Aşa cum unii dintre voi aţi aflat, ieri a fost Ziua Mondială a Diabetului. Şi pentru că numărul persoanelor care se îmbolnăvesc de diabet este în creştere, astăzi vreau să-ţi atrag atenţia asupra câtorva factori de risc care te predispun la diabet dacă nu iei măsuri din timp.
Aşadar, hai să luăm lucrurile pe rând şi să vedem mai întâi ce este diabetul.
Ce este diabetul
Diabetul de tip 2, cunoscut şi ca diabetul vârstei adulte, este cea mai obişnuită formă de diabet care apare la persoanele de peste 40 de ani.
Pancreasul acestor pacienţi secretă iniţial suficient de multă insulină, dar care nu este utilizată eficient – condiţie denumită sindromul de rezistenţă la insulină (sau de insulinorezistenţă).
Pe parcursul evoluţiei bolii, mai ales dacă diabetul este neglijat din punct de vedere al dietei şi netratat, secreţia de insulină din pancreas devine insuficientă (adică scade progresiv până la epuizare) şi astfel pot fi necesare injecţiile cu insulină pentru a controla glicemia.
Din fericire, diabetul poate fi prevenit. Iată care sunt factorii care te predispun la diabet, ca să ştii de ce să te fereşti.
Factorii de risc în diabet
1. Greutatea în exces
Este unul dintre cei mai importanţi şi redutabili factori de risc pentru apariţia diabetului de tip 2. Cu cât mai multă grăsime există în corp, cu atât acesta devine mai rezistent la acţiunea insulinei şi mai predispus la a dezvolta creşteri ale glicemiei.
2. Lipsa de mişcare
Cu cât mai puţină mişcare există în viaţa de zi cu zi, cu atât mai mare este riscul. Activitatea fizică are avantajul de a preveni atât creşterea în greutate, cât şi rolul de a creşte consumul de glucoză din sânge şi de a ajuta celulele să devină mai sensibile la acțiunea insulinei, adică să capteze mai uşor şi mai rapid glucoza în exces din sânge.
3. Diabetul în familie
Riscul de a dezvolta diabet de tip 2 este mare dacă unul dintre părinţi sau frați are diabet.
Există unele popoare şi rase, precum persoanele de culoare, hispanicii, indienii americani şi asiaticii americani care dezvoltă mai frecvent diabet de tip 2.
4. Vârsta
Riscul de a dezvolta diabet creşte odată cu vârsta şi asta deoarece intervine sedentarismul. Lipsa de mişcare este mai accentuată şi astfel se pierde masă musculară şi se acumulează grăsime în organism în exces. În ultimele decenii, din păcate, diabetul a început să ia amploare şi în rândul copiilor şi tinerilor.
Vrei să fii mai activ dar nu ştii ce să faci? 9 strategii pe care să le adopţi începând de azi!
5. Diabetul gestaţional
Femeile care au fost diagnosticate cu diabet în timpul sarcinii au un risc crescut de a dezvolta diabet ulterior în cursul vieţii, mai ales dacă prezintă şi alţi fatori de risc asociaţi.
De asemenea, naşterea unor copii mai mari de 4 kilograme creşte riscul ca aceştia să facă diabet de tip 2 mai târziu în cursul vieţii.
6. Sindromul ovarelor polichistice
La femei, prezenţa sindromului de ovare polichistice – care se caracterizează în general prin ciclu menstrual neregulat, creşterea excesivă a pilozităţii şi obezitate – creşte riscul de a face diabet.
7. Hipertensiunea arterială
O tensiune arterială peste 140/90 mm Hg predispune la apariţia diabetului de tip 2.
Vezi aici ce poţi face ca să scapi de hipertensiune pentru totdeauna!
8. Valori anormale ale grăsimilor din sânge
Dacă ai valori mici ale colesterolului bun (HDL), sub 40 mg/dl, sau valori mari ale trigliceridelor, peste 200 mg/dl, ai un risc crescut de a dezvolta diabet zaharat.
Cum poate fi prevenit diabetul?
Aşa cum îţi spuneam la începutul articolului, diabetul poate fi prevenit. Iată cei trei paşi care te ajută să-ţi reduci riscul de a dezolta diabet:
- Alege o dietă sănătoasă, bazată pe vegetale, fructe, cereale integrale şi grăsimi de calitate.
- Menţine-ţi o greutate corectă. Dacă eşti obez sau supraponderal, este nevoie să scazi numărul total de calorii pe care îl mănânci zilnic şi să creşti nivelul de activitate fizică, astfel încât să reuşeşti, în timp, să slăbeşti. Dacă ai o greutate normală, trebuie să adopţi o dietă echilibrată şi să intensifici activitatea fizică, pentru protecţia cardiovasculară.
- Fă mişcare în mod constant. Este important să faci orice formă de mişcare, cât de puţină, în fiecare zi.
Respectă aceste trei reguli pentru a te feri şi tu de diabet şi hai să spunem împreună: „Sănătate, te iubesc!”