Ai auzit de nenumărate ori vorbindu-se despre alimentele procesate și cât de dăunătoare sunt ele pentru sănătate și siluetă. Și este perfect adevărat, pentru că ele sunt principalele vinovate de îngrășarea și îmbolnăvirea a milioane de persoane din întreaga lume.
Dar ce înțelegem mai exact prin alimente procesate? Sunt ele toate dăunătoare? La aceste întrebări vreau să-ți răspund astăzi. Așa că citește articolul până la final și află ce sunt alimentele procesate și cum ne afectează ele sănătatea și silueta.
Ce înseamnă alimente procesate
Termenul de „alimente procesate” se referă la orice aliment care a trecut printr-un proces de prelucrare. Procesul de prelucrare a alimentelor include mai multe tehnici, cum ar fi congelarea, conservarea, fierberea, deshidratarea, pasteurizarea etc.
De ce sunt necesare aceste tehnici? Unele alimente au nevoie să fie prelucrate din motive de siguranță. Așa se întâmplă cu laptele, de exemplu, care se fierbe sau se pasteurizează pentru a elimina bacteriile dăunătoare.
Alte alimente au nevoie de prelucrare pentru a putea fi folosite mai ușor, cum ar fi semințele din care se obține uleiul.
Altele au nevoie de congelare pentru a putea fi păstrate și folosite în sezonul rece. De altfel, congelarea este una dintre cele mai bune metode de conservare, întrucât păstrează majoritatea vitaminelor din legume și fructe.
Așadar, după cum vedem, nu toate alimentele procesate sunt o alegere proastă. Există chiar situații în care prelucrarea aduce un plus de beneficii. Cel mai notabil exemplu îl reprezintă morcovii. Aceștia nu numai că nu își pierd proprietățile prin fierbere, ci se îmbogățesc în antioxidanți. Un alt exemplu este cel al sucului de roșii, care conține de 5 ori mai mult licopen decât roșiile crude.
Totuși, ce face ca unele alimente procesate să fie mai puțin sănătoase sau chiar dăunătoare?
Cum îți afectează sănătatea alimentele procesate
În timpul prelucării industriale a alimentelor, se adaugă de multe ori diverși aditivi pentru a le îmbogăți gustul și a le prelungi termenul de valabilitate. Așadar, atunci când vorbim despre alimentele procesate rele ne gândim în primul rând la cele care prin prelucrare au fost „îmbogățite” cu o serie de substanțe artificiale.
Hai să vedem care sunt acestea.
1. Alimentele procesate sunt bogate în zahăr
Alimentele procesate sunt de obicei pline de zahăr adăugat, indiferent sub ce denumire îl găsim.
Click aici și află top 10 surse ascunse de zahăr!
Cu toții știm că zahărul consumat în exces este dăunător. Nu numai că are calorii goale, ci este un hoț de nutrienți, care poate avea efecte devastatoare asupra metabolismului, poate induce rezistență la insulină, poate crește trigliceridele și colesterolul rău. Nu este de mirare că un consum mare de zahăr este asociat cu bolile care fac cele mai multe victime la nivel mondial: boli cardio-vasculare, diabet, obezitate și cancer.
Multe persoane, de exemplu, se feresc să pună zahăr în cafea dar consumă sucuri și alimente procesate.
2. Alimentele procesate oferă satisfacție crescută și duc la consum excesiv
Cu toții vrem să consumăm mâncare cu gust bun. Acest lucru stă în natura umană. Suntem înzestrați cu papile gustative care ar trebui să ne ajute să alegem corect alimentele. Ne dorim să mâncăm alimente dulci, sărate sau grase pentru că știm că acestea conțin energie și nutrienți necesari pentru supraviețuire.
Dar astăzi, competiția din industria alimentară este acerbă, așa că se cheltuiesc resurse masive pentru a face mâncarea cât mai apetisantă. Astfel au apărut produse care oferă creierului o satisfacție care o depășește cu mult pe cea oferită de alimentele naturale.
Aceste alimente procesate sunt atât de satisfăcătoare pentru creier încât ne afectează comportamentul, făcându-ne să mâncăm mult mai mult și, în cele din urmă, să ne îmbolnăvim.
3. Alimentele procesate conțin ingrediente artificiale
Dacă citim eticheta unui produs procesat, șansele să nu înțelegem care sunt ingredientele sunt foarte mari. Asta deoarece multe dintre ele nu sunt de fapt … mâncare, ci substanțe chimice adăugate în diverse scopuri.
Alimentele procesate conțin de multe ori:
- conservanți pentru a preveni alterarea
- coloranți pentru a da mâncării o anumită culoare
- potențiatori de aromă pentru a-i oferi alimentului respectiv un anumit gust
- texturanți pentru a oferi o anumită textură.
Există alimente procesate care conțin zeci de astfel de aditivi care nici măcar nu apar pe etichetă. De exemplu „arome artificiale” este un amestec brevetat. Fabricanții nu sunt obligați să dezvăluie exact toate componentele amestecului. De aceea, atunci când vezi pe etichetă „arome artificiale” aceasta poate să însemne cel puțin 10 substanțe amestecate pentru a da un anumit gust.
