După mai multe zile răcoroase, în sfârșit simțim că se apropie vara. Și vara vine întotdeauna cu fructe și legume proaspete, pline de nutrienți. Dar tu știi cum este cel mai bine să le păstrezi pentru ca acestea să nu-și piardă nutrienții?
Astăzi vin în întâmpinarea ta cu câteva sfaturi care să te ajute să menții fructele și legumele proaspete și pline de nutrienți cât mai mult timp.
În primul și-n primul rând este important să știi că e bine să speli fructele și legumele doar înainte de a le consuma sau prepara, dar nu înainte de a le depozita! Spală legumele și fructele doar în momentul în care vrei să le consumi, altfel se vor strica foarte repede!
Ce legume păstrăm la frigider și ce nu
Majoritatea legumelor se păstrează cel mai bine în condiții răcoroase și umede, adică în lada specială a frigiderului. Aici merită să păstrezi castraveții, morcovii, țelina, salata verde, ardeii, spanacul, ciupercile.
Legumele ce conțin apă multă (praz, castraveți) și fructele se țin separat în lada frigiderului, în pungi de hârtie. Cele care își continuă coacerea, precum bananele, kiwi, avocado – se țin în punga cu mere sau banane. Acestea din urmă pot fi ținute și într-o cameră răcoroasă.
Există însă și legume care nu trebuie ținute la frigider, deși o facem cu toții frecvent. Este vorba de dovlecei și roșii, care își pierd textura și aroma dacă sunt ținute la frigider.
Click aici și află cum să mănânci mai multe legume!
De asemenea, usturoiul, ceapa și cartofii au nevoie de spații întunecoase și răcoroase pentru depozitare în condiţii optime, nu se țin la frigider! Cartofii se păstrează mai bine în cămară, în ambalaje care îi lasă să respire (hârtie, pânză etc.). Nu țineți în același loc ceapa și cartofii, aceștia din urma se vor strica mai repede!
Dacă nu ai consumat toate legumele pe care le-ai tăiat, poți să le păstrezi până cel târziu a doua zi în frigider ambalate în pungi de plastic, altfel își pierd cea mai mare parte din vitamine și minerale. Rădăcinoasele pot fi ținute în saci din materiale textile într-o cameră răcoroasă, ferită de lumină. Morcovii se pot păstra cel mai bine într-o lădiță cu nisip.
Click aici și vezi cum să gătești legumele pentru a le păstra vitaminele și mineralele!
Pentru a păstra legumele mai multe luni, acestea se pot congela imediat după culegere sau cumpărare. Avantajul major al congelării este că tinde să păstreze mai multe substanţe hrănitoare decât toate celelalte procedee de conservare. Păstrează legumele în congelator în pungi de plastic etichetate cu conținutul.
Verdețurile proaspete se țin în afara frigiderului, precum florile într-o vază. În frigider se strică repede și prind mirosurile altor alimente. Nu îndepărta codițele și frunzele pentru că legumele și fructele se vor ofili.
Ce fructe păstrăm la frigider și ce nu
Cât despre fructe, păstrarea lor la frigider oprește coacerea. Dacă ai cumpărat fructe care nu sunt complet coapte, în niciun caz nu le pune la frigider. Lasă-le la temperatura camerei!
Dacă ai fructe coapte și vrei să le menții proaspete, poți pune merele, perele, piersicile, căpșunele, zmeura, murele și rodiile la frigider, dar fructele exotice (tropicale) – banane, avocado, ananas, mango, papaya – trebuie păstrate la temperatura camerei sau mâncate cât de repede.
Click aici și află cum să mănânci fructe la dietă!
Citricele sunt de asemenea o categorie aparte de fructe care nu trebuie păstrate la frigider, deoarece absorb foarte rapid mirosurile neplăcute. Ele se depozitează cel mai bine în locuri uscate și răcoroase (în cămară, beci sau boxă).
Acest articol l-am scris pentru site-ul doc.ro al Oanei Cuzino. Click aici să citești articolul pe site!
Spor la slăbit și nu uita: mănâncă inteligent și cu plăcere!