Mai cu soare, mai cu ploi, am intrat deja în luna iunie și mulți dintre voi se pregătesc de concediu, dacă nu au plecat deja. Una dintre destinațiile de vacanță preferate de români este Turcia, așa că astăzi vreau să-ți vorbesc despre gastronomia turcească.
Mai exact, ce poți să mănânci dacă mergi în concediu în Turcia, ca să nu te întorci de acolo cu kilograme în plus.
Îți spun asta pentru că știu că bucătăria turcească este un adevărat paradis al plăcerilor culinare, oferind o combinație savuroasă de arome care cucerește orice gurmand.
Iată cu ce se laudă bucătăria turcească:
- Legume precum vinete, ceapă, fasole, roșii, usturoi, castravete
- Carne de miel, de vită sau de pui tocată și bine condimentată
- Iaurt și cașcaval de oaie
- Pâine din amestec de grâu, orz și porumb
- Orez (pilav) sau bulgur și linte servite frecvent ca garnituri
- Condimente precum pătrunjelul, menta, chimenul sau boiaua
- Deserturi rafinate cum ar fi: baclava, cataif sau sutlac
- Fructe precum pepene galben, cireșe, lămâie, smochine, piersici, struguri
- Seminţe ca alune, fistic, nucă, migdale.
Cu atâtea bunătăți, cum să nu te pierzi în alegeri? Așa că hai să îți dau o mână de ajutor!
Iată ce poți mânca dacă ești în concediu în Turcia și vrei să-ți păstrezi silueta dar să te și bucuri de toate bunătățile specifice acestei țări.
Mic dejun
Dacă nu ai mai fost până acum în Turcia și vrei să experimentezi cât mai multe mâncăruri tradiționale, poți alege să îți începi ziua cu aperitivele specifice numite Meze, care conțin brânză, iaurt, vinete, sarmale cu orez sau diverse salate absolut delicioase.
Micul dejun este momentul cel mai potrivit din zi în care să te bucuri de savoarea atât de diversă a bucătăriei turcești.
O altă variantă ar fi să încerci una dintre numeroasele lor omlete, de exemplu Menemen – o omletă cu roșii, ardei și ceapă.
Gustare
După acest mic dejun copios, te invit la o … cafea turcească pe care să o îndulcești cu unul dintre deserturile lor specifice: Baclava, Cataif, Sutlac (orez cu lapte) sau, de ce nu, un fruct.
Prânz
La ora prânzului ai putea încerca o supă de linte specifică acestei zone. La felul al doilea ai putea alege tradiționalele lor vinete amestecate cu ceapă, usturoi, roșii și carne tocată, preparate la cuptor și numite Karniyarik.
Dacă această variantă nu-ți surâde, poți să optezi pentru Döner Kebap, cel mai cunoscut fel de mâncare din Turcia, servit într-o pită. Cere însă un kebab fără sosuri, doar cu multe condimente.
Dacă totuși simți nevoia unui sos, alege unul pe bază de iaurt.
Cină
După o zi toridă pe plajă sau una de plimbare, ce poate fi mai răcoritor decât o combinație de iaurt cu castraveți și mentă? Așa că alege la cină Cacik și nu vei regreta!
Dacă simți însă că îți este mult prea foame, optează pentru un Şiş Kebap – frigărui de pui sau de miel – cu multe legume pe lângă.
Mie nu-mi mai rămâne decât să-ți urez concediu plăcut și nu uita: fii un gurmand rafinat! Te aștept cu impresii și recomandări din bucătăria turcească la rubrica de comentarii!