fructele de toamnă

Zilele căpşunilor şi caiselor dulci, ale salatelor crocante şi roşiilor suculente au trecut… Să nu ai regrete, toamna cea bogată vine cu înlocuitori delicioşi, care te ajută să-ţi păstrezi obiceiurile alimentare sănătoase şi chiar să slăbeşti.

Toamna este sezonul verdelui intens, al galbenului închis și al portocaliului strălucitor, iar aceste culori înseamnă fructe bogate în fitonutrienţi ce luptă contra bolilor. Cu cât sunt mai colorate, cu atât mai multe beneficii îţi aduc. Așa că astăzi îți prezint cele mai sănătoase fructe de toamnă, pe care să le introduci zilnic în dieta ta fără să te îngrași.

Dovleac (26 calorii/100 g)

Nici măcar nu trebuie să-ţi placă faimosul Halloween, căci dovlecii sunt mult mai buni decât pe post de decoraţii înspăimântătoare. Culoarea portocalie şi strălucitoare a dovleacului este un indiciu clar că este bogat într-un important antioxidant, betacaroten, precum și în vitamina C şi acid folic. Betacarotenul reduce riscul de a dezvolta anumite tipuri de cancer şi te protejează împotriva bolilor de inimă. Poţi consuma dovleac copt sub formă de piure sau supă cremă, dar şi ca desert uşor de preparat.

Click aici și descoperă o rețetă delicioasă de dovleac copt cu miere și nucă!

Chiar și semințele sunt pline de nutrienţi, fiind pe locul 2 după semințele de cânepă la conținutul de proteine, dar și o sursă bună de zinc și acizi grași Omega-3, care reduc riscul bolilor de inimă. Atenţie însă la cantitate! Un căuş de seminţe de dovleac (aproximativ 20 g) înseamnă 100 Calorii! Mănâncă-le crude pentru a le păstra grăsimile de calitate. Le poţi amesteca în cerealele de dimineaţă sau le poţi consuma ca gustare de după amiază.

Click aici și află topul celor mai sănătoase semințe!

Poţi consuma dovleacul copt pe post de o gustare delicioasă de dimineaţă sau pe post de desert după masa de prânz, iar supa crema de dovleac o poţi mânca fără probleme la cină cu câteva seminţe presărate, în loc de crutoane.

Castane (97 Calorii/100 g)

Deși sunt dulci, au un indice glicemic mic, sunt aromate şi pline de beneficii nutriţionale. Sunt bogate în fibre, minerale şi vitamine, ajută la scăderea colesterolului rău şi la îmbunătăţirea circulaţiei, fiind recomandate în cazul varicelor şi tromboflebitelor.

Cea mai simplă şi dietetică reţetă este cea de castane coapte 20 de minute în cuptor, după ce le-ai umezit și crestat coaja. Consistenţa cremoasă a castanelor coapte poate fi adăugată la supe şi umpluturi, dar poate deveni şi desert delicios dacă este mixată cu cacao, nuci caju şi îndulcitor natural de Stevia. Dacă ai o dietă mai strictă, ele pot deveni un delicios piure pentru masa de prânz, preparat la fel ca cel de cartofi, dar mult mai nutritiv!

Castanele mai pot fi şi măcinate şi adăugate la cerealele de la micul dejun sau în smoothie-uri.

Mere (52 Calorii/100 g)

Cum îţi spuneam şi cu alte ocazii, mărul zilnic ce poate ţine doctorul departe nu este un mit. Merele conţin flavonoide, unii dintre cei mai puternici antioxidanţi cunoscuţi, care scade riscul de boli cardiace, atac de cord şi mai multe tipuri de cancer.

Orice soi ai alege, le poţi consuma ca atare la gustare sau ca desert. Le poţi adăuga feliate sau rase la cereale, dar le poţi integra în salate şi deserturi delicioase. Mărul copt cu scorţioară este un desert clasic, hipocaloric şi excelent pentru o după-amiază răcoroasă şi aromată de toamnă.

Click aici și descoperă o rețetă de măr copt la doar 100 de Calorii porția!

Gutui (57 Calorii/100 g)

Au un conţinut bogat în săruri de potasiu şi magneziu care reglează presiunea vasculară, iar pectina din compoziţie întreţine sănătatea mucoasei digestive. Mai mult, antioxidanţii din gutui (vitamina C) sunt un real inamic pentru radicalii liberi, reducând astfel riscul de cancer. Mâncate dimineaţa, pe stomacul gol, întăresc gingiile şi ajută la remineralizarea dinţilor în timp ce elimină toxinele din organism şi te scapă de oboseală. Indiferent cum le consumi – crude, coapte, uscate sau fierte – gutuile îşi păstrează calităţile. Dacă nu-ţi plac crude, fierbe-le circa 30 minute şi fă-le piure.

Pere (58 Calorii/100 g)

Sunt un aliment bogat în fibre solubile (o pară medie oferă 4 g de fibre). Sunt dulci, zemoase şi parfumate şi se pot consuma ca atare la gustare, ca desert sau în salate, dar pot fi parte integrantă din smoothie-uri sau piureuri.

Struguri (69 Calorii/100 g)

În general, strugurii, perele şi prunele sunt ocolite de mulți dintre cei care țin dietă, ceea ce nu este o idee foarte bună. Trebuie să afli mai degrabă în ce cantitate le poţi mânca, pentru a beneficia de pachetele de nutrienţi de calitate pe car ele conțin.

Strugurii au conţinut ridicat de apă şi sunt buni pentru hidratare. Dacă ştii că 100 g de struguri au aproximativ 70 calorii, asta înseamnă că poţi mânca fără grijă o gustare de 150 g (adică 105 Calorii). Dar atenţie – mănâncă-i în prima parte a zilei, dacă vrei să slăbeşti.

Click aici și află cum să consumi fructele la dietă!

Toamna rămâne regina incontestabilă a legumelor şi fructelor deliciose, care-ţi poţi îmbogăţi dieta în nutrienţi ce te întineresc şi te ajută să slăbeşti. Adaugă zilnic cât mai multe legume de toamnă la dieta ta, fie crude, gătite la abur sau coapte şi consumă fructele în smoothie-uri, salate (chiar combinate cu legume) sau deserturi. Efectele asupra siluetei şi stării de bine vor fi spectaculoase!

Spor la slăbit și nu uita: mănâncă inteligent și cu plăcere!