Da, chiar poți…
… să începi să faci mai multă mișcare.
… să îți faci un program de mișcare de care să te ții.
… să faci mișcare cu plăcere și culmea… să ai și rezultatele dorite!
Poate că ți se pare ireal ceea ce spun pentru că probabil și tu te-ai apucat de multe ori de mișcare dar nu ai reușit să-ți duci planul la bun sfârșit.
Cu siguranță nu este ușor, dar nici imposibil! Îți spun asta din proprie experiență. Cândva am fost în aceeași situație ca tine: am avut probleme cu greutatea și făceam mereu aceeași greșeală – mă bazam doar pe dietă pentru a slăbi.
Acela a fost momentul în care nutriția a devenit una dintre pasiunile mele. Studiind-o în detaliu şi punând în practică, testând pe mine fiecare recomandare, fiecare principiu nutriţional, încercând toate dietele posibile şi imposibile, am descoperit că dieta în sine nu este suficientă și că trebuie să fac ceva în plus pentru ca rezultatele pe care le obțin să dureze o viață.
Cele mai importante piese din puzzle-ul schimbării
Mi-am dat seama înainte de toate că cel mai important este să privesc procesul de slăbire ca pe o schimbare a stilului de viață, nu ca pe o dietă nesfârşită. Pot spune acum cu tărie, atât din experienţa mea, cât şi a pacienţilor pe care îi consiliez să slăbească şi să se menţină, că dieta în sine este doar o piesă de puzzle din ceea ce înseamnă un stil de viaţă sănătos.
O altă piesă importantă în acest joc este mișcarea, pe care am ajuns să o fac cu plăcere, cu toate că la început o priveam ca pe o povară.
Click aici și testează-ți cunoștințele despre mișcare!
Ce m-a făcut să ajung aici? Să-mi schimb stilul de viaţă la 180 de grade?
Am să-ți spun. Dorința de a deveni …
… un om sănătos, atât fizic cât și mental, cu un echilibru interior și stăpân pe emoții, mai ales pe cele negative.
… un model de urmat pentru familia și pacienții mei, căci cred cu tărie că puterea exemplului este mai eficientă decât niște simple recomandări în calea spre succes.
… o persoană dornică să crească atât personal, cât și profesional, mereu pregătită să înfrunte frica de a ieși din zona sa de confort.
Și DA, am reușit. Mi-am descoperit adevărata motivație care m-a ajutat să nu abandonez acest drum şi care mi-a asigurat succesul pe toate planurile.
Mișcare pentru sănătate
De câte ori ți-ai propus să faci mișcare dar nu ai început pentru că alte lucruri importante au intervenit?
De câte ori ai început să faci mișcare dar nu ai reușit să te ții pentru că ți s-a părut prea greu să o duci la bun sfârșit?
De câte ori te-ai ținut de plan, ai obținut rezultatele dorite dar nu le-ai putut menține pe termen lung?
Din experiența mea, aș spune că de multe ori … Asta pentru că încă nu ți-ai găsit adevărata motivație. De fiecare dată ai ales rezultatele imediate în detrimentul celor pe termen lung. Ai făcut tot ce ți-a stat în putere ca să arăți bine în costumul de baie sau în rochia de Revelion și nu te-ai gândit la beneficiile pe termen lung.
Da, să arăți bine este foarte important, mai ales pentru noi, doamnele. Dar să fii sănătos este și mai important.
Click aici și află de ce este bine să faci mișcare!
O viață sănătoasă înseamnă însă mai mult decât o alimentație echilibrată. Înseamnă și mișcare făcută în mod regulat. Mișcarea nu trebuie privită ca fiind o opțiune, ci ea este o necesitate pentru că ne ferește de boli și ne face mai fericiți datorită serotoninei, hormonul secretat în timpul activității fizice.
Și ca să nu ți se mai întâmple ca până acum, astăzi vreau să îți ofer soluții practice la cele mai întâlnite 3 greșeli de care ne lovim atunci când facem mișcare.
