Strălucirea soarelui, atmosfera de vacanță și explozia de culoare din natură pot migra din lumea înconjurătoare direct către universul tău interior. Cum să preiei și să folosești în favoarea ta cadourile pe care ni le face vara tuturor? Am adunat o serie de trucuri care te vor ajuta să îi oferi organismului tău un boost de sănătate. Și, de ce nu, să proiectezi cele mai frumoase gânduri pe cerul senin al spiritului.
Îi spunem generic „dieta de vară”, dar de fapt este mult mai mult decât atât: o călătorie către cea mai bună versiune a ta, pe aripile unui stil de viață sănătos. Așadar, să pornim împreună la drum!
Curcubeul din piață
Facem primul popas la piață, printre tarabele încărcate de fructe și legume de sezon. Cuvântul de ordine este „varietatea”. Alege din toate, după pofta inimii: ardei, roșii, castraveți, zarzavaturi, căpșune, zmeură, caise, piersici.
Cele naturale sunt de dimensiuni mai mici și au forme diferite, menite să ne arate cât de complexă este creația naturii. Cele foarte mari, cu niște culori nefiresc de vii și forme perfecte sunt tratate chimic, deci te sfătuiesc să le eviți fără regrete. Legumele verzi proaspete au 25 de Calorii la 100 de grame și conțin fibre care scad absorbția grăsimilor. În plus, întrețin senzația de sațietate și luptă împotriva îmbătrânirii corpului.
Click aici și află cum poți prepara un mic dejun sățios cu legume!
Cumpără doar cantitățile pe care estimezi că le vei consuma în decurs de 3 zile, din cauză că după această perioadă încep să-și piardă vitaminele și mineralele. În fond, o nouă excursie la piață pentru refacerea proviziilor este o formă de mișcare binevenită în ecuația verii.
Apa vie din farfurie
Asigură-te că în selecția pe care ai făcut-o la piață se regăsesc fructe și legume bogate în apă. Hai să ne jucăm puțin de-a matematica, aducând în discuție niște procente care ar face fericit orice organism în căutare de combustibil sănătos și eficient.
La categoria 95% apă avem castravetele, dovlecelul verde, salata verde și roșiile. Au puține calorii, se descurcă de minune la capitolul sațietate și, în plus, abundă în vitamine, minerale și antioxidanți.
Coborâm un pic ștacheta și ajungem la categoria fructelor și legumelor cu 91% apă, reprezentată de pepenele roșu, căpșune și spanac.
Dar surpriza acestei rubrici este… morcovul. Cine s-ar aștepta ca o legumă atât de densă și crocantă să conțină aproape 90% apă? În plus, are în compozițe betacaroten și alți antioxidanți care te protejează împotriva cancerului și îți mențin inima puternică.
Secretul pepenelui roșu
Ți-am pregătit un truc minunat care te poate ajuta să reduci caloriile pe care le consumi zilnic. Cu 500 de Calorii, ceea ce se traduce în jumătate de kilogram pierdut într-o săptămână. „Bine, dar nu o să mă chinuie foamea?”, mă vei întreba. Așa cum te-am obișnuit, îți propun modificări în dietă care nu implică și calvarul frustrărilor.
Așadar, redu la jumătate porţia de paste, orez sau cartofi sau chiar renunţă la ea, însă păstrează friptura în meniu. În continuare, mănâncă pepene roşu până ajungi la senzaţia de saţietate. Înlocuieşte gustările sau deserturile cu 200 de grame de pepene roșu, care cumulează numai 60 de Calorii.
Embargoul alimentelor calde și grase
Știu că este un obicei românesc să ne strângem în weekend-uri în jurul grătarului încins pe care sfârâie micii și cârnații. De asemenea, hamburgerii câștigă din ce în ce mai mult teren în meniurile de vacanță. Dar ultimul lucru de care ai nevoie când este cald afară și te plângi de caniculă sunt tocmai astfel de alimente.
Bucuria întâlnirii cu prietenii sau a relaxării alături de familie nu este cu nimic știrbită de absența acestor mâncăruri. Dimpotrivă, salatele proaspete îți dau mai multă energie să faci mișcare și să te distrezi. În plus, sunt aliatul tău numărul 1 în lupta cu temperaturile excesiv de ridicate.
Rețeta unei licori fermecate
Ai auzit de atât de multe ori îndemnul de a bea apă, încât îmi imaginez că te întrebi dacă nu cumva promovez din reflex una dintre lozincile preferate ale nutriționiștilor. Nu este niciun secret că organismul are nevoie de hidratare pentru a funcționa în parametri optimi. Dar, ca să facem lucrurile mai ușoare și mai delicioase, îți propun un super truc: Bea apă infuzată cu fructe!
Taie fructele tale preferate în felii sau cubulețe și pune-le într-o carafă cu apă plată sau minerală. Poți încerca cu felii de căpșuni, pepene roșu, cu boabe de strugure sau cu câteva fructe de pădure. Pentru un plus de gust, îți sugerez să adaugi plante aromatice: frunze de mentă, ghimbir ras, coajă de portocală sau lămâie. Păstrează recipientul la frigider, iar în câteva ore vei putea savura delicioasa apă fructată.
De asemenea, ceaiul este un excelent detoxifiant pentru organism și, câtă vreme nu adaugi zahăr, te hidratează fără costuri calorice suplimentare. Îți recomand să îți prepari ceaiul preferat – menta, levănțica, ceaiul verde sunt arome răcoritoare. Lasă-l apoi să se răcească și savurează cel mai plăcut ice tea homemade!
Cea mai bună înghețată
…este cea făcută chiar de tine, acasă. Dacă nu ai fost pe fază, fugi chiar acum la articolul special dedicat înghețatei mele preferate de sezon, cea de zmeură. Nu trebuie decât să mixezi fructele cu un înlocuitor de zahăr, suc de lămâie și iaurt cu 2% grăsime.
Click aici și află cum poți prepara înghețata de zmeură!
Ceea ce vei scoate din congelator peste câteva ore te va face să te lingi pe degete fără să te temi că micile tale plăceri se vor reflecta apoi pe afișajul cântarului. Dar nu trebuie să te oprești aici. Poți varia aromele înghețatei aducând și afine, mure, căpșuni în această combinație.
Sper că am reușit să conturez cât mai atractiv peisajul nutrițional de vară pe care îl am în minte. Nu uita că, dacă nu ai reușit să pășești în acest sezon cu silueta la care visezi, nu există moment mai bun decât acum pentru a începe să faci o schimbare. Motto-ul nostru „Sănătate, te iubesc!” este ingredientul secret al acestui cocktail de sănătate și culoare.