Ziua EuropeiAșa cum te-am obișnuit deja, astăzi urmează un nou articol de vacanță. Dacă până acum am vorbit despre Turcia și Grecia, astăzi o să-ți povestesc despre o altă țară în care mulți dintre noi aleg să-şi petreacă vacanţa de vară și anume Italia.

Ştii probabil deja că italienii consideră mesele un moment de relaxare alături de familie sau prieteni. Totodată, bucătăria italiană este una diversă, cu feluri de mâncare, ingrediente și chiar timpi de preparare care se schimbă uneori radical de la o regiune la alta.

Cu toate acestea, există preparate specifice pe care le poți găsi în toată Italia. Iar astăzi tocmai despre acestea vreau să-ți vorbesc.

  • Paste

Indiferent în ce regiune a Italiei mergi, pastele sunt nelipsite, fie că vorbim despre spaghetti, tortellini, tagliatelle sau lasagna.

Italienii preferă pastele gătite al dente, fără sosuri excesive, ceea ce îți recomand și ție.

  • Pizza

Un alt fel de mâncare specific Italiei este pizza. Originară din Napoli, pizza autentică are mozzarella, ardei gras, ceapă, cârnați, anșoa și sos de tomate. Poate și tu ai observat că o pizza autentică are marginea mai groasă decât centrul şi poate ştii că pizza se mănâncă tradiţional direct cu … mâna, nu cu cuţitul şi furculiţa. Explicaţia e simplă – tocmai de aceea se făcea pizza cu marginea groasă, pentru a putea fi mâncată fără să se atingă cu mâinile murdare partea consumată. La sfârșit, marginea groasă a pizzei este în mod obişnuit aruncată.

  • Antipasti

ItaliaAntipasti sau aperitive, mai pe românește, includ de regulă preparate din carne, măsline, ardei iute, ciuperci, anșoa, anghinare, brânză de diverse sortimente şi legume marinate în ulei sau oțet.

  • Parmigiano Reggiano

Parmigiano Reggiano este marcă înregistrată în UE, așa că ai garanția că orice produs cu acest nume ai cumpăra este brânză din lapte de vacă produsă în regiunile Parma și Reggio Emilia din nordul Italiei.

  • Pesto

Celebrul sos italian a fost creat în regiunea Liguria. Acesta conține busuioc, usturoi, parmezan, brânză de oi și ulei de măsline.

Te sfătuiesc să nu exagerezi cu sosul Pesto atunci când îl consumi, pentru că este destul de caloric – ajunge până la 450 de Calorii pe 100 g.

  • Risotto

Preferat în nordul și centrul Italiei, cel mai bun risotto este cel din bucătăria milaneză – îl găsești în meniu sub denumirea de Risotto alla Milanese. Italienii îl prepară cu fructe de mare sau legume, smântână, parmezan și condimente, de regulă șofran.

Ai grijă să nu-l consumi însă la o cină târzie. Cea mai bună alegere este să îl mănânci la prânz.

  • Supă Stracciatella

Specialitate romană, supa Stracciatella se face din pui sau vită, cu ouă bătute, cașcaval ras și se îngroașă cu griș.

  • Gnocchi

Acestea sunt chifteluțe făcute din făină de grâu și cartofi, fierte în apă sărată, la care se adaugă brânză.

Click aici și vezi infograficul care te ajută să faci alegerile alimentare corecte dacă pleci în concediu în Italia!

Acestea fiind spuse, hai să vedem și cum combinăm toate aceste bunătăți!

Mic dejun

Dimineața este momentul din zi în care îți poți face mai toate poftele, fără grijă. Așa că te invit să alegi la micul dejun un platou cu antipasti, alături de o salată generoasă din legume proaspete.

Bucură-te de preparatele specifice regiunii în care te afli, întrucât aceste aperitive diferă foarte mult de la o zonă la alta.

Gustare

ItaliaLa gustare poți alege o cafea fără zahăr, alături de Gelato sau Tiramisu.

Alege o singură cupă de înghețată, este generoasă și te asigur că îți va fi de ajuns. Preferatele mele sunt înghețatele de fistic și de fructe, pe care te invit să le încerci și tu.

Dacă te afli în Sicilia, cu atât mai mult ar trebui să guști din celebra gelato, care își are originile tocmai pe această insulă.

Prânz

Prânzul este principala masă a zilei pentru italieni, la care vom regăsi și principala sursă de carbohidrați.

Poți alege o supă cum ar fi Minestrone (supă groasă din zarzavaturi proaspete cu paste sau orez. Uneori poate conține și carne) sau Straciatella. Dacă nu îți place supa, poți opta pentru Paste cu sos, Risotto sau Gnocchi.

La felul doi poți să alegi fructe de mare, pește sau carne, lângă care să asortezi o salată de legume proaspete.

În cazul cărnii te sfătuiesc să întrebi chelnerul sau bucătarul care dintre preparate sunt înăbușite și care sunt prăjite. Asta deoarece italienii obișnuiesc să prăjească bucățile de carne în ulei.

Cină

La cină te sfătuiesc să alegi pește sau fructe de mare alături de legume proaspete. Poți opta și pentru un pahar de vin – băutura preferată a italienilor. Dacă la prânz nu ai ales supă, cina este un moment potrivit să faci acest lucru.

Indiferent de ce alegi să mănânci din ce ți-am prezentat până acum, te sfătuiesc să nu uiți să faci mișcare.

Dacă te pregătești să pleci într-o excursie culturală în Italia, mergi cât de mult poți pe jos. Dacă mergi la plajă, înoată sau joacă-te pe plajă tenis, volei sau orice altceva îți place. Dacă mergi la munte, fă cât mai multe drumeții.

Testează-ți și tu cunoștințele despre mișcare!

Hidratarea este și ea foarte importantă, cu atât mai mult dacă pleci în concediu vara. Poartă permanent cu tine o sticlă cu apă și ai grijă să bei cel puțin 2 litri de apă pe zi.

Click aici să afli 8 trucuri ca să bei mai multă apă!

Mie nu-mi mai rămâne decât să îți urez vacanță plăcută!

Mulțumesc că ai ajuns până la finalul articolului. Părerea ta este importantă pentru mine, așa că lasă un comentariu sau adresează-mi o întrebare.