Poate că și tu ai văzut în jurul tău persoane cărora parcă le iese totul. Vor să slăbească? Pocnesc din degete și se întâmplă. Vor să câștige mai mulți bani? Nici nu trece anul și și-au și îndeplinit obiectivul. Vor o promovare? Tocmai atunci se ivește postul potrivit pentru ele.
Să fie norocul sau altceva? Devreme ce îți vorbesc despre asta probabil că ai ghicit că nu este vorba despre noroc.
Secretul este MODUL ÎN CARE ÎȘI STABILESC OBIECTIVELE – primul pas pe care îl are de făcut oricine vrea să înceapă un proces de slăbit. Și cum ți-am promis că te voi învăța tot ce știu ca și tu să reușești în ceea ce-ți propui să faci, astăzi vreau să-ți dezvălui un model care să te ajute să-ți stabilești inteligent obiectivele.
Ce este obiectivul S.M.A.R.T.
Modul în care ne stabilim obiectivele ne ajută sau ne încurcă în a ajunge acolo unde ne dorim. Poate de aceea ți s-a întâmplat să te pierzi la jumătatea drumului sau să crezi că ceea ce ți-ai propus nu e pentru tine.
Dar îți promit că de astăzi lucrurile vor sta diferit. Pentru că vreau să te învăț pas cu pas modalitatea SMART de a-ți stabili obiectivele.
Ce înseamnă un obiectiv SMART?
Specific, Măsurabil, Accesibil, Relevant, cu Termen limită.
Hai să le luăm pe rând.
1. Ce înseamnă un obiectiv SPECIFIC
Un obiectiv specific este precis, clar, bine definit, astfel încât îl poate înțelege toată lumea. De ce este necesar să fie astfel? Pentru că altfel nu vei fi capabil să-ți concentrezi eforturile sau nu te vei simți suficient de motivat să îl atingi.
Să luăm un exemplu. Un obiectiv general este: vreau să slăbesc. Ca să-l faci specific, pune-ți următoarele întrebări:
- Câte kilograme vreau să slăbesc cu exactitate?
- Câte kilograme voi avea după ce voi slăbi?
Astfel, un obiectiv formulat SPECIFIC este : Vreau să slăbesc în total 15 kilograme, adică să ajung la 65 de kilograme.
2. Ce înseamnă un obiectiv MĂSURABIL
Este important ca obiectivul tău să fie unul măsurabil, astfel încât să îți poți urmări progresul și să rămâi motivat. Atunci când îți urmărești progresul te poți bucura de fiecare victorie intermediară și poți să-ţi ajustezi mult mai ușor planul din mers, orice s-ar întâmpla pe drum, pentru a ajunge cu succes la ţinta pe care ţi-ai propus-o.
Așa că stabilește-ți criterii concrete pentru a-ți măsura progresul. Dacă mergem pe același exemplu al slăbitului, pune-ți următoarele întrebări:
- Cum ştiu că mă aflu pe drumul cel bun?
- Cum îmi voi monitoriza progresul?
Exemplu : Îmi propun să slăbesc în medie câte un kilogram pe săptămână, astfel încât în fiecare lună să încap în haine cu câte o măsură mai mică. Mă voi cântări aşadar în fiecare săptămână şi mă voi proba cu hainele vechi care nu îmi mai vin să văd cum încap în ele.
3. Ce înseamnă obiectiv ACCESIBIL
Un obiectiv accesibil înseamnă înainte de toate un obiectiv realist, care poate fi atins. Ce înseamnă asta? Că îți pune la încercare abilitățile, dar rămâne posibil de atins. Cu alte cuvinte, să fie suficient de motivant astfel încât să îl priveşti ca pe o provocare, dar să nu fie extrem de dificil, pentru a nu te demotiva dinainte chiar de a începe. Să-ți spui: vreau să slăbesc 30 kilograme în două luni că să ajung la greutatea de la 18 ani nu este un obiectiv realist, ești de acord cu mine?
Așa că stabilește-ți pașii cu atenție și revizuiește obiectivul, dacă este cazul, pentru a-l face accesibil. Dacă obiectivul tău este să slăbești, pune-ți următoarele întrebări:
- Care este o greutate realistă pe care pot să o ating?
