cât zahăr au fructele

Vara este sezonul culorilor vibrante și al crudităților, iar dacă ar fi să rezum printr-o singură imagine emoția momentului aș folosi un bol cu multe fructe. Așa cum știi deja, fructele sunt minunate datorită conținutului bogat în fibre și nutrienți de calitate. În plus, sunt ușor de consumat oricând și ne ajută să ne menținem nivelul optim de hidratare. Acum urmează un „dar”… Dar, au în compoziție și zahăr, care nu este la fel de benefic pentru sănătate, unele chiar în cantități importante.

De aceea, îți propun să facem în continuare un periplu printre cele mai îndrăgite fructe și să descoperim ce secrete ascund la capitolul fructoză.

Cireșele

Nu întâmplător se spune că sunt dulci ca zahărul, pentru că o mână de cireșe ascunde în miezul delicios 18 grame de zahăr. Dacă le pui într-un castron mare, poți pierde evidența zahărului ingerat fără să îți dai seama. Așadar, cântărește-le înainte, calculează zahărul din compoziție și te vei rezuma astfel la un singur bol odată.

Click aici și descoperă cum poți să mănânci cireșe pe săturate chiar dacă ești la dietă!

Pepenele roșu

O felie medie de pepene are aproximativ 17 grame de zahăr, dar și multă apă și minerale de care organismul are nevoie pentru a-și reveni după expunerea la soare. De aceea, nu este deloc o idee bună să îl excluzi din meniul de vară, doar că ar fi indicat să mănânci una sau două porții o dată.

Click aici și află cum să mănânci pepene la dietă!

Strugurii

O mână de struguri are aproximativ 23 de grame de zahăr. Poate nu pare impresionant la prima vedere, dar crede-mă că este destul de mult pentru niște boabe atât de ușor de înghițit una după alta. Ce părere ai avea dacă te-aș sfătui să tai în două boabele mai mari, să le păstrezi la frigider și să le mănânci apoi ca pe un desert răcoritor de vară? Mai mult, te vei bucura de savoarea lui o perioadă mai îndelungată? Bonus: eviți alte deserturi mult mai costisitoare din punct de vedere al conținutului caloric.

Citește și: Strugurii și mustul – dușmanii siluetei!

Perele

O pară medie are 17 grame de zahăr, dar nu trebuie musai să o mănânci pe toată odată, eventual să treci și la următoarea. Am o idee mult mai delicioasă: folosește câteva felii pentru a da un gust aparte salatei tale de crudități și păstrează restul pentru iaurtul degresat pe care îl vei consuma la următoarea gustare.

Smochinele

Dacă ajungi în Grecia în această vară, te vei întâlni cu smochine proaspete la tot pasul. De asemenea, le vei găsi și în piețele noastre. Două smochine mijlocii au 16 grame de zahăr. Îți recomand să tai câteva și să le mănânci împreună cu brânză de capră, pentru o masă bogată în proteine. Sau poți să le amesteci în sosul pentru carnea de pui (fără piele).

Bananele

O banană medie are 14 grame de zahăr. Dacă pare mai mult decât îți prinde bine, pasează jumătate în cerealele integrale de dimineață și folosește cealaltă jumătate pentru sandvișul cu unt de arahide din gustarea de la prânz (dar sari peste desert la următoarea masă).

Descoperă aici cum să mănânci corect fructe la dietă!

Mango

Ți-ai fi imaginat că un singur mango are 45 de grame de zahăr? De aceea, nu este cea mai bună alegere dacă încerci să îți ții greutatea sub control sau dacă urmărești cu atenție cantitatea de zahăr consumată, din motive de sănătate. Recomandarea mea: savurează câteva felii la micul dejun sau ca gustare și păstrează restul pentru mai târziu.

Topul fructelor cu conținut redus de zahăr

  • O cană de zmeură are 8 grame de fibre și numai 5 de zahăr. Vei simți senzația de sațietate fără să duci și povara caloriilor, deci bucură-te de zmeură fără prea multe precauții.
  • Poate părea incredibil, dar o felie medie de pepene galben, atât de savuroasă și de parfumată, are numai 5 grame de zahăr și 23 de calorii.
  • O ceașcă de căpșuni are doar 7 grame de zahăr. Le poți consuma ca atare sau amestecate într-o salată, pentru a adăuga o culoare vibrantă și o aromă văratecă.
  • Un avocado întreg – da, este un fruct – are doar jumătate de gram de zahăr, dar un conținut caloric ridicat, deci nu ar fi o idee bună să îl consumi în cantități impresionante.
  • O guavă are 5 grame de zahăr și aproximativ 3 grame de fibre, deci mai mult decât ai putea obține de la o porție de orez brun sau o felie de pâine integrală.
  • Jumătate dintr-un fruct de papaya are doar 6 grame de zahăr, fiind ideală pentru o gustare și îngăduitoare cu glicemia ta.

Profită de cele mai savuroase daruri culinare ale naturii, păstrând mereu în minte motto-ul nostru de suflet: „Sănătate, te iubesc!”.