Te-ai săturat să tot auzi cât de important este să slăbești sănătos?

Crezi că e doar un clișeu și că dacă ajungi la un indice de masă corporală normal totul este cum nu se poate mai bine?

Hai să-ți spun o întâmplare!

În această vară am scris un articol despre cum a reușit Francesca, pacienta colegei mele dr. Mihaela Matei, să slăbească 27 de kilograme. Îți spuneam atunci că m-a impresionat sincer bucuria Francescăi când mi-a povestit cum și-a cumpărat prima pereche de blugi.

Click aici și citește povestea Francescăi!

După ce am scris acest articol, am primit următorul comentariu, pentru care îi mulțumesc încă o dată cititoarei mele:

„Felicitări Francesca! Mult succes în continuare. În poveste sunt însă informații un pic exagerate: spune că a slăbit 27 de kg, deci acum are în jur de 100 și că poartă 42 la blugi, ceea ce e imposibil. La 100 kg porți cam 46-48 (din păcate am avut și eu 100 kg și știu).”

Pentru că mă preocupă acuratețea informațiilor pe care ți le ofer și pentru că Francesca nu era pacienta mea, am sunat-o să o întreb dacă nu cumva, din neatenție, a încurcat măsurile. Mi-a confirmat însă că totul este așa cum mi-a relatat prima dată, cu un mic amendament și anume că magazinul de la care își cumpără blugi nu este unul cu măsuri europene. Dar chiar și așa, tot este greu de crezut, iar cititoarea noastră avea toate motivele să fie uimită.

Chiar și pacienților mei li se întâmplă să rămână uimiți de rezultatele pe care le obțin. Mulți dintre ei își propun să ajungă la o anumită greutate la care spun ei că s-au simțit cel mai bine de-a lungul vieții. Să zicem, de exemplu, 60 de kilograme. Când ajung însă pe la 65 de kilograme îmi spun că nu le vine să creadă că intră fără probleme în hainele pe care le îmbrăcau atunci când aveau cu 5 kilograme în minus. Cum este posibil așa ceva?

Ce înseamnă să slăbești sănătos

Ca și în cazul Francescăi, răspunsul nu stă în numărul de kilograme totale, ci în kilogramele de grăsime slăbite. Francesca slăbise 32,5 kilograme de grăsime, adică mai mult decât numărul de kilograme totale. Nu este o glumă și nici o greșeală. Și tocmai despre asta vreau să-ți vorbesc astăzi.

Spre deosebire de mușchi, grăsimea ocupă volum. Așadar, un corp tonifiat poate să fie mai greu decât un corp „pufos”, dar să încapă în mărimi mai mici.

Slăbitul sănătos înseamnă slăbitul din grăsime. Asta pentru că grăsimea este cea care îți pune în pericol sănătatea. Cu cât kilogramele de grăsime în plus sunt mai multe, cu atât pericolele pentru sănătate sunt mai mari. Depozitele de grăsime înseamnă risc crescut de boli cardiace, tensiune arterială, atacuri cerebrale sau de cord, cancer și diabet.

Bine, bine, vei spune, dar de unde știu eu că slăbesc din grăsime?

Cum îți calculezi IMC-ul

Cea mai răspândită metodă de a evalua greutatea unei persoane este determinarea indicelui de masă corporală (IMC). Îţi poţi determina IMC-ul împărţind numărul de kilograme la pătratul înălţimii. Sau, ca să-ți fie și mai ușor, calculează-l aici:

Ți-ai calculat IMC-ul? Verifică acum ce ai obținut:

Așa cum poți vedea, acest indice împarte persoanele în subponderale (la IMC < 18.5 kg/m2), normoponderale (IMC între 18.5 – 24.9 kg/m2), supraponderale (IMC de 25 – 29.9 kg/m2), obeze de gradul I (la IMC între 30 – 34.9 kg/m2), obeze de gradul II (la IMC între 35 – 39.9 kg/m2) sau cu obezitate morbidă (la IMC de peste 40 kg/m2).

Circumferința taliei

De ce nu este însă IMC-ul un bun indicator?

