conștient și frumos.