Bine te-am regăsit în această zi minunată, ziua în care continuăm seria Povești de succes spuse de medici KiloStop.

Colega mea, Dr. Alina Lăcătuș, revine astăzi cu o poveste despre o pacientă dragă ei, care a fost în stare să apeleze la soluții extreme până să vină la nutriționist!

„Mă bucur că pot să vă povestesc din nou despre o pacientă de-a mea și am să profit de ocazie ca să trag un semnal de alarmă asupra unui subiect foarte important: pastilele de slăbit.

Povestea este despre Oana, în vârstă de 30 de ani care avea aprox. 60 kg, la o înălțime de până în 1,60 m. Oana nu avea mult de slăbit, doar 7-8 kg și mai ținuse multe diete.

Când a venit la mine lua deja de câteva luni pastile de slăbit chinezești, din plante. Ce este atipic e că nu o deranja nimic. Nu avea probleme de la pastile. Poate era doar ușor obosită. Ce o deranja însă este că nu avea rezultate la slăbit, în condițiile în care mânca normal, în stilul ei obișnuit.

Pentru că la KiloStop noi nu folosim ceaiuri sau pastile de slăbit, am rugat-o să le întrerupă și am început treaba serios cu analize și jurnal alimentar. Numai că la analize i-au ieșit transaminazele foarte mari (crescute de aprox. 10 ori peste limita superioara), ceea ce înseamnă că avea o inflamatie a ficatului (hepatita). Transaminazele sunt de fapt  enzime care se eliberează din celula ficatului atunci când exista o suferinta a acestuia (un proces inflamator, distructiv).

Deci chiar dacă nu avea simptome legate de pastilele de slăbit, avea o afecțiune hepatică importanta, care putea deveni mult mai gravă pe termen lung, putandu-se complica cu insuficienta hepatica, hepatica cronica și chiar ciroza hepatica. Pastilele slăbit pot afecta și alte organe, nu numai ficatul, alte reactii adverse frecvente putand fi pancreatita acută (afectare severa a pancreasului), insuficienta renala acută (când rinichii nu mai funcționează) sau tulburari de ritm cardiac, toate acestea putand pune viața pacientului in pericol (inclusiv de moarte).

Întâi sănătatea, apoi slăbitul

Dar chiar și în aceste condiții Oana era hotărâtă să slăbească. I-am explicat însă că ficatul ei suferă foarte tare și prioritatea e să lămurim cauza și să o rezolvăm. După care ne putem apuca și de slăbit. Pentru că nu este în regulă să ții dietă de slăbit când ai o suferință acută severa, acesta fiind unul dintre motivele pentru care noi facem analize la început.

Din fericire a înțeles și a respectat întocmai dieta pe care i-am prescris-o. Chiar îmi trimitea jurnalul în fiecare seară pe mail.

Între timp am trimis-o la medicul gastroenterolog, care i-a făcut investigatiile necesare pentru a afla care este cauza afectarii hepatice pe care o avea. Concluzia a fost ca aceasta suferinta hepatica a fost cauzata de pastilele de slăbit. În urma acestor investigații Oana a primit hepatoprotectoare și am început cu o dietă echilibrată.  Vreau să vă spun că într-o lună de zile analizele ei au revenit la normal. M-am bucurat mult că s-a terminat cu bine, pentru că până la urmă avem o răspundere față de pacientul nostru și prioritară este sănătatea, abia apoi slăbitul. Țin minte ca eram la un training cu ai mei colegi când am primit mailul cu analizele nomalizate, și de bucurie le-am spus tuturor 🙂 Apoi mi-a ideea sa scriu acest articol pentru conștientizarea acestui pericol.

După normalizarea analizelor, ne-am apucat de o dietă mai strictă prin care a slăbit 5 Kg, apoi am continuat cu o dieta mai flexibila pentru că urma să plece într-o vacanță mai lungă. Nu e un rezultat spectaculos, dar pentru greutatea ei este ok.

