Vreau să încep articolul de astăzi cu o urare de 1 iunie: La mulți ani tuturor copiilor și tuturor celor care încă se mai simt copii în interiorul lor!

Și ca să rămânem în ton cu această zi de sărbătoare pentru cei mici dar și pentru cei mari, astăzi vreau să îți atrag atenția asupra a 4 mari greșeli pe care le fac în general părinții cu alimentația copiilor.

1. Interzicerea dulciurilor

copiiUna dintre cele mai mari greșeli pe care le văd la mai toți părinții este aceea de a le interzice copiilor anumite alimente, mai ales dulciuri.

Este adevărat că nu este recomandat să le oferim copiilor dulciuri în exces, dar nici nu trebuie să le interzicem complet.

Dacă îi interzici ceva copilului tău, îl faci doar să-și dorească și mai mult acel lucru.

Soluția este să încerci să îi oferi copilului mai multe opțiuni sănătoase şi să îi explici de ce sunt nu sunt bune dulciurile şi în general zahărul în exces.

Te sfătuiesc să îi prepari copilului tău o prăjitură în casă, astfel încât să ai control asupra ingredientelor. Și ca să îl înveţi să mănânce sănătos, îți recomand să îi oferi un fruct lângă orice fel de dulce, soluție pe care o poți aplica și pentru tine.

Click aici să afli rețeta unui mousse de ciocolată delicios și dietetic!

Acest truc te va ajuta să împuști doi iepuri dintr-o dată: vei reduce cantitatea de dulciuri din alimentația copilului tău și îl vei ajuta să înțeleagă că și fructele pot fi un desert, nu numai prăjiturile, gogoşile şi ciocolata.

2. Alimente pentru copii vs alimente pentru adulți

copiiO altă greșeală pe care o văd la mulți părinți este aceea de a fi foarte atenți la alimentele pe care le oferă copilului, dar extrem de neglijenți cu propria alimentație. Copiii dobândesc preferințele alimentare în cadrul familiei și imită comportamentul alimentar al părinților.

De aceea, dacă vrei să schimbi ceva cu adevărat pentru copilul tău, trebuie să îi oferi modele, nu numai să îi ordoni să mănânce sau să evite un anumit aliment.

Recomandarea mea pentru tine este următoarea: mănâncă și tu ce vrei să mănânce copilul tău!

Singurul amendament este acela de a ține cont de faptul că stomacul unui copil este mult mai mic decât cel al unui adult și, ca atare, porțiile lui trebuie să fie mai mici.

3. Ceva dulce drept răsplată

copiiDe câte ori nu ai auzit expresia: „Dacă ești cuminte, primești ciocolată” sau „Dacă termini tot din farfurie primeşti desert”.

Legătura dintre ceva „dulce” şi recompensă se formează din primii ani de viaţă.

Din ziua în care se nasc, copiii asociază mâncarea cu dragostea, căldura, mângâierile şi atenţia mamei.

În copilărie, majoritatea copiilor sunt recompensaţi cu ceva „dulce” pentru fiecare reuşită mai mică sau mai mare ori pentru a depăşi mai uşor suferinţele fizice sau emoţionale. Toţi copiii primesc ceva dulce dacă sunt cuminţi, au performanţe şcolare sau lasă farfuria goală.

Asocierea puternică dintre a mânca dulciuri şi starea de bine devine treptat indestructibilă, iar copilul tău ajunge să creadă că dulciurile sunt un drept firesc la fiecare masă, în fiecare zi, ajungând, în cele mai multe cazuri, la supraalimentaţie.

Ce e de făcut? Poţi să îți laşi copilul să mănânce o porţie pe zi de „ceva dulce”, preferabil la micul-dejun sau ca parte a desertului de la masa de prânz ori pe post de gustare de după-amiază.

Îți recomand să încerci la desert fructe proaspete dulci sau fructe uscate precum stafidele, caisele sau smochinele.

Poți alege, de asemenea, iaurtul amestecat în casă cu fructe proaspete sau congelate sau cu gem făcut de casă. O altă variantă este un bol cald de orez cu lapte şi stafide sau o felie de pâine integrală unsă cu un strat subţire de unt şi miere, presărate cu puţină scorţişoară.

Alegerile sunt multiple și bune atât pentru copii, cât și pentru părinți.

4. Petrecerea la fast-food

copiiPetrecerea la fast-food este o modă aproape generalizată în rândul copiilor şi o capcană care formează viitori consumatori împătimiţi de fast-food, care vor asocia copilăria cu gustul meniurilor cu dublu hamburger sau cheeseburger.

Click aici să afli de ce nu este bună mâncarea de tip fast-food!

Este o nouă modă care se menţine de câţiva ani în tendinţele alimentare ale copiilor. Petrecerea aniversară la fast-food este accesibilă, mâncarea le place copiilor, iar distracţia este asigurată şi inclusă în preţ.

Nu ceda rugăminţilor copilului influenţat de anturaj, ci organizează-i o petrecere aniversară acasă, unde se poate juca așa cum vrea el, inclusiv cu mâncarea preparată de tine şi poate participa la alegerea meniului care va fi pus la dispoziția prietenilor săi.

O altă variantă ar fi alegerea unui restaurant fără mâncare fast-food, unde poţi comanda un meniu de petrecere cu grătar sau pește, salate de legume şi fructe, deserturi mai puţin concentrate şi multă distracţie pentru copii…

Click aici să afli și alte recomandări nutriționale pentru copii!

Nu uita nici să-ți încurajezi copilul să facă zilnic mișcare! Pe lângă o dezvoltare fizică armonioasă, mișcarea formează caractere puternice, un mod echilibrat şi autonom de gândire, încredere în propriile capacităţi, stimă de sine şi, nu în ultimă instanţă, o atitudine pozitivă în faţa provocărilor vieţii.

Click aici să vezi care sunt beneficiile mișcării atât pentru cei mici, cât și pentru cei mari!

Dar, indiferent ce îi place sau nu să mănânce, indiferent de greutatea pe care o are, spune-i copilului tău că îl iubeşti şi că vrei să îl ajuţi să fie fericit și sănătos. Şi fii alături de el prin exemplul personal, alege mâncare de calitate pentru tine, pentru că, vrei nu vrei, eşti un model pentru copilul tău!

Mulțumesc că ai ajuns până la finalul articolului. Părerea ta este importantă pentru mine, așa că lasă un comentariu sau adresează-mi o întrebare.