Și tu te dai în vânt după chiftele şi şniţele? Și tu simți că o mâncare nu are gust fără un rântaș ca la mama acasă? Ei bine, află că și mie îmi plac mâncărurile românești. Ce ne facem însă, pentru că acestea nu numai că sunt nocive pentru sănătate, dar mai şi îngraşă foarte tare?
Eu am descoperit secretul cum să le prepar ca să nu mă îngraș şi nici să nu mă îmbolnăvesc din cauza lor, iar astăzi vreau să ți-l dezvălui și ție pentru că îmi doresc ca şi tu să slăbești fără să simți că ții dietă.
Cum să prepari chiftele gustoase cu puține calorii
Chiftelele sunt un fel de mâncare preferat de mulți români. Sunt pufoase şi crocante în acelaşi timp, delicioase nu mai vorbim, dar au un mare păcat: înghit foarte mult ulei în timpul prăjirii. Ca să te convingi, fă și tu următorul test: prăjește o tigaie de chiftele așa cum o faci în mod obișnuit. Dar măsoară cantitatea de ulei pe care o pui la început și fă același lucru după ce ai terminat prăjirea.
Lasă-mă să ghicesc ce ai obținut! Să zicem că ai 10 chiftele într-o tigaie, pe care le prăjești în 100 ml de ulei. După prăjire, mai rămâi cu aproximativ 10 ml de ulei. Corect? Hai să vedem ce înseamnă asta în calorii.
90 ml ulei consumat x aproximativ 9 Calorii /ml = 810 Calorii în plus faţă de caloriile din carne.
Asta înseamnă că o chiftea este după prăjire cu aproape 100 de calorii în plus mai scumpă caloric decât înainte de gătire, iar 100 de Calorii într-o dietă de slăbire, dă-mi voie să-ţi spun că înseamnă o avere :). Ca să nu mai vorbim de faptul că nimeni nu se rezumă doar la o chiftea 🙂 pe porţie.
Prin prăjire, alimentele îşi dublează conţinutul caloric, ceea ce nu este deloc de dorit, mai ales atunci când avem nevoie să slăbim, dar nici când vrem să ne menţinem supli şi sănătoşi.
O alternativă mult mai sănătoasă și dietetică la chiftelele prăjite este prepararea lor la cuptor, din carne tocată slabă (alege la măcelărie carnea macră, de exemplu pulpa de porc sau de vită slabă, pe care o poţi combina cu piept de pui ori curcan sau pulpe fără piele).
Ca să nu iasă tari sau sfărâmicioase şi fără gust, încearcă să amesteci carnea, pe lângă ou şi condimente, cu legume rase: dovlecei, ciuperci sau morcovi. Aceste legume le vor conferi frăgezime şi un gust aparte. De asemenea, poți omogeniza amestecul cu apă şi o linguriță de bicarbonat stins. Prepară-le la cuptor, pe hârtie de copt. Te asigur că vor ieşi delicioase şi toţi ai tăi de-acasă se vor bate pe ele!
Cum să faci un rântaș dietetic
Rântaș dietetic? Se poate așa ceva? Bineînțeles! Dacă alegi să adaugi apă.
Mai exact, înăbușă ceapa într-o lingură de ulei și puțină apă. Pentru un plus de savoare îi poți adăuga mirodenii care mai de care mai aromate, după gust!
Ai grijă, de asemenea, să respecți proporția de 1 lingură de ulei la 1 kilogram de legume dacă vrei să slăbești și 2 linguri de ulei la 1 kilogram de legume dacă ești la menținere.
Cum să prepari șnițele sănătoase
Așa cum știi și tu, pane-urile sunt un dușman de temut al siluetei. Pe lângă amestecul de ou și făină care prăjite eliberază o mulţime de substanţe nocive aşa cum am vorbit în articolul de luni, prăjirea în ulei transformă un simplu șnițel, de exemplu, într-o bombă calorică.
Ce te faci însă dacă ești un împătimit al pane-urilor și nu vrei să renunți la ele nici în ruptul capului, chiar dacă ești la dietă? Există o soluție și pentru tine: șnițelele preparate la cuptor. Înlocuiește făina cu pesmetul și pune-le la cuptor pe o foaie de copt.
Dacă mănânci în oraș, te sfătuiesc însă să îndepărtezi pane-ul și să mănânci doar conținutul dinăuntrul său. Chiar dacă a fost prăjit în ulei, conținutul din interior nu se îmbibă, așa că îl poți consuma fără griji, alături de o salată generoasă care să-ţi ţină bine de foame.
Alege să-ţi cheltuieşti bugetul de calorii de la masa de prânz pe un desert, decât să îl dai pe ulei şi făină prăjite!
Cum să faci cartofi … prăjiți
Luni îți spuneam să eviți cartofii prăjiți deoarece îți pun în pericol nu numai sănătatea, ci și silueta.
Și totuși, din când în când poți să mănânci o porție de cartofi prăjiți la masa de prânz … dar preparaţi la cuptor.
Cum faci asta? Taie cartofii în felii foarte subțiri, cu ajutorul unei răzătoare mandolină sau al unui peeler. Ține-i 10-15 minute în apă rece, după care scoate-i și usucă-i foarte bine cu un prosop curat. Pune-i într-o tavă pe o foaie de copt și adaugă 4-5 pufuri de ulei, sare şi condimente aromate (mie de exemplu îmi place să-i asezonez cu cimbru, măghiran, oregano şi tarhon). Introdu-i apoi la cuptor.
Rezultatul? Niște delicioase chipsuri de cartofi dietetice și sănătoase. Ai grijă însă să îi consumi la ora potrivită. Dacă nu știi care este aceasta, citește și Mâncăm sau nu după ora 18.00?
Cum să gătești corect carnea
Carnea prăjită nu este o soluție nici dacă vrei să slăbești, nici pentru o viață sănătoasă.
Mai multe despre acest subiect poți citi pe blogul colegului meu, Dr. Cristian Panaite: Cea mai mare greșeală pe care o faci când gătești carnea.
Nu știi cum o poți prepara altfel? Hai să vedem ce alternative ai. Poți să o prepari în folie, la cuptor. Alege o bucată de carne slabă, condimenteaz-o bine, pune-o într-o tavă și acoper-o cu folie de aluminiu. Introdu apoi tava la cuptor. Dacă te ferești de folia de aluminiu, poți opta pentru pungile termorezistente. Le găsești la set în orice supermarket.
Ai grijă să gătești carnea separat de legume, altfel legumele vor absorbi toată grăsimea din carne.
O altă modalitate de a găti carnea este la grătar. Poți să folosești fie o tigaie grill, fie grill-ul cuptorului. Scoate-o din timp de la frigider, pentru ca fibra să nu se contracte din cauza diferenței de temperatură dintre carne și tigaie sau cuptor și nu o întoarce prea des în timpul preparării. Las-o să se facă întâi pe o parte, apoi întoarce-o. După ce s-a gătit, las-o câteva minute să se odihnească. Vei obține astfel o carne fragedă și suculentă, de o să te lingi pe degete.