4. Alimentele procesate sunt bogate în carbohidrați răi
Carbohidrații sunt principala noastră sursă de energie. Există însă o mare diferență între aceștia.
Carbohidrații buni sunt cei complecși, care au marea calitate de a se absorbi mult mai lent decât cei simpli şi furnizează corpului o energie constantă pe tot parcursul zilei. Ei previn creşterile şi scăderile bruşte de glicemie şi oferă o senzaţie de saţietate îndelungată.
Carbohidrații răi sunt cei simpli, care au fost cândva carbohidraţi complecşi, benefici pentru organism. Însă „mâna omului” a înlăturat din ei fibrele alimentare, vitaminele şi mineralele şi astfel au rămas doar glucide sau zaharuri simple, „rele”, pe care corpul nostru le absorbe rapid şi care se depun foarte uşor sub formă de grăsime. De asemenea, ele determină creşteri şi scăderi bruşte ale glicemiei (ale zahărului din sânge), influenţând astfel într-un mod negativ apetitul (adică pot creşte senzaţia de foame).
Cele mai multe alimente procesate – produse de patiserie, cofetărie, dulcețuri, siropuri, băuturi carbogazoase, pâine albă – conțin carbohidrați simpli.
Click aici și află cum să alegi carbohidrații buni!
5. Alimentele procesate sunt sărace în nutrienți
Alimentele procesate sunt mult mai sărace în nutrienți decât alimentele în starea lor naturală. În unele cazuri ele sunt îmbogățite cu vitamine și minerale sintetice pentru a compensa ceea ce se pierde în timpul prelucrării. Dar acești nutrienți sintetici nu sunt nici pe departe un înlocuitor bun pentru nutrienții care se găsesc în alimentele integrale.
În plus, alimentele integrale conțin mult mai mult decât vitaminele și mineralele standard.
6. Alimentele procesate tind să fie sărace în fibre
Fibrele au numeroase beneficii pentru organism. Cele insolubile previn constipaţia şi menţin sănătatea tractului digestiv, iar cele solubile te fac să te saturi mai repede.
Fibrele care se găsesc în mod natural în alimente se pierd însă de multe ori în timpul prelucrării. Prin urmare, dacă alegi să consumi alimente procesate, probabil că nu îți vei asigura necesarul zilnic de 20-25 g de fibre, privându-te astfel de beneficiile lor.
7. Alimentele procesate consumă mai puțină energie pentru a fi digerate
Având în vedere modul în care sunt procesate alimentele, ele sunt deseori foarte ușor de mestecat și înghițit. Uneori simți cum ți se topesc în gură. Astfel că aceste alimente necesită un timp mai scurt pentru a le consuma dar și energie mai puțină pentru a le digera decât alimentele integrale.
Cick aici și află cum să obții maximum de gust dintr-o porție mică!
Gândește-te numai la pâine. În cât timp mănânci o felie de pâine integrală și cât îți ia să mănânci o felie de pâine albă, pufoasă și afânată.
8. Alimentele procesate sunt deseori bogate în grăsimi trans
Grăsimile trans sunt produse sintetic în industria alimentară din grăsimi nesaturate printr-un proces numit hidrogenare. Acest proces transformă grăsimile vegetale, nesaturate, în grăsimi mai solide cu o durabilitate mai mare. Pe produsele care conţin aceste uleiuri trans apare de regulă „ulei vegetal parţial hidrogenat”.
Aceste grăsimi sunt corelate cu un risc crescut al bolilor de inimă.
Click aici și află care sunt grăsimile bune în dietă!
9. Alimentele procesate conțin sare în exces
Multe alimente procesate conțin sare în exces. Și nu vorbesc aici doar de mezeluri, ci și de unele alimente la care nici nu te-ai gândi. Ca să-ți dau doar un exemplu, un litru de suc de roșii cumpărat din magazin, foarte sănătos de altfel și plin de nutrienți, conține 8 grame de sare. Asta în condițiile în care cantitatea de sare recomandată de OMS este de mai puțin de 5 g pe zi pentru un adult.
În concluzie, recomandarea mea este: mănâncă mâncare adevărată! Ea este cheia unei vieți sănătoase și a unei siluete de invidiat.
Mâncare adevărată am testat și la KiloStop Total Transformation Retreat. În cele 7 zile petrecute aici am învățat cum să alegem alimentele cele mai ofertante din punct de vedere nutrițional și ce să aruncăm la pubela nutriției. Am înțeles cum poate mâncarea să ne ajute să fim mai sănătoși și să trăim 105 ani, așa cum spunea colegul meu dr. Cristian Panaite.
Așadar, dacă și tu îți dorești să înveți să mănânci mai sănătos și să furi trucuri prețioase de la fiecare dintre noi, te invit la ediția din mai a KiloStop Total Transformation Retreat.
Dacă această experiență nu este cea potrivită pentru tine, dar îți dorești să slăbești și să înveți să mănânci sănătos, te aștept alături de colegii mei în clinicile KiloStop. Aici nu vei primi doar o dietă. Aici, medicul va fi prietenul tău și te va însoți până când vei reuși să devii acea persoană care îți dorești să fii.