fierea

Colecistita acută reprezintă inflamația acută a vezicii biliare, ce rezultă frecvent dintr-o blocare a canalului cistic de către calculi biliari.

Colecistita cronică reprezintă inflamația cronică a vezicii biliare, cauzată de atacuri repetate de inflamație acută și se caracterizează prin micșorarea și ingroșarea pereților vezicii biliare, cu pierderea capacității de a concentra, stoca și elimina în mod eficient bila.

Cauze

Cea mai frecventă cauză de colecistită este litiaza biliară, adică acumularea de calculi în vezica biliară (popular, pietre la fiere). Calculii sunt cel mai frecvent alcătuiți din colesterol și calciu. Persoanele cele mai predispuse la a face calculi biliari sunt cele care suferă de obezitate, diabet zaharat, gută, dislipidemie, ateroscleroză.

De asemenea, pot dezvolta calculi biliari și persoanele care slăbesc prea rapid, femeile care au avut sarcini multiple sau cele care iau anticoncepţionale orale și în general toți cei care au o alimentație bogată în grăsimi.

Click aici și află cât de bune sunt grăsimile la dietă!

Alte cauze non-litiazice mai des întâlnite ale colecistitei acute sunt abuzul de alcool, lipsa de mobilizare dupa intervenții chirurgicale majore, hepatita și pancreatita cronică.

Semne și simptome

Colecistita acută se manifestă cel mai frecvent prin durere în etajul abdominal superior. Durerea poate debuta în epigastru, iar apoi se localizează în hipocondrul drept, adică în zona ficatului. Frecvent iradiază în umărul drept sau în omoplatul drept și se însoțește de febră, frison, grețuri și vărsături, scăderea poftei de mâncare, până la icter în forme severe. La persoanele vârstnice durerea și febra pot lipsi, acestea prezentând doar sensibilitate în hipocondrul drept, astenie, scăderea poftei de mâncare, vărsături.

Colecistita cronică se manifestă prin dureri vagi abdominale, eventual crampe abdominale, balonări postprandiale, gust amar în gură, scăderea poftei de mâncare, senzație de oboseală permanentă, câteodată chiar diaree.

Complicații

Pot fi foarte grave, putând pune în pericol viața, dacă nu se intervine la timp, și anume puroi (empiem) și gangrenă la nivelul vezicii biliare, urmată de perforație și peritonită cu sepsis (adică răspândirea infecției în tot organismul), pancreatită acută, abcese hepatice, etc.

Tratament

Colecistita acută trebuie tratată inițial în mediul spitalicesc prin hidratare intravenoasă, analgezice, antibiotice administrate intravenos, antiemetice și urmată de intervenția chirurgicală de înlăturare a vezicii biliare din organism (colecistectomie), după ce pacientul este stabilizat.

Pentru un tratament corect trebuie să vă adresați unui medic gastroenterolog sau chirurg.

Măsuri generale ale stilului de viață

  • Luați 4-5 mese/zi, puțin abundente, la intervale de timp regulate, într-o atmosferă relaxată, calmă, fără conflicte. Evitați în timpul mesei lectura, privitul la televizor.
  • Luați ultima masă cu cel puțin 3 ore înainte de culcare, pentru asigurarea unei bune digestii și a unui somn odihnitor. Mestecați bine alimentele înainte de a le înghiți.
  • Evitați mirosurile degajate în procesul de preparare a alimentelor, adaosul de arome și condimente puternice în cursul preparării alimentelor.
  • Evitați consumul de alcool și mesele bogate în grăsime, evitați alimentele bogate în colesterol (creier, ficat, rinichi, cărnuri grase, ouă, unt, brânzeturi grase, slănină), deoarece majoritatea calculilor biliari sunt formați din colesterol și însoțiți în general de grăsimi crescute în sânge.
  • Evitați condimentele puternice, alimentele prăjite, grăsimile trans și saturate, carnea roșie, afumăturile, organele, produsele procesate din carne.
  • Evitați consumul de alimente bogate în zahăr, dulciurile concentrate (ciocolată, bomboane, biscuiți, plăcinte, tarte cu conținut crescut de grăsimi).
  • Consumați glucide cu absorbție lentă și indice glicemic scăzut din legume, fructe, cereale integrale.
  • Evitați băuturile carbogazoase și legumele bogate în celuloză dură (varză, broccoli, conopidă, ceapă, ridichi, sfeclă, leguminoase), deoarece pot provoca balonare și pot agrava durerile abdominale.

Acest articol l-am scris pentru site-ul Oanei Cuzino. Click aici și citește articolul pe doc.ro!