Majoritatea curelor de slăbire clasice sau moderne au în comun, pe lângă alte neajunsuri, și faptul că te lasă sleit de puteri. Dar senzația permanentă de oboseală nu este prețul pe care trebuie să-l plătești pentru o siluetă trasă prin inel. Dimpotrivă, vei slăbi cu spor atunci când resursele tale de energie te vor putea susține pe drumul schimbării.

Așadar, am sunat adunarea și am adus la un loc în acest articol o serie de alimente pe care te poți baza. Include-le în dieta ta de vară și organismul îți va mulțumi. Vei simți un boost de energie pozitivă și îmbunătățiri în starea ta de sănătate.

Cerealele integrale

Tărâțele de grâu, de ovăz, de psyllium, de hrișcă sau de orz sunt carbohidrați complecși, cu eliberare lentă, deci intră în categoria carbohidraților buni. Cu alte cuvinte, sunt chiar combustibilul preferat al organismului. Avantajele lor constau în faptul că eliberează constant energie pe tot parcursul zilei și oferă o senzație de sațietate îndelungată.

Explicația este simplă: organismul absoarbe mult mai lent carbohidrații complecși decât pe cei simpli. Și îi convertește mai degrabă în energie, decât în grăsime. În schimb, glucidele simple se depun ușor sub formă de grăsime și determină variații bruște ale glicemiei. Astfel, pofta de mâncare, senzația de foame sau starea generală a corpului sunt influențate în mod negativ. Două exemple relevante de „așa nu” ar fi zahărul și făina albă, rafinată.

Cerealele integrale sunt ideale la micul dejun, pentru că te țin în priză până la prânz. Previn creșterile și scăderile bruște ale glicemiei și oferă o senzație de sațietate îndelungată. Mai mult, fibrele din compoziția lor sunt un remediu pentru constipație, menținând sănătatea tractului digestiv și a florei intestinale.

Ocolește, însă, cerealele integrale din comerț, cu adaosuri de miere, cacao sau fructe confiate. De cele mai multe ori conțin zahăr din belșug, care le crește mult nivelul caloric. Verifică întotdeauna ingredientele (să fie cât mai naturale), dar și caloriile, și ține cont de cantitatea pe care o consumi.

Legumele și surorile lor, leguminoasele

Legumele, în special cele verzi, și leguminoasele (fasole, mazăre, linte, soia) intră de asemenea în topul alimentelor care îți furnizează cantități impresionante de energie. Ele sunt bogate în fibre, dar foarte sărace în grăsimi, de aceea îți recomand cu încredere roșiile, ardeii, castraveții, varza, conopida, broccoli, spanacul, salata verde și zarzavaturile.

Așa cum probabil te așteptai, prăjirea în baie de ulei este cea mai distructivă metodă de gătire pentru acestea. După prăjire, prin fierbere sau gătit sub presiune se pierde cea mai mare cantitate de antioxidanți. Partea bună este că poți folosi apa în care au fiert legumele la sosuri sau supe. Așadar, cele câteva metode recomandate sunt prepararea la abur, frigerea pe grătar și coacerea la cuptor în vase acoperite, însă toate pentru un interval de timp limitat.

Click aici și află cum introduci în dietă alimentele la care poftești!

Cu cât sunt mai variate, mai colorate și preparate conform indicațiilor de mai sus, cu atât îți încarcă bateriile mai eficient. Iată câteva informații-cheie despre cum poți consuma unele dintre legumele-vedetă ale sezonului:

  • Ardeiul gras își pierde până la 75% din puterea antioxidantă, indiferent de metoda termică folosită. De aceea, îți recomand să îl consumi crud.
  • Anghinarea, sparanghelul, sfecla și ceapa nu își pierd antioxidanții nici măcar prin fierbere.
  • Cu excepția fierberii sub presiune, fasolea verde se îmbogățește miraculos în antioxidanți atunci când este preparată termic.
  • Morcovii fierți conțin de trei ori mai mulți antioxidanți decât cei cruzi, la fel și roșiile coapte în comparație cu cele proaspete.