De exemplu, persoanele care sunt sedentare ar putea avea o greutate normală din punct de vedere al IMC-ului, dar să aibă prea multă grăsime corporală şi prea puțină masă musculară. Pe de altă parte, luptătorii de categorie grea şi culturiştii au IMC-uri uriaşe, pentru că au multă masă musculară.

Așadar, IMC-ul nu este un bun indicator al grăsimii corporale, deoarece nu oferă informaţii despre cantitatea de grăsime (adesea subestimată) din organism şi nici unde este ea acumulată.

Din 10 persoane cu acelaşi IMC, cea mai predispusă riscului de îmbolnăvire (cu precădere de diabet şi boli cardiovasculare) şi deces prematur este cea cu şolduri mici, picioare subţiri, dar cu burta mare.

Distribuţia grăsimii preponderent în jurul mijlocului sufocă organele interne şi creşte exponenţial riscul de infertilitate, de boli cronice de orice fel şi moarte prematură.

Normal este ca talia să fie mai mică decât jumătatea înălţimii.

Spre exemplu, la o înălţime de 1,60 m, mijlocul trebuie să fie sub 80 cm. O circumferinţă a taliei de peste 80 cm la femei şi peste 94 cm la bărbaţi se traduce în nivele crescute de grăsime corporală localizată central, adică obezitate abdominală, care înseamnă risc crescut de boli cardiovasculare (infarct miocardic, accident vascular cerebral), diabet zaharat, cancere, etc.

Măsoară-ți și tu circumferința taliei cu ajutorul unui centimetru. Ce ai obținut?

Cum știi că slăbești din grăsime

cantarDacă însă vrei o analiză a compoziției corporale completă, cea mai bună soluție este un cântar special.

Corpul uman este alcătuit dintr-o multitudine de ţesuturi, dar cele care pot fi influenţate prin dietă sunt muşchii, apa şi grăsimea. Un cântar obişnuit arată greutatea totală a corpului, însă nu poate să arate care este procentul de grăsime pierdut. Poţi verifica acest lucru cu un cântar special care face analiza compoziţiei corporale şi care îţi va spune exact din ce ai slăbit.

Analiza compoziției corporale se realizează profesional, utilizând o tehnologie modernă denumită bioimpedanță, care furnizează informații precise cu privire la compoziția ta corporală (mușchi, apă, grăsime, oase).

Bioimpedanța constă, de fapt, în trimiterea unui curent de intensitate foarte mică, pe care nu îl simți, prin corpul tău, prin intermediul unor electrozi speciali de contact la mâini și picioare. Informațiile sunt ulterior înregistrate într-un calculator, care va genera o fișă de cântar în baza datelor primite.

Dacă nu ai la îndemână sau la dispoziţie un analizor corporal cu bioimpedanţă, te poţi ajuta de clasicul centimetru.

Fiecare centimetru de grăsime pierdut poate însemna până la 1 kilogram de grăsime slăbită.

Nu te lăsa sedus(ă) de numărul mare (sau mai mic) al kilogramelor slăbite, căci este mai important să slăbeşti câte puţin şi de unde contează (adică din grăsime) decât să te bucuri că ai slăbit mult pe cântar, dar să nu se cunoască la centimetri.

De fapt, asta este o situație cu care mă confrunt în cabinet în fiecare zi. Sunt multe persoane care se demotivează pentru că, deşi hainele sunt mult mai largi decât la ultima cântărire, acul ori cifra de pe cântar se încăpăţânează să rămână pe loc sau să se mişte foarte puţin în jos. Nu este nicio tragedie, dimpotrivă!

Atât timp cât hainele sunt mai largi, înseamnă că ai pierdut grăsime, şi asta este ceea ce merită să obţii de la un proces eficient de slăbire!

Vrei să afli cu precizie câte kilograme de grăsime, mușchi și apă ai în corp? Eu și echipa mea de la KiloStop te așteptăm cu drag în clinică, unde avem cel mai performant cântar din România (IOI 353). La prima consultație primești gratuit această cântărire.