Cele mai mari 3 greșeli când vine vorba de mișcare
1. Începi în forță
Ți s-a întâmplat și ție să îți propui să slăbești și să te duci în fiecare zi la sală ca să scapi de kilogramele în plus într-un timp record? Cât timp te-a ținut entuziasmul? Nu-i așa că după o lună sau chiar mai puțin ai renunțat?
Ei bine, soluția nu este să îți epuizezi energia încă din prima săptămână. Asta nu face decât să îți confirme cât de greu este să faci mișcare. Singurul lucru care îți va rămâne în minte va fi efortul pe care l-ai depus, nicidecum beneficiile ulterioare.
Secretul este să începi și să crești nivelul progresiv, chiar dacă asta înseamnă doar 5 minute de mișcare în plus pe zi. Te sfătuiesc să nu îți împingi limitele rezistenței la maximum, ci să faci de fiecare dată un pic mai mult decât ai reușit precedenta dată.
2. Nu faci tipul de mișcare care îți place
În dorința ta de a slăbi cât mai rapid, de multe ori alegi mișcarea care arde cele mai multe calorii. Dar uneori, aceasta poate să fie mai mult o povară decât o plăcere. Ceea ce nu face altceva decât să te determine să renunți.
Gândește-te tu ce fel de persoană ești? Îți place să te exteriorizezi sau ești mai închisă în tine?
Dacă nu îți place să îți petreci timpul alături de mulți oameni, te sfătuiesc să alegi activități pe care să le poți face individual. De exemplu, ți s-ar potrivi să mergi pe bicicletă sau pe role, să joci tenis, să înoți sau să faci aerobic chiar la tine acasă. Dacă nimic din toate acestea nu te atrage, poți alege să urci sau să cobori scările de la birou sau de acasă cel puțin o dată pe zi. Sunt prea multe etaje? Începe cu unul singur!
Dacă însă adori compania oamenilor, atunci te sfătuiesc să alegi activități pe care să le poți face împreună cu aceștia. Poți să joci baschet sau volei, badminton sau tenis, să mergi în drumeții sau pur și simplu să te plimbi cu prietenii prin parc cu bicicleta, rolele sau trotineta.
3. Nu îți alegi echipamentul potrivit pentru tipul de mișcare care îți place
Ți s-a întâmplat și ție să alergi prin parc și să te trezești a doua zi că te dor îngrozitor articulațiile, așa că ți-ai zis că alergatul nu e pentru tine? Ce fel de încălțări ai folosit? Le-ai luat pe primele avute la îndemână sau te-ai informat înainte ce anume s-ar potrivi?
Dacă ai optat pentru prima variantă, vreau să-ți spun că este foarte posibil ca durerile să fi apărut din cauza tipului de încălțăminte ales.
Atunci când alergi pe ciment (și majoritatea parcurilor din București au alei din ciment) ai nevoie de încălțări speciale pentru a nu pune presiune inutilă pe genunchi. Mergi într-un magazin de articole sportive și caută la raftul de pantofi de alergare încălțările potrivite pentru ciment. Ai să vezi că lucrurile par mult mai ușoare cu echipamentul potrivit.
Pe tine ce te împiedică să faci mișcare?
Dacă încă nu ai găsit adevărata motivație pentru a începe sau a te ține de planul tău de mișcare, eu și echipa mea de la KiloStop suntem gata să te ajutăm să o descoperi și să faci primul pas către o viață sănătoasă.
Noi suntem acei medici care nu scriu doar diete pacienților, ci suntem prietenii lor și îi susținem întotdeauna. Îi ajutăm să treacă peste orice moment dificil din viața lor și să atingă cu succes greutatea pe care și-o doresc.
În cazul în care simți că ai nevoie să petreci mai mult timp alături de noi, te așteptăm în tabăra noastră.