Știu că nu te gândești neapărat la o farfurie cu legume atunci când îți dă ghes pofta de „ceva bun”. Dar gândește-te mereu cum ai putea îmbogăți cu legume mâncărurile care îți plac. Mai nimeni nu refuză un sendviș cu brânză sau cu mușchiuleț. Nimic greșit în asta, pentru că adăugând o felie de roșie, o jumătate de ardei și o foaie de salată poți transforma acest sendviș într-o masă echilibrată.

Fructele proaspete

Fructele reprezintă o sursă excelentă de fibre, vitamine și minerale. Garantat, îți furnizează energie de calitate. De aceea, te invit să te bucuri de oferta bogată de fructe de sezon care au colorat tarabele din piață. Lasă pentru la iarnă bananele, portocalele, kiwi sau alte fructe exotice. Campioanele momentului sunt caisele, piersicile, căpșunile, cireșele, urmate în curând de pepenele roșu și de cel galben. Le poți consuma ca atare sau în salate de fructe. Dacă simți nevoia de un strop de aromă și de variație, adaugă un iaurt cu puține grăsimi – dar evită frișca. Indiferent de moment, anotimp sau preferințe, cu siguranță vei găsi un fruct pe gustul tău. Nu uita, fructele rămân cele mai delicioase și sănătoase deserturi.

Băuturi energizante naturale și delicioase

Ceaiul verde este alegerea perfectă pentru prima parte a zilei. Te vei bucura de o explozie de energie și de calitățile sale puternic antioxidante.

Smoothie-urile de fructe și legume mixate în blender sunt întotdeauna de preferat sucurilor obținute prin stoarcere.Smoothie-ul este un fel de mâncare care păstrează fibrele și antioxidanții din fructele naturale, având un termen de sațietate mult mai lung.Prin stoarcere,din fruct rămân în principal apa și zahărul; acesta din urmă seabsoarbe rapid și nu ține de foame. Iar vitaminele și fitonutrienții de calitate din coajă și pulpă rămân în storcător. Imaginația este ingredientul-cheie al oricărui smoothie, deci amestecă în blender fructele și legumele care îți plac. Experimentează! Adaugă suc de lămâie, condimentează cu ghimbir, folosește o smochină pentru un plus de aromă și dulceață.   

Vrei să îți construiești un meniu echilibrat prin dieta STIL? Click aici!

Cafeaua de cicoare stimulează sistemul nervos și concentrarea, combate somnolența și astenia, ajută digestia. Cacaua este considerată o adevărată „hrană pentru creier“. Îți recomand să alegi pudră de cacao 100% organică, nealcalinizată, provenită din surse autorizate.

Reguli-fulger pentru super energie:

  1. Zahărul, carnea grasă și mezelurile, margarina, produsele de patiserie sau alcoolul nu conțin deloc macro și micronutrienți care să îți aducă energie, ci doar calorii multe și goale… Concediază-le din meniul de vară și vei simți imediat efectele!
  2. În general, gustările luate în grabă (pateuri, covrigei, biscuiți) nu conțin fibre. Nu numai că nu ne simțim sătui după ce le consumăm, ba chiar se așterne o stare de moleșeală. Și crește și probabilitatea de a mânca mai mult la mesele următoare. Trimite-le definitiv în vacanță și potolește-ți foamea cu fructul preferat, până ajungi să te așezi la masă.
  3. Alege un mix de carbohidrați simpli (fructe) și complecși (cereale integrale) înainte de a face mișcare. Acestea reprezintă o combinație de nutrienți care îți oferă rezistența și energia necesare. Mănâncă deci o masă principală cu două-trei ore înainte de a face mișcare și o gustare ușoară cu 30-45 de minute înainte.
  4. Căldura te-a lăsat fără suflare? Prima ta alegere ar trebui să fie supele de legume, supele slabe de pui sau ciorbele de pește, fără adaos de ulei, bogate în nutrienți și sărace în calorii.
  5. Reține: Alimentele cu densitate calorică mică (legumele și zarzavaturile, lactatele degresate, fructele proaspete) sunt cele care te ajută să slăbești și să te simți în formă. Explicația este simplă: sunt bogate în apă și fibre, dar sărace în grăsimi.

Deși de multe ori suntem tentați să slăbim cât mai repede, prin orice mijloace, dacă ne ghidăm după motto-ul „Sănătate, te iubesc!”, vom găsi întotdeauna drumul bun și soluția plină de energie.