Așadar, de ce am ales să vă spun această poveste? Pentru că vreau să trag un semnal de alarmă în privința acestor pastile de slăbit.

Pericolul ascuns al medicamentelor de slăbit

Există câteva medicamente de slăbit aprobate inclusiv în Europa. Dar trebuie să subliniez că acestea vin întotdeauna în completarea stilului de viață alături de dietă și mișcare și doar dacă persoana respectivă este într-o stare de obezitate morbidă și chiar nu poate slăbi altfel. Este un fel de ultimă șansă, la care se poate apela înainte de chirurgie bariatrică.

Mai mult, medicamentele de slăbit se dau doar pentru un timp limitat, cu prescripție de la medicul diabetolog sau endocrinolog, care te monitorizează pe parcurs. Adică în mod cert nu sunt de luat pentru tot restul vieții. Problema greutății trebuie gestionată tot prin dietă și mișcare, în esenta. Pentru că efectul pastilelor este doar atât timp cât le iei, dar dacă ulterior revii la obiceiuri alimentare care te-au îngrășat, nu ai rezolvat nimic.

Exista o clasa de medicamente care actioneaza la nivelul la nivel sistemului nervos central, inducând senzația de sațietate mai devreme, ceea ce duce la un aport caloric mai scăzut. Reactiile adverse pe care le pot da sunt dureri de cap, insomnie, constipatie, dar și evenimente cardiovasculare.

O alta clasa de medicamente de slăbit actioneaza prin inhibarea absorbției grăsimilor la nivel intestinal, ceea ce reduce numărul de calorii absorbite. Dar pe de altă parte împiedică absorbția vitaminelor liposolubile și a grăsimilor bune. Tot o consecință a lor este steatorea. Adică grăsime multă în scaun, care te balonează și îți dă tulburări de tranzit.

Prin urmare, toate aceste pastile vin din start cu niște neajunsuri și de aceea trebuie luate doar la recomandarea medicului, în doza controlata si un timp limitat.

Nu tot ce e natural e și sănătos

Pastilele pe bază de plante intră la categoria „supliment alimentar” și nu se supun normelor la care se supun medicamentele obișnuite. Așa că nu se știe ce efecte adverse pot avea.

De asemenea, merita știut ca în urma unor controale efectuate în SUA pe continutul suplimentelor alimentare, s-au identificat în compozitia unor pastile de slăbit și substanțe active similare unor medicamente de slăbit retrase de pe piața (cum este sibutramina), din cauza reactiilor adverse, ceea ce este o problemă foarte grava.

În urma administrarii lor pot apărea tot felul de reacții adverse: oboseală, iritabilitate, dureri de cap, palpitatii, lipotimii, stare de greață, vărsături. Unele au în continut laxative, care accelerează tranzitul, deci duc la malabsorbție în timp. Altele sunt diuretice, deci te deshidratează. Toate acestea sunt lucruri care duc la o falsă slăbire: golești conținutul intestinal, te deshidratezi, dar grăsimea e tot acolo. Ceea ce înseamnă că nu acționezi pe ce trebuie. În plus, faci și niște carențe de vitamine, deci ajungi la malnutriție.

În incheiere, vreau să spun că am cunoscut mulți oameni care de-a lungul timpului au luat pastile de slăbit, inclusiv pe cele cu sibutramină, când erau permise, sub îndrumarea medicului. Dar nici măcar unul nu a zis că s-a simțit bine pe durata administrarii lor. Pentru fiecare dintre ei a fost o experiență negativă de nerepetat. Și asta spune totul!”*

*Rezultatele variază de la persoană la persoană. Fiecare pacient poate să slăbească mai mult sau mai puţin în funcţie de vârstă, sex, stare de sănătate şi determinarea acestuia. Noi îţi promitem că vom face tot ce putem pentru a te ajuta să slăbeşti sănătos şi cu plăcere!