Astăzi vom continua periplul gastronomo-dietetic prin Europa și vom merge în Spania. Cu o bucătărie și un orar al meselor care pot fi o provocare pentru siluetă, Spania ne cucerește însă cu arome care mai de care mai apetisante.

Caracteristicile bucătăriei spaniole

SpaniaCa și în Italia, și aici întâlnim diferențe mari de la o regiune la alta. Dar fiind o peninsulă, ingredientele de bază sunt peștele și fructele de mare.

Trecutul colonial al Spaniei și-a pus amprenta inclusiv asupra bucătăriei. Astfel, marinarii exploratori ai Spaniei s-au întors cu ingrediente specifice lumii de peste ocean: cartofi, roșii, piper sau fasole.

Pe de altă parte, contactul cu civilizația maură, mai ales în sudul țării, a făcut ca mare parte din bucatele spaniole să derive din această bucătărie. Mai mult, conflictele cu maurii au transformat consumul de carne de porc într-o adevărată declarație de naționalitate pentru spanioli. Asta deoarece musulmanii nu consumă carne de porc.

Un lucru este cert însă: toate aceste ingrediente sunt preparate după tehnici mediteraneene și amestecate cu ingrediente locale. Așa se face că spaniolii gătesc cu foarte mult ulei de măsline, ceea ce poate să te coste multe kilograme în plus.

Click aici să-ți testezi cunoștințele despre grăsimi!

Folosesc, de asemenea, ca bază pentru mâncăruri sofrito, un sos de roșii cu usturoi, ceapă și ulei de măsline și mănâncă pâine la aproape toate mesele.

Din fericire însă au și obiceiuri sănătoase, pe care te încurajez să le adopți și tu: spaniolii mănâncă multe salate și preferă fructele sau produsele lactate ca desert.

Orele de masă

Dacă mergi în Spania, atunci trebuie să fii pregătit pentru un orar al meselor total diferit de al nostru. Spaniolii se trezesc târziu și cinează în miez de noapte.

Click aici să afli care sunt cele mai potrivite ore de masă!

Siesta lor este una dintre cele mai lungi din Europa, de cele mai multe ori durând între 13.30 și 16.30. Astfel, spaniolul tipic va face din prânz cea mai importantă masă a zilei, urmată uneori de o repriză de somn. După această siestă aproape regală, se întoarce la muncă, unde va rămâne până seara târziu. De aceea, va lua cina undeva între orele 21.00 și 24.00.

După același model funcționează și multe restaurante, care îți vor servi cina după ora 20.00, așa că fii pregătit!

Cum te descurci cu atât de multe provocări dacă ești în concediu în Spania? Hai să vedem cum te pot ajuta!

Mic dejun

SpaniaAșa cum îți spuneam, spaniolii nu se grăbesc să își înceapă ziua, așa că nu-ți vor servi micul dejun prea devreme. Prin urmare, micul dejun și prânzul vor fi destul de apropiate unul de celălalt ca interval orar, așa că poți sări peste gustarea de dimineață și îți poți bea cafeaua la micul dejun.

Ce poți alege din bogăția lor de preparate culinare? Îți recomand Tortilla espanola, o omletă cu cartofi alături de o salată generoasă de legume proaspete.

Dacă le găsești de dimineață, poți să optezi pentru Tapas sau Pinchos (cum se numesc ele în nordul țării). Ai grijă să combini gustările pe bază de brânzeturi, pește sau fructe de mare cu o salată mare de legume proaspete.

Prânz

După un așa mic dejun, ai grijă să nu ratezi prânzul! Pentru asta, fă-ți programul în așa fel încât să fii la masă până la ora 13.30. Altfel riști să rămâi nemâncat, iar ziua spaniolilor este lungă :).

Îți poți începe prânzul cu Gazpacho, o supă rece de roșii, sau, dacă mergi cu prietenii sau familia, poți alege Raciones. Acestea sunt tot un fel de tapas, dar porții ceva mai mari, pe care le poți împărți cu cei de la masă. Ai grijă ce alegi însă, pentru că multe dintre ele se scaldă în sosuri foarte calorice.

Îți poți continua prânzul cu celebra Paella, un amestec savuros de orez cu șofran. Poți alege una simplă, cu fructe de mare, cu pui sau legume.

Dacă îți plac fructele de mare, atunci alege un platou de Mariscos, pe care spaniolii chiar știu să le gătească.

Gustare

Pentru că cina o poți lua abia seara târziu, îți recomand o gustare de după amiază, ca să nu ajungi să ți se facă foame de lup seara târziu.

Dacă ești în nord, poți să bei un pahar de vin și să „ronțăi” câțiva melci de mare. Au puține calorii și îți garantez că te vei și amuza scotocind după ei prin cochilie cu un … bold. Dacă ești în orice altă parte a Spaniei, poți să bei paharul de vin alături de tradiționalele măsline verzi sau chiar câteva tapas. Ai grijă însă să nu exagerezi.

Deși cea mai cunoscută băutură a lor este Sangria, spaniolii preferă vinul simplu sau berea, lăsând sangria mai mult pentru turiști.

Poți să optezi, de asemenea, pentru un fruct sau, dacă ții neapărat, pentru Churro – gogoașa spaniolă care te îmbie la tot pasul.

NU mânca însă churro în fiecare zi, dacă ţii la silueta ta!

Cina

SpaniaGustarea de mai sus ar trebui să îți țină de foame până la cină, unde poți opta pentru un pește fript. Cel mai bine ar fi să alegi pește făcut pe grătar, nu a la plancha.

La spanioli, a la plancha poate să însemne atât gătit pe tigaie grill, cât și prăjit. Cel mai bine ar fi să întrebi ospătarul care este modalitatea de preparare, ca să nu ai surprize neplăcute.

O altă variantă ar fi Gazpacho, asta dacă nu ți-ai comandat deja acest tip de supă la prânz.

Dacă ești la mare și iei cina la o oră târzie, te provoc la o baie în mare! Te răcorește, te ajută să arzi calorii și să ai o noapte odihnitoare.

Click aici să afli de ce ai nevoie de mișcare!

Până data viitoare, îți doresc să ai un concediu de vis, oriunde ai ales să îl petreci!

Mulțumesc că ai ajuns până la finalul articolului. Părerea ta este importantă pentru mine, așa că lasă un comentariu sau adresează-mi o întrebare.