- Cât de mult depinde de mine să slăbesc?
- Este momentul potrivit pentru mine acum să slăbesc?
4. Ce înseamnă un obiectiv RELEVANT
Asigură-te că obiectivul propus este suficient de important pentru tine, că nu este doar o dorinţă oarecare, ceva ce ţi-ai dori în principiu să se întâmple, ci este o nevoie importantă în viaţa ta, chiar o prioritate.
Dacă vrei să îţi dai seama cu adevărat de ce şi mai ales cât de important este pentru tine să slăbești, adresează-ți următoarele întrebări:
- De ce vreau să slăbesc?
- De ce este important să slăbesc?
- Cât de mult îmi doresc să slăbesc pentru mine?
- Cât de mult îmi doresc să slăbesc pentru cei din jur?
- Cât de necesar este să slăbesc?
- De ce este important să slăbesc acum?
5. Ce înseamnă obiectiv cu TERMEN limită
Fiecare obiectiv are nevoie de un reper în timp. Așa că stabilește-ți un termen limită pentru atingerea obiectivului. În acest fel te vei asigura că sarcinile de zi cu zi nu te vor sustrage de la obiectivul tău pe termen lung.
Dacă vrei să slăbești, răspunde-ți la următoarele întrebări:
- În cât timp o să slăbesc kilogramele propuse?
- Când voi începe mai exact?
- La ce dată mai exact voi cântări greutatea dorită?
Dacă ai răspuns la toate aceste întrebări, felicitări! Acum ai un obiectiv SMART și știi ce ai de făcut pentru a-l îndeplini.
Cum să ajungi la cea mai bună formă a obiectivului tău S.M.A.R.T.
Dacă însă ai dificultăți în a-i da o formă, fă acest exercițiu împreună cu un prieten. Întotdeauna o privire din exterior te va ajuta să îți clarifici anumite lucruri.
La fel am făcut și noi la KiloStop Total Transformation Retreat. Ne-am conturat fiecare obiectivul individual, după care am lucrat în perechi. Mulți dintre noi au avut dificultăți într-o primă fază în a-și stabili un obiectiv SMART. Dar întrebările celorlalți, sfaturile şi sugestiile lor ne-au ajutat să ajungem la cea mai bună formă a obiectivului nostru.
Și acesta nu este singurul lucru cu care participanții au plecat de la mine în această tabără. Am făcut numeroase exerciții ca să aflăm în ce stadiu al schimbării ne aflăm, ca să știm cum să abordăm lucrurile. Ne-am făcut propria roată a vieții și am văzut pe ce planuri avem de lucru pentru ca ea să se învârtă armonios.
Am învățat ce, cât, cum și când să mâncăm. Am învățat cum ne afectează stresul și de ce este important să ne relaxăm. Și, cel mai important, de ce avem nevoie de organizare și cum ne ajută ea.
A fost un proces intensiv de învățare, de schimbare, de transformare. Poate nu una radicală, dar în mod cert una care ne-a apropiat de acea persoană care ne dorim să fim.
A fost un timp dedicat nouă, în care ne-am pus întrebări și am găsit răspunsuri.
Click aici să afli cum au decurs zilele mele la KiloStop Total Transformation Retreat:
De cele mai multe ori ne îngropăm în rutina zilnică – serviciu, casă, familie. Ne trăim viețile relativ monoton, şi cu fiecare zi care trece suntem mai nemulțumiți. Continuăm să trăim pe același principiu: oricum m-am obișnuit cu suferința, cu frustrarea, cu nedreptatea. Probabil că nici nu merit mai mult.
Să fie oare adevărat? Nici pe departe! Pentru că dacă ai ajuns să-ți pui aceste întrebări cu siguranță schimbarea deja a început să se petreacă în tine. Așa că profită de acest moment și fă ceva pentru tine acum!
Dacă îți dorești să slăbești și să înveți să mănânci sănătos, te aștept alături de colegii mei în clinicile KiloStop. Aici nu vei primi doar o dietă. Aici, medicul va fi prietenul tău și te va însoți până când vei reuși.